O plantă de miliarde: Palmierul care indică prezența diamantelor în sol

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-02-2021 13:24

 Mulțumită unei acțiuni de marketing geniale a companiei De Beers, diamantele sunt foarte căutate în lumea întreagă. Găsirea unor locuri bogate în diamante poate fi o provocare, însă prezența unei anumite plante, Pandanus candelabrum, indică de obicei faptul că în subteran s-ar putea afla diamante.

Această plantă crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice cu o vechime de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor, iar depistarea lor tocmai a devenit mult mai ușoară.

Coșurile de kimberlit (în care se găsesc diamante) sunt greu de depistat fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă. Dar, din fericire pentru industria diamantelor, s-a descoperit că tot acolo crește și Pandanus candelabrum. Foto: Travis Jones

În jurul diamantelor s-a format o mitologie exotică, în mare parte datorită campaniilor de marketing ale companiei De Beers. Compania a transformat diamantele într-o marfă foarte căutată, ceea ce a transformat mineritul de diamante într-un domeniu extrem de competitiv. 

Însă, mai nou, se pare că există o mică „șmecherie” pentru depistarea solului bogat în diamante. Tot ce trebuie să faci este să cauți frunzele de Pandanus candelabrum

Este o plantă ușor de găsit, deoarece atinge înălțimea de zece metri și arată ca un palmier țepos. Crește în întreaga Africă, dar și mai important este faptul că prosperă numai în vecinătatea coșurilor de kimberlit, potrivit Sciencemag.

Un bijutier prezintă un diamant în stare naturală (în partea dreaptă a imaginii) și un diamant de aceeași dimensiune, după tăiere. Foto: Getty Images

Filoanele de kimberlit sunt tuburi rare de roci și minerale formate de magma care se răcește, în cadrul unor reacții care au loc la mare adâncime sub pământ. 

Coșurile se formează pe măsură ce activitatea vulcanică împinge roca topită spre suprafață, apoi roca topită se răcește, formând aceste coșuri. Multe dintre ele sunt extrem de vechi, unele având vechimea estimată la 1.2 miliarde de ani.

Cele puțin mai tinere sunt ceva mai comune – având între 70 și 150 de milioane de ani – și aproape toate pot fi găsite în zonele în care suprafața Pământului a rămas neschimbată încă de la formarea lor.

Pe măsură ce mineralele și rocile sunt împinse în sus prin coșuri, camerele care se îngustează cresc presiunea, ceea ce este exact lucrul de care are nevoie un diamant.

Știm de mult timp că filoanele de kimberlit indică prezența diamantelor, iar acum botaniștii au descoperit o corelație cu plantele care cresc în jurul acestor coșuri. 

Oamenii de știință nu știu dacă P. candelabrum crește doar în jurul filoanelor de kimberlit, însă până acum această plantă a fost găsită exclusiv în astfel de regiuni.

„Poate că definiția pe care timpul o dă cărbunelui este diamantul.” – Khalil Gibran

Se pare că poate supraviețui numai într-un astfel de sol, care are un conținut incredibil de bogat în potasiu, fosfor și magneziu.

Pandanus este un gen din care fac parte 750 de specii de plante. Pandanus candelabrum (sau palmierul candelabru) crește pe zăcămintele de kimberlit, indicând posibila prezență a diamantelor. Foto: Wikimedia

Însă filoanele de kimberlit sunt rare, iar cele care conțin destule diamante pentru ca deschiderea unei exploatări să aibă sens sunt încă și mai rare. 

Au fost descoperite numai în jur de 6.000 de coșuri și doar câteva au fost considerate demne de a fi exploatate în cadrul unei operațiuni miniere. Sunt greu de găsit fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă.

Însă descoperirea faptului că acești palmieri sunt o specie ce indică prezența diamantelor ar putea să ușureze foarte mult depistarea zăcămintelor bogate în pietre prețioase.

Ideea de a folosi plante drept indicatoare pentru depistarea pietrelor și mineralelor prețioase are precedent și în alte părți ale lumii. Haumaniastrum este cunoscută mai larg drept „floarea de cupru”, iar fiziologia ei unică i-a permis să își creeze o nișă în cadrul ecosistemului său.

Acolo unde se află zăcăminte mari de cupru, există condiții extreme ale solului, cărora cele mai multe plante nu le pot supraviețui. Însă această plantă poate și este răspândită de-a lungul Centurii de Cupru din Africa Centrală, marcând locurile cu o concentrație mare de cupru. 

Studiile făcute asupra plantei arată că unii membri ai familiei sale s-au adaptat atât de bine la prezența cuprului (de obicei toxic) în sol, încât dau dovadă de o activitate crescută a clorofilei atunci când solul are o concentrație de cupru destul de ridicată.

De asemenea, în Australia a fost făcută recent o descoperire la care probabil că nici cel mai optimist alchimist nu ar fi visat vreodată: ciuperca poleită cu aur, la propriu.

Această specie de ciuperci atrage particule de aur din mediul înconjurător, ceea ce o face să pară acoperită cu aur. Bineînțeles, cei mai fericiți de aflarea acestei vești au fost jucătorii din industria mineritului aurifer.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei