Cadrele didactice refuză să se întoarcă în școli

1greva

Dimensiune font:

| 08-06-2023 08:40

Pentru a zecea zi, angajaţii din învăţământul preuniversitar ieșean au refuzat să se întoarcă la şcoli şi grădiniţe. Ei au protestat încă o dată în faţa Prefecturii, sperând că se va găsi vreun politician care să le audă păsurile. Guvernanţii de la Bucureşti le promit memorandumuri celor din sistemul educaţional românesc. Neîncrezători, sindicaliştii nici nu vor să îi asculte. S-au săturat de promisiunile făcute în ultimii 30 de ani.

Guvernul cunoaşte foarte bine care ne sunt solicitările. Vrem ca ei să ne garanteze printr-o ordonanţă de urgenţă că salarizarea de la învăţământul preuniversitar va pleca de la nivelul salariului brut pe economie pe care ar trebui să îl aibă un profesor debutant. Pe de altă parte, oferta actuală transmisă de guvernanţi cu forţa este respinsă de colegii noştri din cauza sumelor mici pe care au fost oferite. E vorba de 585 lei net pentru personalul didactic şi auxiliar şi 250 de lei la personalul nedidactic. Prin urmare, răspunsul este continuarea grevei, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Fluturaşul, prea firav pentru preţurile din magazine

Angajaţii din preuniversitar spun că una dintre principalele nemulţumiri constă în faptul că pe zi ce trece coşul zilnic este tot mai costisitor iar cu banii primiţi nu pot achita facturile şi alte datorii. „Oamenii nu au venit aici pentru că sunt mulţumiţi, ci pentru că la sfârşitul lunii când îşi privesc fluturaşul şi la preţurile din hipermarketuri. E evident pentru toată lumea că nu mai putem continua în acest mod”, spune Laviniu Lăcustă.

Au respins şi propunerea de etapizare

Sindicaliștii nu înţeleg de ce e nevoie de acele etapizări veşnice pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar. „Mereu am fost etapizaţi. Din 2017, nici etapizările nu au fost respectate. Acesta este şi motivul unei neîncrederi profunde între salariaţii din învăţământul preuniversitar românesc şi guvernanţi. Nu mai avem încredere în ceea ce spun. De aceea, în revendicările principale este majorarea imediată a salariilor”, precizează Lăcustă.

Nu se ştie nimic despre examenele naţionale. Sindicaliştii continuă să arunce mingea pe terenul guvernanţilor.  Totul depinde de guvernanţi. Doar ei pot rezolva foarte uşor această criză”, a spus Lavinu Lăcustă. 

Greva pentru recăpătarea demnităţii

Angajaţii din preuniversitar care se află în greva generală nu vor fi plătiţi în perioada în care nu se întorc la catedră. „Dacă cineva îşi închipuie că profesorii au venit în stradă şi au renunţat deja la jumătate din salariu pe ultima lună pentru 4.000 lei, se înşeală. Greva aceasta nu este pentru salariul pentru luna în curs. Este pentru ce a ajuns să fie educaţia. Astăzi s-a umplut paharul. Sunt 32 de ani de când încercăm să devenim prioritate. S-a ales praful de „România educată, un obiectiv cu care cineva a câştigat o funcţie mare în stat. Nici profesorii, nici sistemul de învăţământ tot nu sunt prioritate, spune profesoara Camelia Popa.

Sindicaliştii consideră că această grevă trebuie dusă până la capăt. „Domnilor parlamentari le convine ca majorarea salarilală să li se acorde în 3-4 ani? Îi întreb dacă ştiu cum e să te împrumuţi de bani din bursa copilului? Greva noastră este şi o lecţie de demnitate. Vrem să ni se redea demnitatea, să ne simţim bine în rolul nostru de profesori. Avem nevoie ca imaginea noastră să nu fie alterată de nişte guvernanţi care încearcă să ne ţină la colţ, a spus Ioana Popescu.

Fiecare cu numărătoarea lui

Disensiunile dintre sindicalişti şi oficiali vizează nu doar probelemele de ordin salarial. În ultimele zile apar informaţii contradictorii în ceea ce priveşte participarea angajaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar la greva generală.

Din datele Inspectoratului Şcolar reiese că în data de 31 mai se afla în grevă generală 8.779 de angajaţi în învăţământul preuniversitar ieşean. Procentual vorbind, asta înseamnă 70%, din care 7.116 erau cadre didactice (78%).

Tot Inspectoratul Şcolar spune că pe 6 iunie numărul personalului din preuniversitar aflat în grevă a fost de 8720, adică 66%, 6826 dintre grevişti fiind cadre didactice. Asta înseamnă o scădere a procentului greviştilor la 74,9%.

De cealaltă parte însă liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă spune că luni s-au aflat în grevă generală 8270 de salariaţi din cei 10.000 de membri ai acestui sindicat.  Din perspectiva sindicaliştilor, asta înseamnă un procent de 82 la sută.

Memorandum privind majorările salariale acordate în Educaţie

Guvernul va adopta joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. „Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare şi utilizarea ca sistem de referinţă a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic”, se arată în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, înainte de a intra la discuţii la Ministerul Educaţiei, că greva din învăţământ se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

„Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că, în condiţiile în care există un acord referitor la greva din Educație, anul şcolar ar trebui închis şi a anunţat totodată că în şedinţa de guvern de joi vor fi alocaţi bani pentru sectorul Sănătăţii. „Am văzut că şi ministrul Justiţiei a ieşit şi a făcut lămuririle în ceea ce priveşte anexele şi fundamentările unei OUG şi, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. În următoarea grilă, salariul debutantului va pleca de la salariul mediu brut pe economie. (...) Eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat şi este normal ca, în acest moment, când avem şi un memorandum, avem şi o ordonanţă, (...) cred că din acest moment trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar, ca pe urmă, împreună cu ministrul Muncii, să terminăm grila, aşa cum ne-am asumat până pe 15 iunie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul unui eveniment.

În ceea ce priveşte Sănătatea, el a arătat că a avut „vreo două-trei discuţii” şi există unele restanţe la Legea 153, la fel cum sunt anumite restanţe şi în domeniul de Apărare şi Ordine publică. „Şi, din câte ştiu eu, şi din ce am discutat cu domnul prim-ministru, joi, aceste anexe vor intra în şedinţa de Guvern şi se vor suplimenta aceşti bani - repet, diferenţe la Legea 153. Este cu totul altă abordare faţă de domnii din Educaţie, care ajunseseră la limita maximă”, a explicat liderul PSD.

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat miercuri că şi-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coaliţiei, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Laura RADU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Garden Fest by USV Iași – totul pentru grădina ta,  începe mâine Evenimentul este adresat comunității iubitoare de plante, flori și natură
26/04/2024 10:12

 Peste 50 de expozanti au spus „prezent” la Garden Fest, un eveniment de exceptie organizat de Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), pe 27 si 28 ...

 Rezultate remarcabile ale alergătorilor USV Iași,  la Semimaratonul organizat de Salvați copiii
26/04/2024 09:49

  Echipa Universitătii de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV) prezentă la Semimaratonul Iasi 2024 a reusit să obtină rezultate remarcabile la mai multe categorii propu ...

România a obținut aur și argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
21/04/2024 07:51

​Lotul Romaniei la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad), desfăsurată anul acesta in Georgia a obtinut rezultate spectaculoase. Locul 2 in clasamentul ...

Vacanța de primăvară începe în 27 aprilie / Calendar Evaluare Națională și Bacalureat 2024
20/04/2024 14:15

 Elevii si copiii de grădinită vor intra in vacanta de primăvară incepand din 27 aprilie si pană in 7 mai, a treia zi de Paste, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei