Ce inseamna "asimptomatici" si de ce este important sa stim asta

virus  151837800

Dimensiune font:

| 19-09-2020 10:30

 S-au implinit sase luni de cand in Romania a fost confirmat primul caz de coronavirus. Multi oameni au murit intre timp, altii au dus lupte grele pentru viata lor. Desi pandemia este departe de a se fi incheiat, unii inca par sa refuze sau pur si simplu sa nu fie capabili sa inteleaga - din motive de lipsa de cunostinte de baza - de ce este vitala respectarea unor minime masuri de protectie.

S-a scris si s-a vorbit mult anul acesta despre pandemie. Ne-am familiarizat cu termeni medicali care pana acum ne erau straini - COVID-19, SARS-CoV-2, ARN, ATI, ventilatie mecanica, simptomatic/asimptomatic - am ascultat in nestire comunicari, uneori contradictorii, de la cele mai inalte tribune medicale ale lumii, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in frunte.

Cand oamenii de stiinta sunt inca nelamuriti asupra multor aspecte ale noului coronavirus, devine cu atat mai complicat pentru omul de rand sa inteleaga cu ce se confrunta si astfel se ajunge la nesocotirea masurilor de protectie, lucru care nu face decat sa prelungeasca pandemia si toate neajunsurile care deriva din ea.

Peste toate, 
avalansa de fake-news-uri a fost cireasa de pe tort, pe care multi au infulecat-o cu pofta - masurile elementare de preventie au ajuns dusmanul numarul unu al libertatii lor.

Unii, insa, s-au documentat temeinic si au inteles ca e nevoie sa punem toti umarul ca sa scapam mai repede si cu cat mai putine 
victime din aceasta incercare - prin care trece omenirea intreaga, nu doar Romania.

Altii au acceptat purtatul mastii si distantarea fizica fara sa aiba nevoie sa inteleaga pe deplin circuitul virusului in natura, ca pe un compromis suportabil.

 
 



Nu au fost facute statistici care sa ne indice procentele fiecarei "tabere". Ne putem face o idee, uitandu-ne in jurul nostru.

Sigur e ca exista, si printre cei care respecta masurile, si printre cei care nu le respecta, oameni care inca nu s-au lamurit ce inseamna simptomatici/asimptomatici.
Iar de aici pleaca intelegerea importantei purtatului mastii si a respectarii distantei fizice.

"Fara simptome"

Sa incepem cu definitia din dictionar a cuvantului "simptom": "manifestare, tulburare functionala sau senzatie anormala resimtite de o fiinta si care pot indica prezenta unei boli." Asadar, orice schimbare in starea de sanatate a unei fiinte poate fi un simptom al unei boli.

Asimptomatic inseamna fara simptome ("care nu prezinta simptom clinic" -dexonline).
Dar aici lucrurile se complica, pentru ca lipsa simptomelor nu inseamna neaparat si ca esti sanatos.

Medicul Mihnea Ioan Nicolescu lamureste aceasta chestiune, intr-o postare pe pagina sa de 
Facebook, printr-o analogie foarte simpla, pe intelesul tuturor.

"Asimptomatic = fara simptom CLINIC, adica fara o manifestare vizibila/perceptibila a prezentei unei boli. NU INSEAMNA SANATOS, intrucat prezenta virusului (SARS-CoV-2 in speta de fata) deja a stabilit statutul de purtator, de pozitiv. Deci vorbim de o persoana BOLNAVA, confirmata si cu o evolutie imprevizibila, fiind vorba de o boala noua, incomplet studiata.
Analogie (comparatie):

- Un sofer cu masina cu franele defecte stie ca nu-i merg franele (pentru ca la service i s-a facut diagnoza si s-a confirmat obiectiv acest lucru). Ceilalti participanti la 
trafic nu stiu acest lucru pentru ca vad doar o alta masina in trafic.
- Daca sta cu masina in garaj (izolare), sigur nu face 
accident (nu infecteaza pe nimeni).
- Daca iese dar merge incet (poarta masca) poate face accident sau nu, ca poate nu e trafic.
- Daca merge normal (libertatea lui de a conduce, intrucat are permis de conducere), sunt sanse foarte mari sa faca un accident cu pagube materiale (alti 
soferi care trebuie sa ajunga in service/spital) sau umane (sare un copil in fata masinii fara frane/categoriile la risc)," a explicat medicul Nicolescu.



Pacientii care nu stiu ca sunt infectati

Exista doua categorii de persoane care pot sa fie infectate cu noul coronavirus si totusi sa nu stie. Despre asta ne lamuresc medicii infectionisti de la 
Regina Maria.

-Pre-simptomatici: sunt persoanele care au contractat virusul, dar inca nu prezinta simptome de boala - simptome care apar cel mai adesea la cateva zile de la contactul infectant (evaluarile evidentiaza ca majoritatea celor care au fost depistati ca fiind afectati si au dezvoltat simptome le-au manifestat intr-un interval de 1-14 zile de la momentul infectarii);

-Oligo-simptomatici: sunt persoanele infectate care nu vor prezenta niciun fel de simptome sau vor avea simptome foarte usoare, care nu ingrijoreaza si nu atrag atentia.

Potrivit studiilor, persoanele oligosimptomatice (fara niciun fel de simptom sau cu simptome foarte usoare) sunt o componenta-cheie a raspandirii COVID-19.

Chiar daca sefa OMS pentru bolile infectioase, Maria Van Kerkhove, spunea, in iunie, ca nu crede ca asimptomaticii sunt o cauza majora a raspandirii virale ("Se pare ca este rar ca o persoana asimptomatica sa transmita mai departe virusul catre o alta persoana", potrivit 
Bloomberg), cercetarile arata ca intre 25 si 80% dintre purtatorii noului coronavirus nu stiu ca sunt infectati (sunt asimptomatici), iar asta face ca virusul sa se raspandeasca mai rapid intr-o comunitate.

"Una dintre informatiile pe care le putem confirma cu certitudine este ca un numar semnificativ de persoane infectate sunt asimptomatice. Cifrele arata ca ar putea fi peste 25%," declara in aprilie Dr. Robert Redfield, director al Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA (CDC).

Procentul asimptomaticilor

Cercetatorii din Islanda au raportat ca 50% dintre cazurile de COVID-19 care au avut rezultate pozitive in urma testarii nu prezentau simptome.

Un alt studiu, efectuat in Singapore, a concluzionat ca asimptomaticii sunt sursa a 44% dintre cazurile pozitive cu noul coronavirus si ca presimptomaticii (asimptomaticii care urmeaza sa aiba simptome, dupa cateva zile) ar putea fi cel mai contagiosi in perioada dinaintea manifestarii simptomelor.

O alta cercetare a evidentiat ca un mare procent de persoane purtatoare de COVID-19 nu au simptome - de exemplu, 104 din cei 128 de oameni (81%) aflati pe un vas de croaziera, care au avut rezultate pozitive, erau asimptomatici.

"Dintre cei asimptomatici, presimptomaticii (cei care au prezentat simptome abia dupa cateva zile) pot raspandi virusul pana la 48 de ore inainte de aparitia vreunui simptom, ceea ce arata cat de rapid se transmite virusul", mai spune dr. Redfield.

Acest lucru explica in mare parte de ce pandemia este atat de dificil de tinut sub control si de ce este importanta testarea, chiar daca exista sau nu simptomele clasice, si purtarea mastii de protectie.

Specialistii afirma ca persoanele asimptomatice ar trebui sa determine oamenii sa poarte masca si sa pastreze distanta fizica, pentru ca simptomele pot sa nu fie evidente aproximativ doua saptamani de la infectare.

"Pentru ca simptomele nespecifice, precum febra, durerea in gat, tusea, diareea, frisoanele, cefaleea pot fi semnele unor boli precum raceala sau gripa, majoritatea celor infectati nu isi dau seama ca sunt purtatori ai virusului," explica pentru 
Health Cleveland, Joseph Khabbaza, medic pneumolog la Cleveland Clinic.

Puterea de raspandire a noului coronavirus

Dr. James Hildreth, medic infectionist si presedinte al Meharry Medical College, arata care este puterea de raspandire a noului coronavirus.

"Pojarul, unul dintre cele mai contagioase virusuri pe care le cunoastem, are o putere de reproducere intre 12 si 18. Prin comparatie, virusul COVID-19 pare sa aiba putere de reproducere in jur de 4. Acest lucru inseamna ca fiecare persoana infectata poate raspandi virusul la alti patru oameni," spune dr. Hildreth, pentru 
Medscape.

Potrivit specialistului, numarul de persoane infectate se poate dubla la fiecare sase zile sau chiar la fiecare trei zile.

Hildreth mai explica si faptul ca noul coronavirus, care a pornit din Wuhan, China, a infectat 1,4 miloane de persoane in 4 luni.

"Cand ai de-a face cu un astfel de virus, tot ce poti face este sa rupi lantul de transmitere, deoarece exista persoane care raspandesc virusul si nu stiu acest lucru.", concluzioneaza medicul.

Toate aceste studii arata cat de important este sa respectam masurile de protectie.
Purtarea mastii, pastrarea distantei fizice si spalarea/dezinfectarea mainilor (cat de des posibil si obligatoriu inainte de a ne atinge fata) sunt masuri simple, la indemana, pentru care nu este nevoie decat de putina buna-vointa. Iar expertii de la CDC spun ca respectarea acestor reguli, dincolo de faptul ca ne scade considerabil riscul de imbolnavire, ii determina si pe cei din jur sa le respecte.

Se stie clar ca virusul se raspandeste prin intermediul particulelor respiratorii - cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste, la mai putin de doi metri de noi - si ca multi dintre cei cu care interactionam pot fi purtatori de virus (presimptomatici sau oligosimptomatici, deopotriva). Acestea sunt certitudini pentru medicii si cercetatorii din intreaga lume, chiar daca inca se mai dezbat procentele de risc.

In aceste conditii, a nesocoti masurile elementare de preventie inseamna a juca ruleta ruseasca -si nu doar cu viata ta. Cine si mai ales de ce si-ar asuma asa ceva?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iulian Capsali: Florin Piersic - o victimă a crizei medicinei
19/05/2024 07:55

Cazul Florin Piersic, un "tezaur" national, arată - a cata oară? - falimentul sistemului de sănătate din Romania, incapacitatea de a aborda pluridisciplinar un pacient. Poti să mori cu zile, plimbat intre ...

Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei