FOTO Rușii au fortificat masiv Insula Șerpilor / Ce arată imaginile din satelit

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 15-06-2022 15:55

 Fotografii realizate din satelit arată că forțele armate ale Rusiei fortifică masiv Insula Șerpilor, crucială pentru Moscova în ceea ce privește controlarea rutelor maritime din Marea Neagră.

Insula Serpilor este fortificata puternic de rusi 

O imagine realizată de „Planet”, un sistem de peste 200 de sateliți de observație care fac fotografii zilnice ale Pământului arată noile instalații ale rușilor pe Insula Șerpilor. Fotografia a fost analizată de administratorul contului OSINT-88, un fost parașutist al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii și specialist în recunoaștere aeriană.

 
 

Acesta a identificat diferitele instalații construite sau aduse de ruși pe insulă, printre ele numărându-se tranșee, poziții de apărare a coastei, vehicule, instalații radar, depozite de combustibil și camuflaje militare.

Locul în care un elicopter rusesc s-a prăbușit după ce a fost lovit de ucraineni la începutul lunii mai cu o dronă Bayraktar TB-2 chiar în timp ce descărca trupe încă mai este vizibil în partea de vest a insulei.

La o altă fotografie distribuită marți, OSINT-88 notează că pe Insula Șerpilor se află acum peste 17 vehicule rusești și sisteme de apărare antiaeriană.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru Rusia

The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel internațional, estima încă din luna august a anului trecut că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Insulei Șerpilor în eventualitatea declanșării unui conflict cu Ucraina.

 
 

Analiștii acestui think tank cu sediul la Washington afirmau într-un articol numit „Ar putea fi Insula Șerpilor următorul punct fierbinte în războiul ucrainean al lui Vladimir Putin?” că anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 îi permite Rusiei să domine porțiuni întinse ale Mării Negre care de drept aparțin Ucrainei.

Aceștia aminteau cum în ultimii ani flota rusă de la Marea Neagră a încercat să reducă treptat teritoriul maritim al Ucrainei în Marea Neagră în ansamblul ei și în Marea Azov aflată la estul Crimeii.

După „declanșarea operațiunii militare” speciale în Ucraina, ministerul rus al Apărării anunța pe 1 martie că a reușit să taie complet accesul Ucrainei la Marea Azov și ulterior a reușit să forțeze și blocarea porturilor acesteia de la Marea Neagră.

Situația a dus la probleme majore cu exporturile de grâu ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători din lume, creând pericolul unei crize alimentare mondiale. Tentativa de mediere a Turciei între Moscova și Kiev pentru a permite reluarea transporturilor a eșuat mai devreme în cursul acestei luni, Rusia afirmând că nu are vreo răspundere în situația creată.

Ucraina spune că nu va renunța niciodată la insulă

Luna trecută, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a explicat într-o intervenție televizată că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși, deoarece permite controlul apelor și, într-o anumită măsură, a situației aeriene din sudul Ucrainei.

„Cine controlează insula poate bloca în orice moment mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei... Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și vom aștepta și vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”, a mai afirmat generalul ucrainean.

Câteva zile mai târziu, colonelul ucrainean Serhi Hrabski a explicat la rândul său că toate comunicațiile maritime, rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă Insula Șerpilor.

„În acest moment, prețurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile ucrainene - Tunisia, Liban, Algeria etc - sunt mai mari deja cu 20%”, a explicat Hrabski pe 18 mai, adăugând că, prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene și a transportului de mărfuri, Rusia afectează mai multe țări, desfăşurând un adevărat „terorism alimentar internațional”.

Insula Șerpilor a fost cucerită de forțele armate ruse pe 24 februarie, în prima zi a invaziei, după faimosul gest de sfidare al apărătorilor săi.

Lovituri spectaculoase ale ucrainenilor pe Insula Șerpilor

Forțele armate ucrainene au întreprins mai multe acțiuni împotriva soldaților ruși de pe Insula Șerpilor, printre acestea numărându-se lovituri spectaculoase în urma unor operațiuni de mare risc.

Pe 8 mai ucrainenii au bombardat insula din Marea Neagră cu avioane Su-27 care au zburat la o altitudine minimă, obținând lovituri directe asupra complexului principal al insulei, asupra clădirilor de deasupra digului și asupra punctului estic.

Aceasta a fost o operațiune cu risc foarte ridicat, nu doar din cauza amenințării din partea inamicului, ci și din cauza exploziilor provocate chiar de avioanele ucrainene munițiilor rusești.

Tot pe 8 mai, înregistrări video distribuite pe platformele social media arătau cum un elicopter rusesc de transport ce tocmai aducea trupe la sol a fost distrus de o lovitură cu o dronă Bayraktar TB-2.

În clipul filmat chiar de dronă se vede cum câteva persoane sunt în jurul elicopterului Mi-8 ce are rotoarele în funcțiune, aeronava fiind apoi lovită.

Cu toate acestea, insula a rămas sub controlul rușilor, flota ucraineană neavând navele necesare pentru a încerca recapturarea sa.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forțele ucrainene, operațiune împotriva unei baze aeriene din Rusia pentru a opri atacurile asupra unor poziții ucrainene cheie
20/05/2024 18:57

Fortele ucrainene au lansat „atacuri coordonate” impotriva unei baze aeriene din sudul Rusiei, care este folosită pentru a efectua atacuri devastatoare cu bombe cu planare asupra pozitiilor ucrainene, a de ...

Misiune pentru salvarea unui bărbat, îngropat de viu în timp ce săpa o fântână
20/05/2024 18:40

Pompierii buzoieni au fost solicitati, luni după-amiază, să intervină in localitatea Maruntisu, oras Pătarlagele, pentru salvarea unei persoane peste care s-a surpat un mal de pămant in timp ce efectua lu ...

Se caută soldați pentru Armata României. Câte posturi sunt disponibile
20/05/2024 18:32

Intre 20 mai si 27 iunie, Ministerul Apărării Naţionale organizează o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cei care doresc să indeplinească serviciul militar in rezervă, in calitate de rezerv ...

Primul festival dedicat conexiunii dintre părinți și copii debutează la pe 21 iunie la Râșnov
20/05/2024 18:15

Conexiunea dintre părinti si copii este extrem de importantă in conditiile in care avem tot mai putin timp liber. La Rasnov incepe un festival care isi propune să-i apropie pe cei mare de micuti. Intre 21 s ...

Cum a reușit un județ din România să reducă la jumătate numărul „flotanților electorali”. La nivel de țară s-a dublat față de 2020
20/05/2024 17:59

Numărul flotanţilor “electorali” s-a dublat faţă de 2020, potrivit verificărilor dispuse de Ministerul Afacerilor Interne, mai puţin in Bihor unde numărul persoanelor mutate temporar la un al ...

Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
20/05/2024 17:36

Ebrahim Raisi, al 8-lea presedinte al Iranului de după Revolutia Islamică din 1979, s-a stins la 63 de ani, in urma unui accident in care elicopterul in care se afla, impreună cu alti opt pasageri, s-a prăb ...

Guvernul Israelului reacționează dur după solicitarea procurorului-șef al Curții Penale Internaționale: 'O crimă de proporții istorice'
20/05/2024 17:12

Ministrul cabinetului de război din Israel, Benny Gantz (un popular membru centrist al Cabinetului de Război al Israelului), critică decizia procurorului sef al Curtii Penale Internationale, Karim Khan, de a ...

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru premierul Israelului și liderul Hamas
20/05/2024 17:04

Curtea Penală Internatională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar si pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, acuzati de crime de război si crime impotriva umanit ...

Cetăţean maghiar, bănuit de trafic de droguri, arestat preventiv
20/05/2024 16:35

Un cetăţean maghiar in varstă de 31 de ani a fost arestat preventiv, fiind bănuit de deţinere ilegală şi trafic de droguri, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Harghita. Potrivit surse ...

Lemn în valoare de aproape 100.000 de lei, confiscat de poliţişti în weekend
20/05/2024 16:25

Un total de 163 de metri cubi de material lemnos, in valoare de peste 99.520 de lei, a fost confiscat de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Inspectoratului de Pol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei