5 Legende ale Martisorului pe care nu le stiai

1

Dimensiune font:

| 01-03-2024 06:58

Se spune ca Martisorul trebuie purtat in piept sau la mana pana cand primavara se incheie, moment evidentiat de diverse evenimente cum ar fi inflorirea ciresilor, cantatul cucului sau sosirea berzelor. Atunci trebuie sa agati martisorul intr-un pom fructifer, intr-un trandafir sau in primul pom inflorit pe care il vezi. Se spune ca asa va fi anul tau, inflorit, imbelsugat si norocos. Batranii spun ca acesta mai poate fi aruncat in directia de sosire a pasarilor calatoare odata cu rostirea cuvintelor "Ia-mi negretele si da-mi albetele" . In trecut, martisorul se daruia dimineata inainte de rasaritul soarelui copiilor si tinerilor. Acum, de cele mai multe ori, doamnele si domnisoarele primesc martisoare, dar exista totusi zone, in special in Moldova unde martisoarele sunt oferite baietilor. Oamenii din Transilvania, agata martisorul la usi, la ferestre sau de coarnele animalelor pentru a speria duhurile rele. In Bihor oamenii se spala cu apa de ploaie pe 1 martie pentru a-si infrumuseta si insanatosi trupul, iar in Banat fetele tinere cred ca vor fi iubite daca se spala de 1 martie cu zapada. Toate aceste traditii si obiceiuri au plecat de la frumoasele legende ale martisorului, iata 5 dintre ele:

1. Tanarul care a salvat Soarele

Una dintre frumoasele legende ale Mărțișorului spune că într-o zi, soarele a luat înfățișarea unei tinere frumoase pentru a putea participa la horă și a coborât pe pământ. Zmeul aflând acestea, a răpit-o pe tânăra și a închis-o într-o temniță la castel. Atunci natura a murit, a început o noapte interminabilă, florile s-au ofilit, pomilor le-au căzut frunzele, păsările au plecat, copii au încetat să mai zâmbească sis a se mai joace. Vazand cat de mult lipseste tuturor Soarele, un tânăr curajos și puternic s-a hotărât să caute castelul zmeului, să îl înfrunte și să elibereze soarele. Căutarea a durat o vară, o toamnă și o iarnă. La sfârșitul celui din urmă anotimp, tânărul a găsit temnița, l-a doborât după lupte grele pe zmeu și a eliberat Soarele. Soarele s-a urcat pe cer, iar natura a început să prindă viață, primăvara venise. Grav rănit, salvatorul a murit pe o plapumă albă de zăpadă pe care firișoare de sânge s-au prelins de la rănile tânărului. In locurile in care zapada a fost topita, au rasarit vestitorii primaverii – ghioceii. De la moartea curajosului, tinerii oferă simbolic, în luna Martie, accesorii însoțite de un șnur împletit din ață de culoare albă și roșie. Roșul pentru dragostea și curajul cu care tânărul s-a luptat pentru eliberarea soarelui – simbolul luminii, al fericirii, al frumosului, și albul, culoarea zăpezii dar și a ghiocelului, floarea care prevestește primăvara, pentru puritate și seninătate.

2. Baba Dochia

Se spune ca baba Dochia isi trimitea in fiecare an de 1 Martie nora la rau cu lana alba si neagra pentru a le spala pana cand cea alba devenea neagra iar cea neagra, alba. Fata a incercat fara rezultat sa le spele pana cand mainile ei au inceput sa sangereze si ochii ei sa lacrimeze. Impresionat de durerea dar si de curajul fetei, Dumnezeu i-a daruit o floare rosie pe care sa o puna in apa cu care spala lana pentru a schimba culorile conform cerintelor babei Dochia. Fata a luat lana, si-a pus floarea rosie in par si s-a intors acasa unde baba Dochia vazandu-I floarea din par a crezut ca a venit deja primavara si a plecat pe munte cu oile, imbracand cele 9 cojoace. Inaintand in drumul ei spre munte baba Dochia refuza sa asculte de sfaturile celorlalti privind timpul schimbator al lunii Martie si renunta incet la fiecare cojoc pana ajunge sa inghete de frig. Se spune ca Martisor ia in fiecare zi 2 zile reci de la Februarie pentru a se razbuna pentru neincrederea dar si chinul la care baba Dochia isi supune nora. De atunci oamenii isi aleg in fiecare zi pe 1 Martie o zi din primele 9 ale lunii pentru a vedea cum le va fi anul. Firul alb-rosu de martisor a ramas in traditie de la firul de lana alba pe care s-a scurs sangele de pe mainile fetei ce incerca sa indeplineasca dorinta babei Dochia.

3. Lupta Primaverii cu Iarna

O alta legenda spune ca intr-o prima zi lunii martie, doamna Primavara a vazut la marginea padurii un ghiocel ce se chinuia sa iasa din zapada. Dorindu-si sa il ajute a inceput sa dea la o parte atat zapada inghetata cat si crengutele pentru a-I oferi ghiocelului spatial necesar pentru a creste frumos. Ajutorul oferit ghiocelului a suparat Iarna iar aceasta din urma a trimis vantul si gerul pentru a-l distruge pe micul ghiocel. Pentru a-l proteja de inghet Primavara l-a adapostit sub mainile ei ranindu-se in maracini insa nu l-a putu salva, ghiocelul a inghetat. Picatura de sange insa care s-a prelins pe petalele ghiocelului din mainile ei l-a retrezit la viata. Primavara a invins in acest fel lupta cu iarna! Culorile firului de martisor simbolizeaza tocmai aceasta lupta dar si culoarea sangelui Primaverii pe albul ghiocelului si al plapumei de zapada!

4. Fratele si sora hanului

O legenda a martisorului din Bulgaria spune ca o sora si un frate pe vremea aceea prizonieri au primit de 1 Martie de la han mesajul ajutorului pentru a evada printr-un soim ce purta legat un fir de ata alba. In incercarea lor de a evada, fratele a fost ucis de cei ce ii urmareau iar fata anunta hanul despre aceasta intalnire eliberand soimul cu ata alba de data aceasta inrosita de sangele tanarului. De atunci hanul a poruncit purtarea unui fir de ata alba impletita cu ata rosie in fiecare an de 1 Martie pentru protectie si curaj in lupta cu inamicul.

5. Femeia si barbatul

Se spune ca la inceputuri, martisorul era de fapt o moneda de argint sau aur care se purta de copii si fete impreuna cu doua fire rasucite, unul rosu si unul alb, pentru fericire si noroc. Aceste fire rasucite semnificau luptele constante intre viata si moarte, sanatate si boala, vara si iarna, zi si noapte etc. acesta fiind motivul pentru care in general persoanele sensibile cum sunt femeile si copii purtau martisorul considerand ca le va ajuta in aceasta lupta. Rosul inseamna viata, fiind atribuita astfel femeii iar cea alba intelepciune, specifica barbatului. Snurul de martisor este construit astfel din 2 ciucurasi, unul alb si unul rosu, femeia si barbatul, iar snurul rasucit este impletirea lor inseparabila.

Sarbatoarea Martisorului este una dintre cele mai frumoase traditii romanesti. Prin oferirea unor simboluri atat de mici, ne bucuram, asteptam, intampinam si primim primavara in sufletul nostru. Poarta martisorul in primele zile ale lunii martie si apoi agata-l intr-un pom fructifer sau in primul pom inflorit pe care il vezi. Se spune ca asa va fi anul tau, inflorit, norocos, cald si fericit.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei