Ghiulelele lui Dracula: O descoperire legată de Vlad Țepeș

0000  bomba (1)

Dimensiune font:

| 16-02-2021 13:17

 Cercetătorii bulgari au descoperit, în 2019, ghiulele despre care se crede că au fost folosite de Vlad Țepeș în timpul unei bătălii din 1461 împotriva turcilor.

Descoperirea a fost făcută în ruinele unei fortărețe medievale din Sviștov, un orășel din nordul Bulgariei, de către profesorul Nikolai Ovcharov și echipa sa de la Institutul și Muzeul Național de Arheologie din Sofia.

Arheologul Nikolai Ovcharov prezintă ghiulelele lui Vlad Țepeș, precum și alte artefacte descoperite în timpul săpăturilor din cetatea din Sviștov. Foto: primăria Sviștov

„Interesant este faptul că am găsit ghiulele aparținând perioadei otomane timpurii. Această descoperire ne bucură, fiindcă ghiulelele erau folosite de culverine”, a spus Ovcharov într-un interviu pentru Nova TV.

 

„Culverinele sunt cele mai timpurii tunuri, folosite din secolul XV și până în secolul XVI și apoi scoase din uz. Este exact perioada lui Vlad Țepeș și suntem siguri că există o legătură cu asediul și cucerirea fortăreței din Sviștov de către acesta în 1461”, a explicat Ovcharov. 

Arheologul spune că este probabil că Vlad Țepeș a rămas în fortăreață după ce a cucerit-o.

„Adevărul este că Dracula a asediat acest loc, l-a cucerit și probabil că a locuit pentru scurt timp în el”, a afirmat Ovcharov.

Vlad Țepeș a purtat multe bătălii și a înfrânt mulți dușmani, însă cel mai mare inamic al său a fost sultanul otoman. În acea perioadă, otomanii încercau să cucerească teritorii din Europa de Est.

Acest tablou, „Vlad Țepeș și solii turci”, de Theodor Aman (1831-1891), descrie o presupusă scenă în care Vlad Țepeș le-a bătut cuie în cap, prin turban, diplomaților otomani. Foto: Wikimedia

În 1453, sultanul Mahomed (sau Mehmet) al II-lea cucerise Constantinopolul și puterea otomană ajunsese până la Carpați, amenințând întreaga Europă. Până în 1481, otomanii au ajuns să controleze întreaga Peninsulă Balcanică. 

Relația lui Vlad cu otomanii era complexă, deoarece tatăl său încheiase un tratat cu turcii și îi oferise pe cei doi fii ai săi, Radu și Vlad, să slujească în armata otomană și să învețe arta războiului.

Când s-a întors împotriva turcilor, Vlad s-a transformat într-un inamic periculos datorită lucrurilor pe care le învățase. După ce a ajuns voievod, Vlad a întărit armata valahă pentru a lupta cu forțele otomane.

Ghiulele din culverinele lui Țepeș. Foto: Foto: primăria Sviștov

Papa Pius al II-lea a cerut o cruciadă, iar Vlad și-a anunțat loialitatea față de Papă și față de așa-numita luptă sfântă împotriva turcilor. A devastat ținuturile bulgare dintre ceea ce este astăzi Serbia și Marea Neagră, inclusiv fortăreața în care au fost descoperite ghiulelele. 

Vlad Țepeș a fost ucis în 1477, iar capul său a fost trimis sultanului Mahomed. Legătura dintre Vlad și Dracula vine de la cuvântul „dracul”.

Regele Ungariei l-a introdus pe tatăl lui Vlad într-un ordin cavaleresc numit „Ordinul Dragonului”. Intrând în Ordin, acesta și-a câștigat supranumele „Dracul”, care vine de la cuvântul românesc arhaic pentru „dragon”, care este „drac”.

Fiul său, Vlad al III-lea, avea să fie cunoscut drept „fiul lui Dracul”, sau, în româna veche, „Drăculea” – de aici „Dracula”.

Vlad Țepeș s-a născut în 1431, în Transilvania, însă domnitorul nu a avut legături puternice cu această regiune, potrivit lui Florin Curta, profesor de istorie și arheologie medievală.

„Dracula lui Stoker este legat de Transilvania, însă Vlad al III-lea nu a deținut proprietăți în Transilvania”, a declarat Curta într-un interviu pentru LiveScience.

 

Castelul Bran, astăzi o atracție turistică foarte populară, este adeseori numit „Castelul lui Dracula”. Cum construcția se află în munți, într-o zonă cețoasă, și are un aspect sinistru, are toate calitățile pentru a fi considerată „Castelul lui Dracula”, însă Vlad nu a locuit niciodată aici.

Castelul Bran. Foto: Wikimedia

Potrivit cărții „Dracula: Adevăr și minciună”, de Elizabeth Miller, în 1890, Stoker a citit o carte despre Valahia. Deși cartea nu îl menționa pe Vlad, scriitorul a fost izbit de cuvântul „Dracula”, scriind în notițele sale: „În limba valahă înseamnă diavol.”

Stoker nu a spus niciodată că personajul său era inspirat de voievodul Vlad Țepeș, spunând doar că era vorba de „un personaj istoric dintr-o familie nobilă”.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Arme, virusuri și oțel”

 
De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei