VIDEO Supriza pe care au avut-o ucrainenii după ce au făcut autopsia unei drone ruseşti Orlan-10

000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 23-07-2022 12:24

 Războiul care se desfăşoară foarte aproape de graniţa României are în centrul atenţiei bătălii care au loc de multe ori în aer, pe cerul Ucrainei. Dronele au devenit un fel de lunetişti pentru ambele tabere, iar jurnaliştii de la postul american de televiziune CNN au filmat de aproape o dronă rusească capturată de trupele ucrainene şi au asistat la analizarea ei făcută de specialiştii armatei lui Volodimir Zelenski.

Interiorul unei drone Orlan-10 

Jurnalistul CNN Nic Robertson a văzut cum tehnologia occidentală este folosită la construirea dronelor cu ajutorul cărora Rusia poate să urmărească și să ucidă forțele ucrainene. Nic Robertson l-a întâlnit pe Maxim, un ofiţer din cadrul serviciilor secrete ucrainene, care se ocupa cu demontarea şi analizarea unei drone Orlan-10, capturată de forţele ucrainene, pe care ruşi o foloseau să îi supravegheze.

Drona conţine un circuit care poate depista telefoanele mobile şi care poate fi mai periculos decât o camera foto pe care o are aeronava fără pilot.

Componenta care poate pune în pericol trupele ucrainene este fabricată în Statele Unite ale Americii, susţine ofiţerul ucrainean intervievat de CNN. 

Ce mai conţine drona ORLAN-10

Supriza nu se sfârşeste aici. Drona rusească este plină de compoente occidentale: motorul este fabricat în Japonia, în timp ce modulul de imagini prin termoviziune al camerei este făcut în Franța, după ce armata lui Putin a început invazia în Ucraina, susține Maxim.

Militarii ucraineni se tem de astfel de aparate şi sărbătoresc mereu cu mare fast când doboară drone prin lovituri de succes.

 
 

Serviciile de securitate din Ucraina susţin că aceste drone, care au capacitatea de filmare în infraroşu şi termoviziune, dar pot urmări şi telefoanele mobile, facilitează localizarea şi omorârea soldaţilor ucraineni de către forţele Kremlinului.

"Durează 3-4 minute între momentul în care o dronă identifică o țintă ucraineană și momentul în care aceasta este atacată de armata rusă", a spus analistul militar Samuel Crany-Evans de la think-tank-ul britanic de apărare și securitate The Royal United Services Institute.

Pe lângă piesele americane, japoneze şi franţuzeşti, drona ORLAN-10 pe care Maxim a supus-o unei "autopsii" riguroase mai conţine componente din Austria, Germania, Taiwan și Ţările de Jos.

Cum a pus mâna Rusia pe tehnologie occidentală?

Ofiţerul serviciilor de informaţii a luat bucată cu bucată şi încearcă să afle cine a fabricat fiecare componentă pentru a afla cum fac ruşii să pună mâna pe tehnologie occidentală pe care o folosesc să lichideze trupele ucrainene, astfel încăt să fie oprit robinetul de componente hi-tech.

"FBI monitorizează încă din 2014 rețelele de aprovizionare rusești și încearcă să le închidă. Dacă rușii pot încerca în continuare să evite restricțiile, asta e o problemă reală, deoarece adesea aceste componente sunt cumpărate de companii care au dreptul să facă acest lucru", a susţinut analistul militar Samuel Crany-Evans.

 

Orlan-10, o dronă tactică pentru recunoșterea și identificarea țintelor, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libia și Nagorno-Karabakh.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.

Orlan-10, modelul de dronă prăbușit în România în Bistrița-Năsăud

Același model de dronă s-a prăbușit în România la jumătatea lunii martie, când autoritățile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”.

Ulterior, ministrul Apărării Vasile Dîncu a recunoscut că drona căzută în Bistrița „era de cercetare-informații”, dar susținea că „era veche” și că e „o jucărie de dronă”.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei