porumb

Dimensiune font:

Cat de sanatos este porumbul si care este mai bun: cel fiert sau cel copt

| 12-08-2017 10:02

 Porumbul fiert sau copt este foarte apreciat in aceasta perioada. Si tocmai pentru ca nu putini suntem cei care adoram gustul lui, am stat de vorba cu dr. Laura Ene, medic primar diabetnutritiesi boli metabolice (Clinica de Nutritie KiloStop), pentru a afla cat este de sanatos.

"Porumbul face parte din categoria cerealelor. Cerealele integrale sunt o sursa de 
carbohidrati buni pentru organism, care furnizeaza energie constanta pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate indelungata.

Carbohidratii complecsi pe care ii regasim in 
cereale au proprietatea de a fi absorbiti mai lent de organism decat cei simpli si sunt convertiti mai degraba in energie decat in grasime, daca sunt consumati in timpul zilei. Prin urmare, porumbul este bun pentru organism daca este consumat cu masura si inainte de ora 18:00", a declarat medicul pentru Ziare.com.

Specialistul a atras atentia asupra faptului ca painea nu trebuie inlocuita cu mamaliga, deoarece aceasta din urma creste glicemia si ingrasa la fel de tare ca painea.

"Diferenta este doar de cantitate. O lingura de mamaliga bine facuta de 60 g contine aceeasi cantitate de zahar si de 
calorii ca o felie de paine de 20 g, iar 100 g de porumb boabe fiert are 20 g de zahar si este echivalent cu 160 g de mamaliga pripita", a explicat Laura Ene.

Pentru a nu face rau corpului nostru, trebuie sa consumam porumb cu limita, adica sa nu depasim doza zilnica recomandata.

"Recomandarile internationale in materie de nutritie pentru un adult cu o 
greutatenormala prevad consumul a 6-8 portii de fainoase, leguminoase si cereale pe zi. Asta ar insemna ca dimineata si la pranz ar putea consuma cate 160 gr de mamaliguta pripita, la gustarea de dupa-amiaza porumb fiert boabe 100 grame, iar seara ar putea pune intr-o salata 50 grame de porumb fiert, si astfel se cumuleaza cele 7 portii de cereale pe zi. Dar asta inseamna ca nu mai este loc de paine, cartofi, orez, paste si alte surse de fainoase in acea zi!", ne-a avertizat medicul.

Ce substante nutritive putem asimila din acesta

Potrivit medicului Laura Ene, porumbul contine 7 g de 
fibre/100 g, iar nivelul optim de fibre, care previn constipatia si mentin sanatatea tractului digestiv, ar trebui sa fie 20-25 g pe zi.

Porumbul mai contine:

- acizi grasi Omega 3 si Omega 6;
- tiamina sau Vitamina B1 (100 g de porumb = 1/4 din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B6 (100 g = 1/3 din doza zilnica recomandata);

- magneziu;
- seleniu.

Trebuie insa sa avem grija la calorii, pentru ca 100 g de porumb crud contin 360 de calorii.

De aceste substante nutritive avem parte atunci cand il consumam crud, insa atunci cand acesta este gatit lucrurile se schimba putin.

"Vitaminele hidrosolubile (in cazul porumbului cele din complexul B) se distrug in general prin fierbere prelungita la temperaturi inalte. Asadar, porumbul copt este posibil sa conserve mai bine nutrientii decat cel fiert. Diferenta nu este insa mare, cu conditia sa nu fie fiert excesiv", ne-a explicat doctorul Laura Ene.

O varianta si mai putin buna este porumbul de la conserva din comert.

"Tot ce este conservat din comert contine de obicei multa sare, mult zahar, precum si aditivi care nu sunt altceva decat toxine pentru corpul nostru. Cititi cu atentie etichetele atunci cand cumparati conserve pentru a vedea ce contin mai exact. Eu recomand varianta de fierbere si congelare acasa in loc de conserve", ne-a sfatuit medicul.

Cu ce 
alimente putem combina porumbul

Avand in vedere ca porumbul face parte din categoria cereale si amidonoase, fiind echivalent cu orezul, cartoful si pastele ca incarcatura glicemica, acesta - cand este consumat in cantitati mari - dezechilibreaza glicemia, ingrasa si se depune sub forma de 
grasimi pe ficat (trigliceride).

"Il putem alege cel mai bine pentru pranz si combina, de exemplu, cu o portie generoasa de 
legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopida) ", ne-a mai spus medicul.

Citeste la ce te poate ajuta si matasea de porumb

Ca o concluzie generala, medicul ne-a atras atentia ca nu exista combinatii alimentare nepotrivite, ci mai degraba cantitati si ore nepotrivite.

"O 
dieta sanatoasa si echilibrata este formata din 20 -25% proteine, 50 - 55% glucide (carbohidrati) si 25 - 30% lipide (grasimi). De asemenea, organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale in doza zilnica recomandata, precum si apa (cel putin 2 litri pe zi) pentru a functiona in parametri optimi.

Daca tinem cont de aceste proportii, nu avem de ce sa ne ingrijoram de combinatii alimentare nepotrivite. Atentie insa la pungile cu legume congelate care contin porumb! Daca aveti diabet sau vreti sa slabiti, este de preferat sa le evitati la masa de seara", a incheiat specialistul.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 
Ea e femeia care NU ARE VAGIN: Cum arată tânăra de 22 de ani și cum a aflat / VIDEO

               O femeie din Arizona suferă de o malformaţie gravă, tanăra s-a născut fără vagin. Kaylee Moats, in varstă de 22 de ani, a realiz ...

Efectele antibioticelor luate de gravide pentru organismul bebeluşilor

Administrarea de antibiotice mamei in timpul naşterii este o practică obişnuită, care se prescrie in 30 % din cazuri, dar care afectează flora intestinală a nou-născutului. Un nou studiu sugerează că ...

O superciupercă letală, depistată la pacienţi din Marea Britanie

O ciupercă rară care poate provoca infecţii rezistente la medicamente a fost depistată la aproximativ 200 de pacienţi in mai mult de 55 de spitale din Marea Britanie, au anunţat oficiali din domeniul săn ...

I-a EXPLODAT cazanul cu ţuică în faţă!

O femeie de 52 de ani a ajuns in stare gravă la spital, după ce i-a explodat cazanul cu ţuică. Medicii ieşeni au constatat că pacienta din localitatea Valea Lupului a suferit arsuri prin flacără de gr ...

 

 Sucul de morcovi ajută ficatul şi ochii

Se ştie că sucurile de legume şi fructe au beneficii imense pentru organism. Corpul este mult mai capabil să asimileze nutrienţii in celule, mai ales cand vegetalele nu sunt procesate şi işi păstrează ...

Accidentată când a coborât din microbuz

O tanără de 18 ani a ajuns la spital, după ce a fost victima unui accident. Astfel, C.H. A ajuns pe mainile medicilor ieşeni după ce, recent, a coborat dintr-un maxi-taxi in localitatea Domniţa. Pacient ...

A căzut de la etaj, după ce a băut

Un individ de 36 de ani a ajuns la spital, după ce a căzut de la etajul I al unui bloc. Astfel, acesta le-a povestit medicilor din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” că a căzut dintr-un bloc de pe ...

Dezvăluiri de la Protecția Consumatorilor: Care sunt cele mai 'NOCIVE' tipuri de brânză topită

InfoCons - Asociatie pentru Protectia Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la continutul de sare ce se regăseste in produsele tip branză topită. Potrivit unui comunicat remis Stiripesurse.ro, in ...

 Beneficiile consumului de struguri

Fructele-vedetă ale sfarşitului de vară şi ale toamnei, strugurii au o istorie de 8.000 de ani, primele podgorii fiind cultivate pe teritoriile care formează acum Orientul Mijlociu. Strugurii au un număr ...

Acestea sunt PERICOLELE pentru femeile care-și fac așa ceva la VAGIN

      În Germania şi Olanda, majoritatea femeilor care recurg la operaţii de refacere a himenului sunt tinere musulmane. Am stat de vorbă cu medici despre cererea tot mai ...