S-a ales praful de obiectivele industriale ale Iaşului

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 26-05-2019 10:42

Considerat, înainte de Revoluţie, unul dintre cele mai puternice centre industriale ale ţării, Iaşul nu a fost ferit de „linşajul“ economic generat de deciziile politice * mânaţi de interese personale, post-decembriştii numiţi în funcţii importante din stat au devalizaţi coloşii economiei comuniste

Combinate precum Fortus, Nicolina sau Terom au fost fărâmiţate prin privatizări defectuoase sau rău-intenţionate. Alte branduri comuniste ale oraşului, precum Lactis, Unirea, Avicola, Zimbru sau Ţigarete sunt şi ele istorie după ce au fost falimentate şi înstrăinate unor aşa-zişi oameni de afaceri, interesaţi de business-uri imobiliare şi nicidecum de menţinerea unor activităţi profitabile, cu mii de angajaţi angrenaţi în procesul de producţie.

Reţeta a fost una simplă, implementată la nivel naţional: profit, apoi pierderi, inevitabilul faliment şi vânzări dubioase pe sume infime pentru profituri ulterioare. Practic, din toată industria veche a Iaşului, au rămas numai clădirea compresoarelor de la Nicolina, corpul central al Fabricii de Cărămidă de la Ciurea, şi o clădire a Fabricii de Ţigarete

Cum am ratat primul „Palas“ la Nicolina!

Atelierele CFR Nicolina (1892) au fost singurele din ţară care au contribuit activ la echilibrarea teritorială a capacităţii de repartiţie a materialului rulant. În 2007 fabrica se afla în proprietatea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi SC Concept Invest SRL Braşov, iar în 2009 au început să fie cumpărate active importante, reprezentate de hale industriale şi terenuri, de către firme cu capital privat. De altfel, investitorul nu şi-a ascuns niciodată intenţia, aceea de a demola fabrica şi a construi un mega complex pe 26 de hectare, denumit „Concept Town”. „Ar fi fost primul Palas al Iaşului. Era cel mai ambiţios proiect de construcţii realizat la Iaşi după 1989, mai vast ca actualul Palas. Birouri, blocuri turn, de locuit, hipermerketuri. A venit, însă, criză şi i-a falimentat pe toţi”, îşi aminteşte un fost angajat.

Primăria Iaşi a obţinut promisiunea din partea proprietarilor de păstrare în fizic a celor două construcţii propuse spre clasare în 2009: staţia compresoare uzină şi vechiul castel de apă. Până în prezent, clădirile reprezentative pentru perioada industrială, pentru istoria oraşului Iaşi şi pentru istoria naţională nu au fost clasate ca monumente istorice, ceea ce a dus la demolarea parţială a acestora.

Gările României, făcute cu marfă de la Ciurea!

Fabrica de Cărămizi de la Ciurea (1891) este una din cele mai vechi fabrici din Iaşi ce şi-au conservat clădirile, utilajele şi procesul de tehnologic, aspecte ce o fac unică în zona Moldovei. Fabrica de cărămizi şi ţiglă de la Ciurea a fost deschisă odată cu amenajarea liniei ferate Iaşi-Huşi, moment în care toate clădirile pentru călători, depouri, clădiri anexe şi poduri feroviare din judeţ şi chiar de pe linia Bucureşti-Constanţa au fost edificate doar din cărămidă roşie de Ciurea. De-a lungul timpului, fabrica a suferit puţine schimbări, deoarece felul în care a fost proiectată nu a permis nicio modernizare în ceea ce priveşte fluxul tehnologic. Pe lângă zone de producţie, fabrica deţinea şi un atelier de olărit. În prezent fabrica deţinută de o companie privată, nu mai funcţionează, iar clădirea se află într-o stare avansată de degradare.

Proiecte imobiliare la Iaşitex

Fabrica de Ţesături (1867). După revoluţie, tehnologia întreprinderii ţinea pasul cu tehnologia vestică, avea războaie care făceau ţesături deosebite care se obţin foarte greu în prezent, şi peste 7.000 de salariaţi. Potenţialul competitiv al fabricii de finisaje textile ar fi fost mare, în judeţ nemaifiind fabrici de acest tip, însă fără investiţii constante, utilajele au devenit în timp depăşite. În prezent, Iaşitex are 300 de muncitori. Mare parte din clădiri au fost demolate, terenul devenind proprietate a investitorului privat Grand Plaza şi destinat ulterior unor proiecte imobiliare.

Berea de la Iaşi ajungea în Austria!

Fabrica de Bere „Zimbru” (1786) - unul din pilonii economiei ieşene ce şi-a încetat activitatea odată cu venirea multinaţionalelor. Datorită standardelor de calitate obţinute în fabrica deschisă de un neamţ, berea produsă se exporta în Turcia, Rusia, Franţa şi Austria. În 2002 fabrica s-a închis parţial, iar în 2007 definitiv. În prezent, clădirile monument ale abricii au fost parţial demolate şi de află într-o stare avansată de degradare.

Muzeu la Ţigarete!

Fabrica de Ţigarete (1876) - important producător de ţigări ce reuşea să acopere în totalitate cererea din ţară şi parţial câteva state din Europa, cu o capacitate de producţie de 400 de tone de ţigarete.

Dintre clădirile de patrimoniu ale fabricii doar una a fost salvată - fostul depozit de tutun – acesta fiind preluată de Complexul Muzeal Naţional Moldova. Aici va fi înfiinţat primul Muzeu de Arheologie Industrială, ce va îmbogăţi colecţiile de prezervare a patrimoniului tehnic valoros existent, având în vedere că în urma retehnologizării industriilor multe aparate şi instalaţii au fost distruse fără a se ţine cont de valoarea lor pentru istoria ştiinţei şi tehnicii. Fabrica şi-a încheiat activitatea în 2003, când a fost închisă şi a intrat în conservare. Trei din cele patru clădiri, care nu se află pe lista clădirilor de patrimoniu au fost parţial demolate. Dan CONSTANTINESCU

Urmărind întregul context industrial, putem marca două momente reprezentative: politica de industrializare masivă ce a schimbat (sau alterat parţial) profilul preponderent universitar şi cultural al Iaşului interbelic către cel de oraş muncitoresc şi industrial, şi construirea în epoca comunistă a unor mari complexe industriale, cu extinderea celor deja existente.

 

În judeţul Iaşi au fost distruse, falimentate, privatizate oneros sau vândute ca fier vechi peste 33 de intreprinderi, fiecare cu peste 1.000 de angajaţi.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei