Sarea in bucate - beneficii si precautii

sarea-nu-e

Dimensiune font:

| 16-05-2021 18:55

Avertismentele din ultimii ani asupra consumului de sare ne-au indus impresia ca sarea este nociva. Nimic mai fals! Sodiul din sare are roluri esentiale in organism, iar un nivel redus de sodiu are consecinte grave: scaderea tensiunii arteriale, stare de slabiciune, oboseala, tahicardie, crampe musculare. Manifestarile sunt cu atat mai severe, cu cat deficitul este mai mare. Desigur, si excesul este periculos, de aceea e foarte importanta masura - ca in orice altceva, de altfel.


Clorura de sodiu (sarea) este alcatuita din 40% sodiu si 60% clor, doua minerale cu rol important in organism, fiind implicate in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic.

Sodiul este un nutrient vital, implicat in procese precum contractia musculara, transmiterea nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si a volumului sangvin. Clorul este al doilea dupa sodiu in ce priveste concentratia din sange si se regaseste in proportie mare in sucurile digestive.

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Astfel, omul modern apeleaza frecvent la mancarea gata preparata, motiv pentru care sarea, zaharul si grasimile au devenit adevarate amenintari pentru sanatate.

In ultimii ani, rolurile sarii de nutrient special, condiment si conservant au fost umbrite de noua reputatie nefasta, de "factor de risc". Si asta pentru ca, in medie, la nivel global, s-a ajuns sa se consume 10 g de sare pe zi - dublul cantitatii maxime recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

 

 


 

Se estimeaza ca o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scadere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale si cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind astfel 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat chiar un indemn international pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, pana in anul 2025, cu scopul de a scadea mortalitatea prematura.

Sarea gema vs sarea extrafina
Timp de mii de ani sarea a fost utilizata doar sub forma unor cristale mari, care se zdrobeau manual, pentru a se folosi in preparatele culinare.

Intre o sare grunjoasa (gema) si una rafinata, fina, alba ca spuma laptelui, categoric cei mai multi o aleg pe cea din urma. Insa specialistii spun ca nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente.
 

 

Potrivit CSID, sarea grunjoasa, nerafinata, este cea care se extrage direct din zacaminte si care, pe langa clorura de sodiu, contine alte 80 de micro si macroelemente, printre care magneziu, calciu si iod, care ii confera proprietati unice si un gust inconfundabil.

In schimb, sarea de masa, fina si extrafina, care se gaseste pe rafturile tuturor supermarketurilor, este super-prelucrata si procesata chimic. Acest tip de sare este obtinut in urma unui proces de recristalizare artificiala a sarii geme si macinare pana la granulatia dorita.

Procesul saraceste insa sarea de toate mineralele si oligomineralele. In plus, pentru a evita intarirea sarii, multi producatori folosesc un antiaglomerant numit E535 (ferocianura de sodiu) si E536 (ferocianura de potasiu). Aceste cianhidre, la temperaturi mai mari de 80 de grade Celsius (cand gatim tocanite sau ciorbe, de exemplu) se descompun si se transforma, impreuna cu potasiul eliberat, in cianura.

Beneficiile sarii
Consumata in cantitati moderate, sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si a tonicitatii musculare. In cazul in care suferiti de balonare, constipatie sau lipsa poftei de mancare, o puteti adauga, in cantitati mici, in paharul cu apa.

De asemenea, baile calde cu apa sarata dau rezultate in cazul bolilor articulare, reumatismului si amelioreaza afectiuni specifice sezonului rece - raceala, gripa sau guturaiul. Simptomele cistitei si anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul bailor de sezut cu apa sarata (5 linguri de sare grunjoasa, la un litru de apa).

Si aerul salin este benefic pentru sanatate, in acest sens fiind recomandate curele litorale si cele din ocnele de sare, indicate in afectiuni precum astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar, rinita, sinuzita cronica, infectii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Atentie, insa: curele cu aer salin sunt contraindicate in boli ca hipertiroidie, tuberculoza pulmonara, epilepsie, hipertensiune grava, infarct recent, angina pectorala cu crize frecvente, cancer pulmonar si claustrofobie.

Deficitul de sare in organism poate declansa diaree, greata, tulburari de memorie, stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica si dificultati de concentrare.

Din pacate, majoritatea oamenilor consuma mai multa sare decat are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc in hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, ingreunarea procesului de vindecare a bolilor, retentie de apa in organism, care favorizeaza depunerea kilogramelor, si impiedicarea absorbtiei de calciu, care afecteaza sistemul osos si creste riscul de osteoporoza.

Din cauza consumului excesiv de sare, tara noastra se situeaza pe primele locuri in Europa la numarul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienti in clinicile de cardiologie.

Sarea provoaca dependenta
Oamenii de stiinta au demonstrat ca, atunci cand organismul tanjeste dupa sare, aceeasi zona a creierului este stimulata ca in cazul consumului de cocaina sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savantii au folosit soareci pe care i-au privat de sare, hranindu-i cu diuretice si mancare necondimentata. Dupa trei zile au analizat partea de la baza creierului, numita hipotalamus, iar rezultatele au aratat ca au fost afectate aceleasi gene ca in cazul dependentei de droguri.

Sarea de bucatarie intervine in procesul complex al foamei, actionand in timp ca un adevarat drog. Multi oameni nu mai pot, pur si simplu, sa manance nesarat. Obisnuinta papilelor gustative cu clorura de sodiu este atat de mare, incat restrictionarea acesteia poate deveni o problema. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de catre medic, creeaza probleme psihologice deosebite, cura de "dezintoxicare" avand tendinta sa fie sortita esecului.

Nu mai mult de o lingurita de sare pe zi
Sarea se gaseste in mod natural in diverse produse care fac parte din dieta noastra zilnica. Dar ea este folosita in mod intentionat si pentru imbunatatirea gustului si prelungirea termenului de valabilitate a multor alimente procesate.

"Cantitatea de sare recomandata zilnic este de aproximativ 2 grame, adica o lingurita. In cazul persoanelor cu varste peste 50 de ani sau pentru cei care sufera deja de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boala cronica de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoza, aportul de sare ar trebui sa se limiteze la doar 1,5 grame/zi", spune Flavia Manole, nutritionist si membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

Alimente sarate de evitat
Sarea se ascunde in numeroase alimente pe care le consumam zilnic, fara ca macar sa ne dam seama.

"Printre alimentele cu cel mai mare continut de sare se numara mezelurile, muraturile, conservele, maslinele, carnea afumata, pestele marinat, cerealele, painea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic si diverse branzeturi", spune nutritionistul Flavia Manole.

Astfel, este foarte important sa cititi eticheta inainte de a cumpara orice produs.
De multe ori se intampla ca eticheta unui aliment sa dezvaluie nu cantitatea de sare, ci aceea de sodiu, lucru care ar putea sa va nedumereasca. Pentru a afla continutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie sa inmultiti cantitatea de sodiu de doua ori si jumatate.

Un exemplu concret: un borcan cu pasta de masline de 175 de grame are trecut pe eticheta un continut de 1590 mg de sodiu pe suta de grame, adica 1,59 grame. Inmultind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3,97 grame, cu mult peste cantitatea recomandata. Deci, consumul a putin peste jumatate din acel borcan va insuma o cantitate de sare cat pentru doua zile. Si asta fara a mai pune la socoteala alte alimente consumate in ziua respectiva.

Arome si condimente in loc de sare
"Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea in zilele noastre, ar trebui sa ne readaptam si sa incercam asezonarea mancarurilor cu diferite ierburi aromatice, in functie de preferintele fiecaruia. Folosirea mararului, patrunjelului, cimbrului sau busuiocului in stare proaspata in diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase in ce priveste gustul si aroma mancarii. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa excelenta de antioxidanti, minerale si vitamine", mai spune Flavia Manole.

Salatele, sosurile si mancarurile, cu sau fara carne, pot deveni adevarate delicatese, daca in loc de sare adaugati coaja rasa de portocala, lamaie sau lime, care confera o aroma aparte.

De asemenea, evitati sa consumati carne si alimente procesate ambalate. Optati pentru o bucata de carne proaspata, pentru a detine controlul asupra cantitatii de sare.

In plus, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete - banane, pepene galben, kiwi, prune, sfecla rosie, rosii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopida, nuci crude, peste si fructe de mare. Acestea sunt bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului din corp, asigurandu-se astfel o detoxifiere eficienta si o activitate normala a glandelor suprarenale. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iulian Capsali: Florin Piersic - o victimă a crizei medicinei
19/05/2024 07:55

Cazul Florin Piersic, un "tezaur" national, arată - a cata oară? - falimentul sistemului de sănătate din Romania, incapacitatea de a aborda pluridisciplinar un pacient. Poti să mori cu zile, plimbat intre ...

Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei