Descoperire despre raspandirea virusului variolei: Vikingii ar fi imprastiat boala care a ucis in jur de 500 de milioane de oameni

00000  ULTIMA-ORA-pe

Dimensiune font:

| 25-07-2020 18:32

 Descoperire despre raspandirea virusului variolei: Vikingii ar fi imprastiat boala care a ucis in jur de 500 de milioane de oameni

 Unii dintre vikingi ar fi murit din cauza tulpinilor disparute ale unuia dintre cei mai letali agenti patogeni ai omenirii - variola, relateaza Science News.

O echipa de oameni de stiinta a colectat ADN viral din scheletele unor indivizi care au trait in nordul Europei in epoca vikingilor - unii dintre acestia fiind cel mai probabil chiar ei vikingi - si a descoperit ca acestia au fost infectati cu versiuni disparute dar inrudite ale virusului variolei, potrivit constatarilor publicate la sfarsitul acestei saptamani in jurnalul Science.

Descoperirea antedateaza dovezile infectarii cu variola cu aproape 1.000 de ani, ajungand pana in anul 603.

Cercetatorii au descoperit anterior urme antice de ADN viral de variola la o mumie datand de la jumatatea anilor 1600, ceea ce a stabilit originea comuna a tulpinilor moderne in secolul al XVI-lea sau al XVII-lea.

Nu se cunoaste cu certitudine cand au fost infectati pentru prima oara oamenii cu virusul care provoaca variola. Se estimeaza ca boala a ucis in total 500 de milioane de oameni si este singurul agent patogen uman care a fost eradicat la nivel mondial.

Dovezi scrise din urma cu mai bine de 3.000 de ani au documentat simptome asemanatoare variolei, iar oamenii de stiinta au identificat posibile leziuni cutanate asociate bolii la ramasite mumificate. Insa, este dificil de dovedit ca virusul variolei s-a aflat la originea acestora.

''Este o lucrare cu adevarat interesanta'', a declarat Ana Duggan, specialista genetica evolutiva la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, care nu a fost implicata in acest studiu. ''Informatiile noastre despre aceasta boala istorica si devastatoare tocmai au devenit mult mai bogate. Descoperim o diversitate a (virusului variolei) care nu a fost cunoscuta si luata in considerare pana acum", a adaugat ea.

Martin Sikora, specialist in biologie computationala la Universitatea din Copenhaga si colegii sai au izolat ADN viral din dintii si oasele a 1.867 de oameni care au trait in urma cu aproximativ 31.000 pana la 150 de ani. Dintre acesti indivizi, 13 prezentau urme ale virusului variolei. Unsprezece ramasite apartineau unor oameni - inclusiv indivizi despre care se crede ca erau vikingi - care au trait in nordul Europei, in vestul Rusiei si in Marea Britanie in timpul epocii vikingilor, cu peste 1.000 de ani in urma. Alti doi au trait in vestul Rusiei in secolul al XIX-lea si au fost infectati cu tulpini ale virusului variolei strans asociate versiunilor moderne.

Echipa de oameni de stiinta a reconstituit tipare genetice aproape complete ale patru dintre cele 11 virusuri antice si au aflat ca tulpinile din perioada vikingilor apartin unui grup de virusuri ale variolei disparute. In acea epoca, variola e posibil sa fi fost larg raspandita in Europa si ar fi putut provoca imbolnaviri grave, a precizat Sikora. De asemenea, este posibil ca vikingii infectati sa fi raspandit boala in timpul calatoriilor lor.

Desi virusurile antice ale variolei sunt in prezent disparute, ramasitele ADN-ului lor ajuta la descoperirea relatiilor extinse ale oamenilor cu agentii patogeni. ''Aceste tipuri de pandemii au facut parte din istoria noastra'', a notat Sikora. ''Ceea ce vedem astazi este doar varful aisbergului a ceea ce era in jur'', a adaugat el.

Studiul a fost condus de Eske Willerslev, profesor la Colegiul St John, Universitatea Cambridge, director al Centrului GeoGenetics al Fundatiei Lundbeck, Universitatea din Copenhaga. ''Cunosteam deja ca vikingii se deplasau prin Europa si dincolo de ea, iar acum stim ca au avut variola. Oamenii care calatoresc in intreaga lume raspandesc rapid COVID-19 si este probabil ca vikingii sa fi raspandit variola. Doar ca pe atunci ei calatoreau cu vaporul, nu cu avionul'', a declarat specialistul, citat de Science Daily.

La data de 8 mai 1980, membrii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) declarau la Geneva ca "toate popoarele" au fost "eliberate de variola", la aproape doua secole dupa descoperirea unui vaccin impotriva acestei maladii.

La 40 de ani dupa eradicarea variolei, maladia respiratorie COVID-19 a paralizat in doar cateva luni lumea intreaga, ceea ce variola nu a reusit niciodata, in contextul in care rata ei de mortalitate era de aproximativ 30%, cauzand peste 300 de milioane de victime doar in secolul al XX-lea.

Vaccinul impotriva variolei a fost descoperit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand un medic britanic (Edward Jenner) a remarcat ca inocularea virusului variolei taurinelor ii proteja pe oameni. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei