Politologul Andrei Țăranu cântă prohodul PNL: 'A rămas blocat în discursul din 2005'

2

Dimensiune font:

| 05-01-2024 10:05

Politologul Andrei Țăranu a analizat la RFI scenariile anului electoral 2024, soarta coaliției PSD-PNL, forța polului de dreapta și pericolul extremismului în România și Europa, conform Rador Radio România.

„Va fi un an foarte complicat, probabil unul dintre cei mai complicați ani de după Revoluția din 1989 și după 2001, cu 9/11 și asta pentru că politica internă va fi permanent în competiție și cu politica externă, pentru că să nu uităm, vor fi alegeri și în Federația Rusă și în SUA, vorbim de alegerile europarlamentare, deci evident la nivelul UE, dar și în țări precum Austria și altele din Europa occidentală. Deci va fi un an extrem de complicat nu doar în România, ci în toată lumea, am putea spune și evident că în funcție de anumite tendințe din spațiul global, se construiesc și tendințe în spațiul românesc”, a declarat Andrei Țăranu.

„Prima și cea mai nefericită este această tendință a partidelor care se declară suveraniste, partide pe care noi le numim extremiste și care încearcă să schimbe ritmul în ceea ce privește integrarea europeană și solidaritatea europeană (...). În România, partidele astea, acum s-au făcut două, întâi era doar AUR, acum a apărut și SOS, se apropie de undeva de 30%, ceea ce este foarte grav, pentru că asta arată că avem în jur de un sfert din populația României care a devenit antipolitică, reactivă la partidele politice mainstream, la politica românească de până acum și chiar la planurile politice pe termen lung ale României, ca ansamblu.

AUR încearcă să se modereze

„AUR încearcă să se modereze, adică încearcă să devină un partid prizabil, în speranța că ar putea să fie luat la guvernare de una dintre cele două formațiuni mari, PSD sau PNL, într-o posibilă alianță (...). E clar că el va trebui să facă o alegere și se străduiește să facă o alegere între Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, grup în care ar vrea să se ducă și Grupul Identitate și Libertate, care este mai radical, cel al lui Salvini. Făcând acest baleiaj, e clar că dacă ar putea să intre în grupul conservatorilor, s-ar apropia relativ mult de PNL, care este în Partidul Popular European, partid care încearcă cu disperare să găsească niște canale de comunicare cu conservatorii (...). Ăsta e motivul pentru care AUR încearcă să se modereze și din acest motiv, vom vedea ce se va întâmpla după alegerile europarlamentare și cât de mare și cât de puternic va fi scorul celor două partide, dacă nu cumva această moderare îi va aduce avantaje SOS-ului sau din contră, va fi plăcută electoratului AUR și în felul ăsta presiunea populistă va scădea”, a mai apreciat politologul.

Un dezastru pentru PNL?

Ce ar însemna pentru PNL, dacă formațiunea liberală ar ieși pe locul al treilea sau chiar al patrulea la alegerile europene?

„Ar însemna, fără discuție, un dezastru, pentru că PNL-ul în acest moment încearcă să fie un partid care poate să se detașeze de PSD. Asta este narațiunea permanentă a facțiunii domnului Rareș Bogdan și a celorlalți, un partid care spune ne putem descurca prin noi înșine. Or când va fi pe locul patru, e clar că nu se va mai putea descurca prin el însuși, ci va putea cel mult să intre într-o guvernare de coaliție, în care va exista un alt partid dominant, posibil PSD. Or asta, fără discuție, este o îngrijorare mare la Modrogan, în această clipă, tocmai pentru că de fapt PNL-ul în afară de a avea mici atacuri la adresa PSD-ului, încă nu a propus nimic pentru anul 2024, din punctul de vedere al campaniei electorale, nu a spus cine este inamicul cel mai important, care sunt politicile pe care dorește să le impună, dacă va ajunge la guvernare singur, în coaliție etc. etc.. A rămas blocat în discursul din 2005, putem spune, cel legat de impozitarea unică și să nu se mărească taxele, lucru care este cvasi-imposibil, având în vedere situația economică a României și chiar a UE în ansamblu (...)”, consideră politologul.

„În momentul acesta, PNL nu are foarte clar o cale pe care să o apuce. S-ar apropia de acest pol al dreptei (USR-PMP-Forța Dreptei, n.red.). Întrebarea este: USR ar accepta o asemenea apropiere? Cei de la USR sunt destul de radicali, la rândul lor și nu uită și nu iartă și nu cred că vor mai face o relație cu PNL-ul, așa cum este el în acest moment și PNL-ul pe care îl consideră partidul lui Iohannis, pe care îl atacă din toate pozițiile. Deci acel grup ar trebui practic să facă ruptura de președintele Iohannis, lucru care nu s-a întâmplat acum și ar fi, din punctul meu de vedere, foarte târziu în iunie-iulie 2024, pentru că chiar în ciuda unui asemenea reset, populația nu uită totuși chiar atât de repede că PNL-ul a fost până de curând vioara întâi la guvernare (...). Sigur că va exista o resetare. Întrebarea este dacă această resetare nu va produce și o scufundare și mai puternică a PNL-ului sau o spargere a acestuia, așa cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei (...)”, a adăugat acesta.

Perspectivele opoziției

Întrebat câtă forță crede că va avea în alegeri polul de dreapta, format din USR, PMP și Forța Dreptei, Andrei Țăranu a răspuns:

„E greu de crezut că vor face mai mult decât scorul USR-ului, însă acest partid este un partid alternativă la PNL. Or pentru asta, ei ar putea să facă o campanie bună, în măsura în care reiau anumite teme ale PNL-ului, cele legate de capitalism, de competiție, mica burghezie românească și așa mai departe, care le-ar putea fi folositoare într-o eventuală trecere a unei părți din electoratul PNL-ului dezamăgit înspre acest grup și probabil asta și doresc. Întrebarea este dacă au suficient de multă capacitate discursivă, ideologică și atractivitate, astfel încât acest electorat să înțeleagă că ei ar putea să fie alternativa la PNL sau vor fi la fel de dezagreabili, cum au fost și până acum”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marcel Ciolacu jubilează după o vizită la Foșcani: 'Se intră într-un ritm mare de dezvoltare'
18/05/2024 20:40

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita pe care a făcut-o sambătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf.Pantelimon Focşani, că se intră intr-un ritm mare de dezvoltare. Şeful Executivului a ad ...

Mircea Geoană desființează sistemul de vot din România: 'Este cel mai primitiv din toată Europa / Ce e asta? Nu ştiu să protejez datele?'
18/05/2024 20:11

Sistemul de vot din Romania este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sambătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din Romania, care a avut loc la Palatul P ...

 Dana Budeanu:Zero București
18/05/2024 19:59

Acest articol nu este despre candidati sau despre cine merita sa conduca capitala Romaniei. Singurul scop al cuvintelor asternute in acest text este acela de a constientiza unde am ajuns cu adevarat. Nu vrem sa ...

Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei