Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii

ri
1interviu1
1interviu2
1interviu3
1interviu4
1interviu5

Dimensiune font:

| 23-03-2024 17:10

 * dialog cu dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul  Clubului de Criminalistică  pentru Tineri din Iași, un proiect unic în România

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziaști se întâlnesc în inima Iașului, într-un loc unde curiozitatea se împletește cu știința aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect inedit lansat în urmă cu șapte ani la inițiativa dr. ing. Irina Obrocea. Cu o misiune clară de a transforma tinerii în mici detectivi și de a-i învăța să gândească analitic și să rezolve enigme, acest club a devenit rapid un loc preferat pentru copiii din Iași și împrejurimi.

Criminalistica presupune investigarea amănunțită a probelor și a scenei unui incident. Această activitate ajută copiii să dezvolte gândirea analitică și abilitățile de observație, care sunt esențiale în viața de zi cu zi. Prin înțelegerea procesului de investigație și a rolului legii în societate, copiii își dezvoltă un respect mai mare pentru reguli și pentru aplicarea lor corectă.

Criminalistica este o știință aplicată, care include biologia, chimia, și fizica. Prin activități practice, adolescenții învață cum să aplice aceste cunoștințe și să le transforme în instrumente pentru a rezolva probleme.

Clubul de Criminalistică din Iași încurajează învățarea prin joc și experimentare. Activitățile lor captivante transformă procesul educațional într-o aventură plină de descoperiri.

În cadrul acestui club, tinerii membri învață despre prelucrarea probelor, analiza amprentelor, recunoașterea indiciilor și chiar cum să desfășoare simulări de investigații. De asemenea, ei au ocazia de a interacționa cu experți criminaliști și polițiști cu experiență, care le împărtășesc secretele metodelor de investigație.

Acest club nu se rezumă doar la teorie și practică; el construiește, de asemenea, caracterul și încrederea tinerilor membri. Dezvoltându-se într-un mediu stimulant, copiii învață responsabilitate, cooperare și reziliență în fața provocărilor.

Pe măsură ce acești mici detectivi cresc și devin adulți, ei poartă cu ei nu doar cunoștințe în domeniul criminalisticii, ci și o atitudine proactivă față de rezolvarea problemelor și față de respectarea legilor. Clubul de Criminalistică pentru Copii din Iași demonstrează că educarea tinerilor într-un mod interesant și interactiv poate avea un impact profund asupra societății, pregătindu-i pentru un viitor mai conștient și mai responsabil.

Despre toate aceste detalii am discutat cu dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul acestui club inedit.

- Cum v-a venit ideea de a înființa primul Club de Criminalistică pentru copii și adolescenți din țară și ce v-a inspirat să o puneți în practică?

- Inițial m-am gândit la un club de științe aplicate, eu fiind de profesie inginer chimist. Ideea este mai veche, de când eu însămi căutam pentru copilul meu un loc în care să poate aplica ceea ce învăța în școală (el fiind foarte pasionat de informatică, științe exacte), astfel încât să-i ofer ceva în plus, interesant și interactiv. Practic, doream un loc altfel, în care să-și poată manifesta creativitatea, spontaneitatea și liberul arbitru. Ca urmare, în momentul în care am decis să urmez un master în criminalistică ideea avenit în mod firesc, criminalistica fiind un domeniu nu doar incitant, dar care necesită cunoștințe din multe domenii de activitate: chimie, biologie, fizica, antropologie. Mi-am propus că acest Club să fie distractiv, interdisciplinar, în care copiii să se poată exprima liber, să fie ei înșiși fără a fi evaluați cu note sau calificative.

- Care au fost primele obstacole pe care le-ați întâmpinat la începutul acestui proiect antreprenorial și cum le-ați depășit?

- Nu le-aș spune obstacole, ci mai degrabă provocări. Pentru că nu mai era nimic asemănător pe piață, a trebuit să gândesc totul de la zero. Pe de altă parte, a fost și un avantaj, pentru că am putut să fac totul așa cum mi-am dorit. În primul rând, a trebuit să găsesc un spațiu adecvat în care să-mi desfășor activitatea, să-mi cumpăr materialele și echipamentele de care aveam nevoie pentru a oferi copiilor o experiență autentică în ceea ce privește activitatea pe care doream să le-o ofer.

Din fericire pentru mine, conducerea Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu din Iași, pe care eu am absolvit-o cu ani în urmă, mi-a oferit acest spațiu pe baza unui parteneriat de promovare a științelor aplicate.

- Ce resurse ați avut la dispoziție în primele etape ale dezvoltării Clubului de Criminalistică și cum ați reușit să le utilizați în mod eficient?

- Primele resurse au constat în două truse criminalistice concepute de mine pentru copii și diverse materiale si echipamente de lucru pe care le-am achiziționat din bani proprii. Ulterior, pe măsură ce activitatea a devenit mai complexă, am cumpărat și alte materiale care să ofere experimente diverse, interesante și care să aducă un suflu nou activității noastre.

- Cum ați reușit să atrageți și să mențineți interesul copiilor și adolescenților pentru știință și criminalistică?

- Inițial, copiii au venit din curiozitate, pentru că era ceva nou, inedit și doreau să vadă despre ce este vorba. Însă, pentru a menține interesul copiilor pe termen lung trebuie să le oferi o experiență memorabilă și permanent să le prezinți lucruri noi. Criminalistica, din fericire, este foarte ofertantă din acest punct de vedere, pentru că implică cunoștințe din mai multe domenii, care se întrepătrund și converg spre același scop, aflarea adevărului. Pe de altă parte, atmosfera la club este  relaxantă, copiii sunt încurajați să-și spună opiniile,  să-și prezinte argumentele, fără teama că greșesc sau că sunt penalizați. Astfel, au mai multă încredere în ei, mai mult curaj în a-și prezenta punctul de vedere, ceea ce este esențial în dezvoltarea lor și în a deveni ceea ce își doresc, indiferent de domeniul de activitate.

„Cei care acum cinci, șase sau chiar șapte ani au venit la club curioși și interesați de acest domeniu, sunt acum studenți la Drept, viitori judecători, procurori sau avocați. Le urmăresc evoluția și sunt mândră de ei. Orice realizare a lor, indiferent de domeniu, mă bucură și sunt fericită că undeva, pe parcursul evoluției lor poate am contribuit și eu cu ceva

- Cum a evoluat Clubul de Criminalistică de la înființare până în prezent? Puteți împărtăți câteva momente cheie din parcursul său?

- Cred că nu există o evoluție a unui proiect fără o motivație clară și dorință de dezvoltare personală permanentă  a celui care conduce acel proiect. Indiferent de cât de frumoasă ar fi o idee, punerea în practică și creșterea ei necesită și alte cunoștințe sau abilități pe care trebuie să ți le însușești, de multe ori din mers. Cred ca acest club a evoluat odată cu mine, de la idee la ceea ce este astăzi. Chiar dacă inițial am început activitatea cu copii de 12-13 ani, în timp lucrurile au evoluat, în prezent la atelierele clubului participă elevi de liceu și studenți, pasionați de domeniul criminalisticii, unii dintre ei dorind o carieră în acest domeniu.

- Care au fost principalele succese de-a lungul timpului?

- Pentru mine, cel mai important succes este faptul că mulți adolescenți au găsit la club un loc în care să-și descopere pasiunea și să meargă pe acest drum în viitor. Cei care acum cinci, șase sau chiar șapte ani au venit la club curioși și interesați de acest domeniu, sunt acum studenți la Drept, viitori judecători, procurori sau avocați. Le urmăresc evoluția și sunt mândră de ei. Orice realizare a lor, indiferent de domeniu, mă bucură și sunt fericită că undeva, pe parcursul evoluției lor poate am contribuit și eu cu ceva.

Tot la realizări aș trece și faptul că am fost invitați la Noaptea Cercetătorilor Europeni, unde am prezentat publicului câteva din secretele noastre. De asemenea,  avem un eveniment special pentru Școala Altfel și participăm cu entuziasm la diverse evenimente dedicate copiilor și tinerilor. Începând de anul trecut, avem și o Tabără de vară pentru tineri, bineînțeles având ca tematică criminalistica, dar și drumețiile.

 

„Este important să ai încredere în tine și în proiectul tău și să nu-ți pierzi motivația atunci când lucrurile nu merg chiar așa cum ți-ai propus. Să accepți că nu poți fi niciodată pregătit și că nu știi totul”

 

- Ce sfaturi ați avea pentru alte femei antreprenor care își doresc să înființeze proiecte similare, care să combine știința și antreprenoriatul?

- Cred ca fiecare proiect este unic în felul lui, pentru că fiecare are propria viziune și mod de lucru. Dar, ca sfaturi generale aș zice că pentru un proiect relativ mic la început este important să fii înconjurat de prieteni, de oameni care să te susțină, să te încurajeze și să te ajute. Din fericire, eu am avut norocul să cunosc astfel de oameni, care m-au susținut și mă susțin in continuare. La fel de important este să ai încredere în tine și în proiectul tău și să nu-ți pierzi motivația atunci când lucrurile nu merg chiar așa cum ți-ai propus.

- Cum vedeți viitorul Clubului de Criminalistică? Aveți planuri de extindere sau dezvoltare ulterioară?

- Pentru viitor îmi doresc ca unele din activitățile clubului să fie accesibile și on-line, în special pentru tinerii care nu sunt din Iași. De asemenea, pe viitor îmi doresc o diversificare a activității practice și mai multe tabere în vacanțe.

- Care au fost cele mai importante lecții pe care le-ați învățat ca fondatoare a acestui club și antreprenoare în domeniul științei pentru copii și adolescenți?

- Au fost multe lecții, și cu siguranță vor mai fi! Și cred că aceasta ar fi cea mai importantă. Să accepți că nu poți fi niciodată pregătit și că nu știi totul. Dar, cu toate acestea, să ai curajul să mergi mai departe.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

„Nu există o evoluție a unui proiect fără o motivație clară și dorință de dezvoltare personală permanentă  a celui care conduce acel proiect. Indiferent de cât de frumoasă ar fi o idee, punerea în practică și creșterea ei necesită și alte cunoștințe sau abilități pe care trebuie să ți le însușești, de multe ori din mers. Cred ca acest club a evoluat odată cu mine, de la idee la ceea ce este astăzi. Chiar dacă inițial am început activitatea cu copii de 12-13 ani, în timp lucrurile au evoluat, în prezent la atelierele clubului participă elevi de liceu și studenți, pasionați de domeniul criminalisticii, unii dintre ei dorind o carieră în acest domeniu” – dr. ing. Irina Obrocea

 

 

Caseta 2

„Dacă într-adevăr vrei să te dezvolţi, învaţă să fii cât mai curios, la fel ca un copil. Copiii ştiu cum să se minuneze şi să admire lucrurile cele mai evidente sau care par de rutină pentru un adult. De aceea, ei sunt rareori plictisiţi. Când eşti curios, nimic nu este dificil! – Oscar Asorey Martinez

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei