Mâinile care adună căldura în inima caselor

sobar

Dimensiune font:

| 07-01-2024 14:48

 * în lumea modernă, unde tehnologia avansează într-un ritm amețitor, sunt meșteșuguri aproape uitate, păstrate în viață de mâini dibace și inimi pline de pasiune * unul dintre acestea este sobăritul, cu rol esențial în trecut, acum aproape pe cale de dispariție

În fiecare zi, tanti Maricica, o bătrână din cartirul Podeni, din Bârlad, deschide portița sobei și aprinde foctul. Asta nu înainte de a-și face o cruce largă și a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru un nou răsărit. Trăieștesingură, nu a fost nici bărbat și nici copii, ci doar o meerie frumoasă, care i-a permis să își chivernisească o gospodărie chocetă altadată, acum desprinsă parcă dintr-o marte cu meșteșuguri uitate. „Te uiți cum aprind focul… Pentru mine este aproape un ritual. Așa am trăit o viață întreagă”, spune bătrâna, apoi cuprinde cu sufletul soba din camera de curat, cum îi spune ea livingului modern în care tronează soba făcută de nea Nicu, un sobar vestit și bătrân ca și meșteșugul pe care l-a slujit.

Soba, inima casei

„Soba este inima unei case”, începe nea Nicu povestea. „Nu doar că încălzește, dar adună familia, poveștile și amintirile”. În trecut, fiecare casă avea o sobă. Era locul unde se gătea, se povestea și se împărtășea căldura în serile geroase.

„Îngrijirea unei sobe e la fel ca îngrijirea unei grădini”, explică sobarul mai departe. „Trebuie curățată, reparată, iar lemnele de foc alese cu grijă”. Lemnul de foc, adunat din pădurea ce mărginea satul, era esențial fiindcă făcea flacăra vie și căldura blândă.

Pentru sobari, lemnul de foc nu este doar combustibil. Este un material cu care lucrează cu respect, cunoscând toate nuanțele și particularitățile lui. Alegerea lemnului potrivit, modul în care este tăiat și stivuit, toate sunt detalii esențiale în menținerea unei sobe eficiente și durabile. Construirea unei sobe este o artă. Fiecare piatră, fiecare bloc de teracotă este ales și așezat cu o precizie aproape chirurgicală. Sobarul își folosește cunoștințele și experiența pentru a crea nu doar un obiect funcțional, ci și unul estetic, care să completeze armonios interiorul unei case. Teracota este materialul de bază în construcția sobelor. Rezistentă la temperaturi înalte, dar și un excelent izolator, teracota este alegerea perfectă pentru construirea sobelor. Fiecare placă de teracotă îmbinată în sobă reprezintă un puzzle complex, gândit pentru eficiență maximă și dispersie uniformă a căldurii.

Munca meșterului nu se limitează la construirea sobelor, ci include și întreținerea, reparațiile și chiar educarea proprietarilor în privința utilizării corecte și eficiente. „Fiecare sobă e unică”, continuă nea Nicu. „Alegi lutul, formezi cărămizile, le așezi cu măiestrie”. Un desen complex de canale interioare permite fumului să circule, încălzind fiecare colț al casei. Cu toate astea, sobele au început să dispară. „Lumea s-a schimbat. Sobele au fost înlocuite de sisteme moderne de încălzire. Rapiditatea a învins tradiția”, suspină nea Nicu. Pentru el, meșteșugul a fost mai mult decât o profesie –  un mod de viață, o artă care țese împreună comunități și menține vie flacăra tradiției. Cu mâinile sale care au modelat lut și teracotă, nu a construit doar sobe, ci a legat comunități, a adunat oameni și păstrează vie o parte importantă din sufletul oamenilor.

Dispariția meseriei de sobar este un fenomen complex, influențat de modernizare și preferința pentru sisteme de încălzire mai noi. Totuși, pierderea acestei meserii înseamnă mai mult decât o simplă schimbare tehnologică; este pierderea unei părți din istoria și cultura noastră. Sobarul este mai mult decât un meșteșugar; este un gardian al unei tradiții vechi și un povestitor al istoriilor scrise în jurul focului. Rolul lor în comunități, deși subestimat, este esențial pentru păstrarea unei legături cu trecutul nostru. Meseria de sobar este o artă aproape uitată, dar cu o valoare inestimabilă.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Controale la toate legumele și fructele din toate piețele agro-alimentare
02/05/2024 12:13

Legumele si fructele din toate pietele agro-alimentare iesene vor fi verificate in vederea stabilirii nivelului de nitriti pe care le-ar putea contine. Directorul Societătii „Eco-Piata”, Radu Bot ...

Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei