„Pentru un medic, și nu doar, arta este un lucru foarte bun. Este un liant minunat care ne poate face viața mai frumoasă”

1interviu calin giurcaneanu

Dimensiune font:

| 11-04-2024 07:11

 * dialog cu academicianul Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureși

Interdisciplinaritatea în medicină este o abordare esențială care aduce împreună diferite specializări pentru a oferi o îngrijire mai cuprinzătoare și personalizată pacienților. În acest context, colaborarea dintre dermatologie și alte discipline medicale joacă un rol crucial în diagnosticarea și tratamentul eficient al multor afecțiuni. Un exemplu elocvent este relația dintre dermatologie și reumatologie în diagnosticarea și gestionarea bolilor autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic. Acesta este o afecțiune care poate afecta mai multe organe, inclusiv pielea, și adesea se manifestă prin simptome cutanate.

De asemenea, dermatologia colaborează îndeaproape cu oncologia în cazurile de melanom și alte forme de cancer de piele. Detecția timpurie a leziunilor suspecte de către dermatologi și evaluarea ulterioară de către oncologi permit implementarea unor strategii terapeutice eficiente, crescând șansele de vindecare ale pacienților.

În plus, interfața dintre dermatologie și endocrinologie este evidentă în tratamentul afecțiunilor precum psoriazisul și acneea, care pot fi influențate de dezechilibrele hormonale. În contextul sănătății mintale, legătura dintre psihologie/psihiatrie și dermatologie este, de asemenea, esențială. Condiții precum dermatită atopică sau psoriazisul nu numai că afectează aspectul fizic, dar pot avea și un impact profund asupra stării de bine emoționale și mentale a pacienților. Prin unirea expertizei din diferite specialități, medicina interdisciplinară deschide calea către inovații în diagnostic și tratament, oferind pacienților o îngrijire mai eficientă și adaptată nevoilor lor specifice. Despre toate aceste lucruri am discutat cu

- Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină medicii dermatologi în colaborarea cu alte specialități medicale și cum puteți promova o colaborare mai eficientă între specialiști?

 - Este o întrebare foarte bună. Să nu uităm că dermatologia este parte din medicina internă. Pentru ca un medic să fie un bun dermatolog trebuie să cunoască multă, multă, multă medicină internă. De ce? Când apare o boală din această arie, pe piele doar apar niște leziuni la care sunt răsunetul, de cele mai multe ori, al unor afecțiuni interne. Și atunci este foarte importantă colaborarea dermatologilor cu medici interniști care să privească global tot organismul uman. Dermatologul trebuie să fie tot timpul în conexiune cu specialități foarte apropiate, conexe. De exemplu, asocierea cu reumatologia este foarte importantă, mai ales în psoriazis. La fel și cu medicii alergologi, mai ales în dermatita atopică. O serie întreagă de afecțiuni sunt determinate de tulburări în sistemul digestiv, de aici vine ca obligatorie legătura cu gastro-enterologii. Aceeași legătură foate bună trebuie să existe cu pneumologii, cu neurologii, cu psihiatrii. Foarte multe boli de piele sunt strâns în legătură cu stresul psihic sau sunt declanșate de așa ceva.  Eu sunt unul dintre dermatologii care demult am susținut legături foarte strânse cu medicii de alte specialități, pentru că mi se pare o atitudine foarte bună și în interesul pacientului. Însă, din păcate, nu întotdeauna relația este foarte bună poate pentru că nici nu este foarte bine statuată, ca să spunem așa, la nivel de organizare a sistemului medical din România. Și atunci, de multe ori apelăm la o cunoștință care este un bun reumatolog, ori cardiolog ori din altă specializare ca să putem ajuta pacientul. Sunt totuși și mici dificultăți, dar peste care eu am trecut și de fiecare dată am avut succes în relațiile cu colegii mei. În același timp, evident, și eu răspunzând cu același aplomb în momentul în care ei mi-au cerut sprijinul sau opinia. Cred că poate fi îmbunătățit această relație între dermatologie și multe alte specialități de care noi avem mare nevoie.

„Au apărut multe terapii inovatoare care ajută pacienții cu afecțiuni dermatologice grave și pentu care tratamentele erau destul de puține”

- Care sunt cele mai recente inovații în dermatologie care vă entuziasmează cel mai mult și cum credeți că vor influența practica medicală în viitorul apropiat?

- Sunt foarte multe inovații în toate domeniile, evident că și în dermatologie, legate de o serie întreagă de afecțiuni pe care nu mai departe de acum 15-20 de ani le tratam cu medicații convenționale, cu medicații mai mult topice, iar pastilele aveau efecte secundare destul de mari. În afecțiuni importante cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică, melanomul malign, ca să dau doar câteva exemple, au apărut multe noutăți și mă gândesc la terapiile biologice care ne ajută extraordinar de mult și au efecte secundare mai puține pentru pacient. Folosind aceste terapii putem face tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Au apărut terapiile moleculare, molecule foarte mici care acționează foarte bine. Au apărut o serie întreagă de aparatură de ultimă performanță în domeniul laserelor, în domeniul terapiei fotodinamice, în domeniul expunerii la ultraviolente care mă entuziasmează foarte mult și cred că vor influența mult practica medicală.

- Sunteți membru al Academiei de Științe Medicale. Care sunt aspectele prioritare pe care le considerați esențiale pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în contextul actual?

- Din această postură, aș menționa faptul că, pe de o parte, trebuie mult îmbunătățită această educație medicală continuă. Trebuie făcute multe simpozioane, multe workshop-uri cu medici din alte specialități, este nevoie să ne adunăm mai mulți o dată și să privim cazurile clinice prin prisma tuturor. Este foarte bine că, din punct de vedere administrativ, Ministerul Sănătății și forurile aferente ne oferă niște pârghii ușoare pe care noi să le putem folosi în dezvoltarea relațiilor cu rezidenții, cu medicii specialiști. Trebuie puțină muncă pentru ca aceste pârghii să funcționeze foarte, foarte bine, adică mai bine decât în momentul de față. Este foarte bine că actualmente se simte o mare îmbunătățire din punct de vedere al relației cu Ministerul Sănătății, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu celelalte foruri administrative, chiar cu Serviciul de Ambulanță. S-au îmbunătățit foarte mult în ultimul timp și apreciez enorm acest lucru, era mare nevoie.

- De patru ani, călătoriile către Iași sunt o constantă pe agenda dvs, PDI fiind una dintre manifestările la care reveniți cu drag în calitate de președinte al SRD și președinte de onoare al PDI. Care sunt atuurile manifestării care au determinat această decizie?

- În opinia mea, PDI este o manifestare foarte serioasă, deja capătă și istorie, iată că suntem la cea de-a XIII-a ediție. PDI adună foarte mulți medici de diverse specialități, multe foarte apropiate dermatologiei, deci este o manifestare necesară și foarte, foarte complexă fiindcă studiază pacientul dermatologic prin prisma medicinei generale. Apreciez foarte mult sesiunile de prelegeri și workshop-urile care sunt centrate teme foarte importante. Nu trebuie uitat numărul foarte mare de participanți din România și foarte multe țări (în acest 15 – n.r.), specialiști cu mare experiență care expun diverse problematici. Nu în ultimă instanță, aș menționa faptul că manifestarea are o serie de evenimente-satelit, reprezentate de cursuri de educație medicală continuă pentru medici, acele Dermato-focusuri organizate pe mai multe direcții, dintre care cele mai importante sunt psoriazisul, dermatita topică, boala venoasă cronică și bolile cu transmitere sexuală. Apreciez foarte mult și personalitatea doamnei profesor Daciana Brănișteanu, fondatorul PDI.

„Trebuie mult îmbunătățită educația medicală continuă

- SRD organizează în fiecare an ReziDerma, susține formarea tinerilor medici. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină medicii tineri în domeniul dermatologiei în contextul actual al practicii medicale?

- Trebuie spus încă de la început că Societatea Română de Dermatologie este prima societate medicală din țară, dacă nu și singura în acest moment, care organizează o dată pe an un congres al rezidenților, de fiecare dată într-un alt mare centru universitar. Am creat un cadru de așa manieră încât toți rezidenții din dermatologie se pot reuni la congres unde își pot expune părerile, își pot prezenta cazurile clinice, pot intra în dialog unii cu alții. Societatea Română de Dermatologie susține toate cheltuielile de participare la acest eveniment și pe bună dreptate. Ei sunt foarte tineri, se află la început de drum, abia de acum adună experiență și trebuie să-i sprijinim. Este un lucru foarte bun că-i putem ajuta prin aceste congrese fiindcă doar așa vom câștiga mai mult ca școală medicală, cel puțin pentru generațiile viitoare, care vin imediat după noi. Vom câștiga foarte mult ajutându-i să învețe foarte bine dermatologia care, fie vorba între noi, este o specialitate foarte dificilă. De multe ori este greu să pui un diagnostic adevărat sau dacă pui diagnosticul nu știi de unde vine el, din ce partea organismul sau din afara lui. Avem o mare grijă față de generațiile viitoare, rezidenți, în primul rând organizând aceste congrese, aceste conferințe ale lor.

- Iubiți arta, cum puteți îmbina pasiunea pentru artă cu medicina și cum vedeți că această conexiune poate aduce beneficii atât pentru medici, cât și pentru pacienți?

- (râde) Mi-a plăcut mult muzica, am studiat violoncelul, am cântat chiar și în Orchestra Medicilor din București. M-a pasionat foarte mult acest tip de muzică, dar nu înseamnă că nu îmi plac și alte stiluri, cu ar fi muzica rock. Medicina este foarte mult apropiată de artă, nu numai de muzică ci și de pictură, arhitectură, literatură. Această apropiere nu face decât să te îmbunătățească, te ajută să ai o viață ai bună, un psihic mai echilibrat, o viață foarte elevantă care elimină stresul și disensiunile dintre mine și pacienți sau colegi. Este un element comun care ne poate asigura tuturor o viață frumoasă, atât colegilor, cât și rezidenților sau studenților, dar nu în ultimul rând și pacienților. Este un liant minunat! Pentru un medic, și nu doar, arta este un lucru foarte bun.

 A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Vinul, celebrat în primul festival de la Suceava
19/05/2024 20:50

Suceava a devenit, pentru o zi, epicentrul pasionatilor de vin din nordul Moldovei, găzduind prima editie a Festivalului de Vin „Hai cu pluta”, un eveniment mult asteptat care a reunit 25 de crame ...

Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei