„Lumea a uitat de Dumnezeu, de muncă și de respect”

1anca zbranca1

Dimensiune font:

| 08-04-2023 13:10

 
Dialog cu prof. univ. dr. Anca Zbranca, de la UMF Iași

- O viață dedicată sănătății. Cum a început această călătorie întru binele oamenilor?
- Călătoria mea a fost sigur scrisa încă din copilărie, înainte ca eu să devin conștientă că Dumnezeu ne trimite pe pământ cu un rost. Acum știu că rostul meu era să vindec oameni și să-mi învăț discipolii ceea ce alții m-au învățat pe mine. Am învățat de la tatăl meu, medic, profesor universitar, să nu fac rău, să fac atât bine cât știu, să fiu extrem de riguroasă cu mine și cu cei din jur tinzând spre perfecțiune iar de la mama, profesor de literatură și istorie, artist plastic, să îmbin arta cu medicina. Am urmat Medicina la sfatul părinților mei și dermatologie printr-o întâmplare soră cu supranaturalul, apoi la sfatul unui prieten de familie. Povestesc pe larg această poveste pe www.roderma.ro, siteul Clinicilor Roderma.
- Care a fost momentul în care ați știut că medicina va fi calea dvs? Cine a fost primul pacient și ce ați simțit la întâlnirea cu el?
- Am avut certitudinea că medicina va fi „calea mea” abia atunci când, după examenul de admitere, în vacanță fiind la bunicii din Bucovina, a venit un prieten drag, care avea telefon acasă, că rezultatele s-au afișat! „Ai intrat! Suntem colegi!”, mi-a spus într-un suflet. Pe vremea aceea a „intra la Medicină” însemna doi ani în care sacrificai totul, munceai zece ore pe zi în afară de orele petrecute la scoală și în afară de pregătirea temelor. În clasele a XI-a și a XII-a nu ieșeai din casă, nu mergeai la filme, la teatru, la petreceri. Învățai biologie, chimie și fizică, făceai pregătire cu profesori perfecționiști și severi. Notele de admitere erau între 9 și 10, iar concurența de 12-15 pe loc. Nu se intra cu dosar, cu pile, cu bani, ci cu muncă și sacrificii. Profesori minunați - Valeriu Rusu, Costel Mungiu, prieteni de familie cu părinții mei - mi-au îndrumat pașii și m-au obligat să mă autodepășesc. Le port un omagiu pios și cred că doar având exemple de viață corecte putem izbândi!
- Ce v-a adus cariera? Care au fost cele mai frumoase momente? Primul pacient?
- N-o să vă vină să credeți... Eu mi-am făcut studiile de specializare la Paris. Și cum am ajuns să fac asta e de poveste, dar o lăsăm pe altă dată. Primul meu pacient a fost fiul unui consul al Coreei de Nord la Paris. Pe vremea aceea, eram rezident străin într-o mare clinica universitară și consultam cot la cot cu profesorul, idolul, mentorul meu, Jean Revuz. A intrat în cabinet un domn în costum cu cravată și a întrebat „ sunteți doamna doctor Anca Toma? (pe vremea aceea purtam numele fiului meu). Suntem trimiși la dumneavoastră de o cunoștință de la ambasada României”. Păstrez cu sfințenie o acuarelă cu lotuși pictată pe hârtie făcută manual, primită cadou de la acel pacient. O am în dormitor pe perete ca să îmi amintească toată viața că nu trebuie nicio dată să îți pese de rangul sau averea pacienților, ci doar de sufletul și boala lor. Trebuie să tratezi pe toată lumea la fel.
- Într-o lume a divergentelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Ce bucurii v-a adus?
- Ce mi-a adus? Satisfacția de a fi reușit exclusiv prin munca mea. Cariera mea a fost atipică. Deși provin dintr-o familie de universitari, am vrut să îmi clădesc singură profesia. Am plecat în Franța cu o sută de dolari „de la nuntă”. A trebuit să muncesc ca să îmi plătesc studiile peste hotare. Dorind să aduc românilor toate cunoștințele acumulate de mine în cei șase ani de specializare, a trebuit să lupt să îmi fac loc printre cei care își cumpăraseră deja posturile. Tatăl meu era atât de corect și sever încât nu admitea ca fiica lui să se folosească de „șpagă” sau „pile” ca să reușească în viață. Bine a făcut! Greutățile și corectitudinea te călesc și Dumnezeu are grija de calea ta. Am făcut dermatologie, am construit din temelie o clinică, am fost numita profesor universitar fără să fac niciun compromis. Asta numesc eu „carieră de piatră”. Muncă, muncă, muncă.
- Dacă tot v-ați întors în timp, vă întreb care au fost cele mai frumoase momente din carieră?
- Au fost mai multe și îmi amintesc de un pacient de-al tatei, care era și pacientul meu. Îi operasem un melanom, iar el i-a spus tatei că lui i-a salvat viață o doctoriță tânără, Toma. Un alt moment extraordinar a fost când am devenit profesor universitar, cel mai tânăr din UMF Iași la acea dată. E greu de ales dintre amintiri, sunt momente de neuitat atunci când se așează cărămizile vieții. O adevărată construcție e Roderma, iar momentul în care profesorul meu Jean Revuz a acceptat ca și clinica să-i poarte numele a fost probabil cel mai important pentru mine. Profesorul meu, o somitate mondială în domeniul dermatologiei, îmi aprecia meritele. Mi-a spus că are garanția că pacienții și studenții mei primesc ce e mai bun. Poate e lipsă de modestie, dar aprecierea mentorilor, a pacienților și a studenților contează cel mai mult în cariera mea.
- V-ați simțit discriminată vreodată? Ce ați făcut?
– Eu am fost crescuta de tatăl meu, un bărbat puternic și onest. Am învățat de la el independența. Când am obținut diploma de medic, în 1990, mi-a spus: „Draga tatei, acum ai undița în mână, poți pescui singură. Să nu depinzi vreodată de banii cuiva și, mai ales, de banii bărbaților. Ai o meserie în care vei putea să construiești și să cumperi singură dacă știi să gestionezi viața”. Poate fac parte dintr-o minoritate, dar nu mi-a fost frică de bărbați și n-a fost nicio ocazie în care să sufăr de sindromul femeii strivite! Conduc o afacere de 26 de ani și cred că puțini bărbați ar reuși la noi în țară să realizeze ce am realizat eu cu echipa mea. Mă situez deci înaintea multor bărbați pe care îi susține mediul politic și social românesc!
- Sunteți un medic apreciat. Cu siguranță ați avut modele feminine. Care au fost și ce ați preluat de la acele doamne? Sau domni?
- Întâiul meu model feminin a fost mama. O artistă, burgheză, feminină prin definiție, cu o cultură și carismă greu de egalat. Mediul medical fiind într-adevăr misogin, maeștrii mei în medicină au fost în general bărbați. Ca model de viață, cultură, cea care și-a pus amprenta cel mai mult asupra mea a fost doamna profesor Mioara Mungiu, prietenă de familie cu părinții mei și mama celor mai apropiați dintre prietenii mei. Am crescut la propriu în casa domniei sale și am preluat din valorile și gusturile ei. Domnii care mi-au transmis modelul lor profesional, dar și de viață, sunt profesorii Valeriu Rusu, Costel Mungiu, Jean Revuz și Philippe Rougier. Unii au plecat de lângă noi într-o lume mai bună, dar eu le voi fi recunoscătoare mereu și voi încerca să transmit către Bogdan, fiul meu, proaspăt rezident de dermatologie, tot ce domniile lor mi-au oferit cu dragoste, înțelepciune și profesionalism.
- Familie, carieră... Cum se echilibrează aceste roluri?
- În tinerețe, viața de familie se îmbină greu cu cariera pentru că nu nexista încă înțelepciunea și experiența necesare. Din nefericire pentru mine, în urma cu douăzeci de ani nu am știut să echilibrez cele două balanțe. Deși tatăl lui Bogdan a fost alături de mine și când am luat hotărârea să plec pentru mult timp în Franța și când m-am întors și am creat Roderma, eu am sacrificat căsnicia pentru a salva prietenia. Am făcut asta pentru că fiul nostru să crească înconjurat de dragostea ambilor părinți, chiar dacă ei nu mai locuiau împreună. Dumnezeu, în dragostea sa nelimitată, ne-a arătat drumul și familiile noastre recompuse, bazate pe iubire și recunoștință, m-au ajutat în continuare să predau, să consult și să coordonez clinicile. E esențial, mai ales ca femeie, să ai un partener care să accepte că ești o fire independentă, puternică și că realizările tale sunt recunoscute de societate. Eu am în două căsnicii norocul asta. De fapt, nu e noroc, e Dumnezeu care lucrează prin oameni. Dacă ar fi însă să reîncep mâine totul, aș lasă mai mult timp pentru familie. Credința că de bani are nevoie familia și copilul în evoluție e greșită. De timp alocat, de activități împreună, de iubire manifestată e nevoie. Nu de bani.
- Care este după dvs definiția iubirii? Dar a feminității?
- Pentru mine Dumnezeu e iubire. El ne transmite dragostea sa nemărginită și dacă suntem buni o absorbim și o împărțim cu cei din jur. Iubirea și dragostea sunt definite în Biblie. E suficient să citești Corinteni 13. Când iubești accepți, ajuți, rabzi și te bucuri. E valabil cu iubirea partenerilor, copiilor, pacienților sau colegilor. Mă întrebați de definiția feminității ? Păi, feminitatea e o alegorie. Ar trebui să vedeți tabloul mamei intitulat „Muza”. Feminitatea e ceva natural, finețe în comportament, bunătate, cochetărie, un grăunte de sexualitate și de maternalism, grija față de cămin. E un tot. În totul ăsta nu are loc excesul chirurgical sau tona de injecții, de acid hialuronic, sâni de trei ori mai mari decât cei dați de Dumnezeu și unghiile de trei centimetri.
- Care sunt cele mai mari bucurii ale vieții dvs?
-Bogdan, el e „totul” meu. Bucuria că e sănătos, inteligent și integru. Bucuria că a ajuns să fie medic fără să fi avut nevoie de „pile, spăgi și relații”, că și-a ales calea prin munca și seriozitate. Familia mea e tot o bucurie. Suntem ca un pom fără frunze, flori și fructe dacă nu avem o familie în dragoste. Eu am două familii - cea de acasă și cea de la Roderma. Interconectate ca organele dintr-un corp, îmi dau putere să merg mai departe. Prietenii sunt o altă bucurie. Bucuria de a primi și da în egala măsură. Am prieteni extraordinari. Cu unii mă văd o dată la câțiva ani, dar e suficient să vorbim o secundă și avem impresia că ne-am despărțit doar cu o clipă în urma. Ne ajutăm și ne îndrăgim. Sunt recunoscătoare să am prietenii, familia și profesia care îmi aduc numai bucurii.
- Dar mâhniri?
- Mâhnirea supremă e că nu pot ajuta pe toată lumea, că nu depinde numai de mine să rezolv cazurile medicale complicate. O altă mâhnire e că am investit încredere și prietenie în oameni mici, fără coloană vertebrala, și că energia aceea trebuia folosită pentru scopuri mai bune.
- Dacă mâine ați schimba lumea, ce ați face?
- Cred că în ziua de azi și lui Dumnezeu îi e greu să o facă. Aș opri războaiele și aș face că familiile să aibă atâția copii cât să poată crește și educa în respect față de semeni și de muncă. Pentru fiecare meserie aș face doar oameni dedicați. Aș instaura dictonul „după munca și răsplată” și decalogul ca lege fundamentală. Să fim realiști, cineva dorește alte legi! Câtă vreme legile firii nu mai sunt respectate, oricât ne-am dori, nu mai poate fi bine în lume. Lumea a uitat de Dumnezeu, de muncă și de respect. Măcar asta de-aș putea aduce înapoi și m-aș bucura!
A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

emilia cristea

Apr 08, 2023

din doua radacini viguroase-bucovineana si vranceana,nu putea sa erupa decat un lujer ca anca..consemnarea doamnei maura anghel, exhaustiva, in dialog cu doamna prof. anca zbranca, modeleaza titlul si reaminteste lumii de dumnezeu,de munca si de respect.

emilia cristea

Apr 08, 2023

din doua radacini viguroase-bucovineana si vranceana,nu putea sa erupa decat un lujer ca anca..consemnarea doamnei maura anghel, exhaustiva, in dialog cu doamna prof. anca zbranca, modeleaza titlul si reaminteste lumii de dumnezeu,de munca si de respect.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei