Transpiratia nocturna, posibil simptom al unor boli grave

medicina  0400

Dimensiune font:

| 16-09-2020 05:31

 Transpiratia nocturna poate fi o reactie fiziologica a organismului. Puteti transpira putin sau mult, in functie de cat de groasa este pijamaua sau patura cu care va inveliti, cat de cald este in camera in care dormiti si chiar in functie de ce ati mancat inainte de a va culca. Dar daca transpirati frecvent si intr-atat incat sa va treziti cu pijamalele si asternuturile umede, este foarte posibil sa existe o problema medicala ascunsa.

Transpiratia nocturna se poate intampla din mai multe motive, iar cele mai multe dintre ele nu sunt neaparat semn de patologii grave. In unele cazuri, insa, episoadele de transpiratie nocturna ar putea indica o afectiune medicala potential grava. Pentru a le diagnostica, medicul va analiza in detaliu istoricul medical al pacientului si va recomanda diverse analize, in functie de fiecare caz in parte.

Transpiratia nocturna poate fi simptomul unei infectii minore, al menopauzei, al stresului sau al insomniei. Este, insa, foarte important sa fie identificata cauza exacta a problemei.
Exista chiar si o organizatie numita Societatea Internationala de Hiperhidroza, care efectueaza cercetari pentru a studia transpiratia excesiva, noteaza 
Doza de Sanatate.

Nu toti cei care experimenteaza transpiratia nocturna sufera de hiperhidroza.

Exista totusi boli destul de serioase care pot cauza transpiratia nocturna, iar ele trebuie identificate, pentru a primi tratament adecvat.

Cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne

 
 



Menopauza
Asa-zisele "bufeuri" care apar in perioada menopauzei se pot resimti si in timpul noptii.
Daca aveti intre 45 si 50 de ani si perioade menstruale neregulate sau absente si nu aveti alte simptome, aceasta este cel mai probabil cauza transpiratiei nocturne.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul este cu siguranta cea mai frecventa cauza a transpiratiei nocturne, cu conditia sa fie insotita si de alte simptome: oboseala, castigul in greutate, fragilitatea capilara si modificari ale temperaturii corporale.
In plus, cei care sufera de hipertiroidism ar putea avea palpitatii dupa ce se baga in pat, tinitus (tiuituri in urechi) si chiar insomnie.

Hiperhidroza idiopatica
Aceasta se manifesta prin transpiratie excesiva, independent de conditiile de temperatura. Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei hiperhidrozei, desi in unele cazuri emotiile si stresul pot duce la aparitia transpiratiei excesive. Totusi, cele mai multe persoane afectate transpira abundent aproape tot timpul, indiferent de stare, vreme sau momentul zilei.

Infectiile
Cea mai comuna infectie asociata cu transpiratiile nocturne este tuberculoza.

Dar si infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamatia osului si a maduvei osoase) sau abcesele pot fi sursa transpiratiilor.
Deasemenea, transpiratiile nocturne pot aparea si in cazul infectiei cu virusul 
HIV si al bolnavilor de SIDA.

Cancerul
Transpiratiile nocturne sunt un simptom timpuriu al unor tipuri de 
cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul (limfomul Hodgkin si non-Hodgkin). Dar persoanele care sufera de cancer si nu au fost inca diagnosticate resimt, de obicei, si alte simptome, precum pierderea in greutate, febra, oboseala, iar in cazul limfomului, inflamarea nodulilor limfatici.

Medicamentele
Transpiratiile nocturne pot fi si un efect secundar frecvent, al multor medicamente:
- medicamente pentru 
depresie (antidepresive)
- medicamente care blocheaza hormonii, utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer (hormonoterapie)
- steroizi, inclusiv prednison si cortizon
- medicamente analgezice si antiinflamatoare
- medicamente antipsihotice

Hipoglicemia
Hipoglicemia apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta 
insulina. Drept consecinta, corpul incepe sa transpire in exces pentru a echilibra schimbarile interne experimentate.
Persoanele care se trateaza cu insulina sau medicamente antidiabetice orale pot suferi episoade de hipoglicemie (glicemie scazuta) si, implicit, de transpiratii nocturne - consecinta unui dezechilibru al nivelului de glucoza din sange.

Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian se manifesta cel mai adesea prin: transpiratie nocturna, epuizare, dureri de piept si dificultati de respiratie. In cazul in care aveti frecvent aceste simptome, mergeti la medicul specialist - diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi mult ameliorata.

Afectiuni neurologice
Afectiunile neurologice precum disreflexia autonoma, siringomielia, atacul cerebral sau neuropatia pot fi, deasemenea cauze ale transpiratiilor nocturne, insa aceste cazuri sunt rare.

Stresul si anxietatea
Anxietatea si stresul sunt probleme de 
sanatate mintala, dar adesea implica si simptome fizice. Transpiratia crescuta este un semn fizic obisnuit asociat cu aceste afectiuni. Abordarea cauzei care sta la baza stresului si a anxietatii, impreuna cu psihoterapia pot reduce simptomele.

Apnee de 
somn
Apneea de somn inseamna intreruperea respiratiei in timpul somnului si de obicei se poate intampla de mai multe ori intr-o noapte.
Apneea obstructiva de somn apare in general cand tesutul gatului blocheaza caile respiratorii.
Mai exista si apneea centrala de somn - cand anumite afectiuni de sanatate afecteaza functia din sistemul nervos central.
Transpiratiile nocturne sunt un efect obisnuit in timpul apneei de somn.
Rezultatele unui studiu facut pe 822 de persoane cu apnee obstructiva de somn au condus la concluzia ca transpiratia nocturna excesiva se intampla de trei ori mai des la pacientii cu apnee de somn netratata, decat la pacientii care primesc tratament.

Dependenta de droguri
Transpiratiile nocturne pot fi si simptom al dependentei de droguri (opioide, cocaina, canabis, benzodiazepine) sau 
alcool. Se manifesta mai violent mai ales in perioadele de incercare de retragere din dependenta (abstinenta).


Concluzia este ca transpiratia nocturna nu trebuie privita ca un fenomen normal.
Daca nu este foarte cald afara sau in casa, daca nu va aflati la menopauza sau daca nu urmati un tratament care are ca efect advers transpiratia excesiva pe timp de noapte, trebuie sa mergeti cat mai repede la un consult medical, pentru a descoperi posibilele cauze ascunse - boli ce va pot pune 
viata in pericol.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iulian Capsali: Florin Piersic - o victimă a crizei medicinei
19/05/2024 07:55

Cazul Florin Piersic, un "tezaur" national, arată - a cata oară? - falimentul sistemului de sănătate din Romania, incapacitatea de a aborda pluridisciplinar un pacient. Poti să mori cu zile, plimbat intre ...

Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei