„Vreau ca teatrul să fie mai mult decât un spectacol. Provocarea mea e să păstrez latura artistică, în timp ce o adaug pe cea socială”

1xteatru1
1x teatru -ana maria ursu

Dimensiune font:

| 21-10-2022 13:56

 
Dialog cu actrița Ana-Maria Ursu, fondatoarea Teatrului Independent „Basca” din Timișoara, regizoarea spectacolului „Fluturii sunt liberi”, unul dintre primele din România accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități


De ceva timp, din păcate cam târziu dar totuși bine că există, pe scenele din România au apărut și spectacole accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce le permite celor care nu văd sau nu aud ori suferă de autism sau alte tulburări să se poată bucura de darurile actorilor. O astfel de reprezentație, mai exact „Fluturii sunt liberi”, propus de trupa Teatrului independent „Basca” din Timișoara, a ajuns și la publicul ieșean, prin intermediul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI). Curioși din fire, am stat de vorbă cu regizoarea spectacolului și fondatoarea trupei, Ana-Maria Ursu, despre și o altfel de producție.
- Cum a început această frumoasă poveste?
- Spectacolul a apărut din nevoia unei persoane nevăzătoare, Simona Smultea, de a avea spectacole de teatru accesibilizate pentru cei asemenea ei. Mi-a propus să facem acest text care vorbește despre provocările unui nevăzător, despre relația lui cu o mamă ultraprotectoare, despre nevoia de independență și despre puterea de a iubi. Pe lângă asta, pe mine m-a atras acest text pentru că scoate în evidență handicapul emoțional pe care îl simțim cu toții câteodată. Simona a fost alături de noi încă de la primele repetiții. Ne-a spus ce se înțelege din text și ce informații mai trebuie adăugate prin descrierea narativă. Așa a început drumul accesibilizării spectacolelor la Teatrul Basca.
- Ați pornit de la nevăzători, însă nu doar ei se pot se pot bucura de arta voastră.
- Am înțeles că sunt mai multe grupuri de oameni care vor să aibă acces la cultură, așa că am adăugat și interpretare mimico-gestuală pentru persoanele surde. Cu ajutorul Angelei Mate am reușit să aducem teatrul mai aproape și de cei care nu aud. Ne-am consultat cu beneficiarii noștri și am ținut cont de fiecare nevoie în parte. Ca urmare, am avut varianta video neaccesibilizată pentru publicul larg, varianta video cu descriere narativă și interpretare mimico-gestuală pentru categoriile specifice și varianta radiofonică pentru nevăzători. Spectacolul a fost produs în timpul pandemiei, iar premiera a fost prezentată publicului în variantă de live-streaming.
Proiectul a avut impact mare atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru cei din breasla culturală. Au apărut și alte spectacole de teatru accesibilizate, operatorii culturali au început să-și accesibilizeze evenimentele (expoziții, concerte), se vorbește des în spațiul public despre importanța accesibilizării atât a spațiilor culturale cât și a conținutului.
În România suntem la început. În alte țări europene, teatrele au departamente care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiei folosite pentru accesibilizare (ex. căști și ochelari smart). Despre artiști cu dizabilități nu se poate vorbi în România, pe când în alte țări sunt companii, trupe de muzică, teatre compuse doar din artiști cu dizabilități. E o bucurie că s-a dezvoltat această idee, noi pornind de la o nevoie simplă, de bun simț, a unui om care a vrut să vină la teatru.
- „Fluturii sunt liberi” nu este singurul spectacol de teatru incluziv, au fost si altele, printre care unul în care actori sunt copiii, „Puf Buf”, cu care ați mers în turneu. Care sunt marile provocări ale unei astfel de reprezentații? Ce te bucură cel mai mult la un astfel de proiect?
- După colaborarea la „Fluturii sunt liberi”, Angela Mate mi-a propus să facem un proiect împreună în care să-i includem direct pe copiii de la Școala „Pufan” din Timișoara. Intram astfel în alt univers, cel al vizualului fără sonor. Au urmat câteva luni de întâlnire, de apropiere, de cunoaștere a limbajelor prin joc și improvizație. Provocările au fost de natură tehnică. De exemplu, un artist e obișnuit să se ghideze după universul sonor în scenă, de data asta, însă, muzica a trebuit să se sincronizeze cu mișcările actorilor. Așa s-a născut „Puf Buf”, un spectacol colorat, vesel, cu care am mers în turneu la Arad, Cluj și Oradea. Am vrut să dăm curaj și altor copii surzi, dar mai ales am vrut să arătăm publicului larg că surzii pot face orice. Chiar și teatru.
După aceste experiențe, accesibilizarea spectacolelor de teatru a devenit un obiectiv pentru noi. Cel mai recent spectacol accesibilizat este „Animal Crossing”, un text scris de Andrei Ursu și Victor Dragoș care vorbește despre refugiați din perspectiva a doi polițiști de frontieră, unul român și celălalt maghiar. Va fi lansat online săptămâna aceasta.
- Proiectele Teatrului Basca sunt dedicate, cu precădere, persoanelor vulnerabile. Ce te-a atras către ele? Ce răspuns ai primit din partea publicului?
- Proiectele Teatrului Basca s-au dezvoltat organic, bazate pe valori cum ar fi solidaritatea și respectul, iar feedback-ul publicului este unul pozitiv. Mulți dintre spectatorii noștri ne spun că îi luăm prin surprindere sau că le arătăm perspective la care eu nu s-au gândit niciodată. Aproape după fiecare spectacol dezbatem cu publicul subiectul despre care am vorbit.
- Ai fondat un teatru independent. Nu te întreb cât de greu este să fii artist independent, ci cum ai reușit să realizezi spectacole și care este secretul „rezistenței”?
- După terminarea facultății, m-am angajat într-un teatru de stat. În cei trei ani cât am jucat acolo nu am înțeles de ce spunem acele povești, cui le spunem și care e relevanța acelui gen teatru pentru societate. Am realizat atunci că vreau ca teatrul să fie mai mult decât un spectacol. Vreau să fie și un instrument pentru a ne cunoaște mai bine, unii pe alții, dar mai ales pe noi înșine. Provocarea mea e să păstrez latura artistică în timp ce o adaug pe cea socială. Îmi place să spun că Basca e un teatru liber. Avem libertatea de a spune ce povești vrem noi, prin ce metode vrem, cu ce artiști vrem. Rezistăm atâta timp cât avem această libertate. Rezistăm pentru că reacționăm la realitate. Credem în ceea ce facem, tocmai de aceea rezistăm.
- Ați lansat și un festival pentru persoanele cu dizabilități, ajuns deja la a treia ediție. Spuneți că „In : v z b l” este un festival care își propune să facă vizibil ceea ce este invizibil”. Ce ați facut vizibil până acum? Cum reușiți să deschideți și alți ochi?
- Așa este, suntem în mijlocul festivalului in: v z b l, ediția a III-a, un festival internaţional ce se desfășoară din septembrie până în noiembrie și care cuprinde spectacole naționale și internaționale de teatru, circ, spectacole – concert, rezidențe artistice internaţionale și producții noi ale Teatrului Basca. E atipic să organizezi un festival pe aproape trei luni și câteodată e obositor, însă am ales această variantă pentru a le da timp artiștilor să lucreze cu comunitățile locale și pentru a aduce public nou la fiecare spectacol.
Spectacolele alese vorbesc despre comunități invizibile. În majoritatea dintre ele fac parte chiar artiști ai acestor comunități. Teatrul are două mari superputeri - întâlnirea și reflectorul. Am reușit până acum să aducem laolaltă artiștii, comunitățile și publicul larg, punând reflectorul pe comunități invizibile. De la an la an, observăm faptul că oamenii au început să-i privească pe ceilalți cu alți ochi, iar întâlnirea dintre diverse grupuri a devenit un lucru firesc. Credem că e normal să ne înțelegem și să ne acceptăm între noi, oricare ne-ar fi culoarea pielii, etnia, credințele religioase sau orientările sexuale.
A consemnat Maura ANGHEL
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei