Un ghețar de pe Everest, în pericol de dispariție

1ghetar

Dimensiune font:

| 30-06-2022 16:05

Nepalul se pregăteşte să îşi mute tabăra de bază de pe Everest, aceasta nemaifiind sigură din cauza încălzirii globale şi a activităţii umane. 

Tabăra, folosită de până la 1.500 de persoane în sezonul de alpinism de primăvară, este situată pe gheţarul Khumbu, care cunoaşte un proces rapid de topire.

Se are în vedere găsirea unui loc pentru tabără, la o altitudine mai mică, unde nu există gheaţă pe tot parcursul anului. 

Potrivit cercetătorilor, apa provenită din topirea gheţii destabilizează gheţarul, iar alpiniştii spun că în tabăra de bază apar tot mai multe crevase.

"Ne pregătim acum pentru relocare şi vom începe curând consultările cu toate părţile interesate", a declarat pentru BBC directorul general al departamentului de turism din Nepal, Taranath Adhikari.

"În principiu, este vorba despre adaptarea la schimbările la care asistăm în tabăra de bază, ceea ce a devenit esenţial pentru sustenabilitatea afacerii alpinismului", a adăugat el.

În prezent, tabăra este situată la o altitudine de 5.364 de metri. Tabăra nouă se va afla mai jos cu 200-400 de metri, a precizat Adhikari.

Planurile urmează recomandările unui comitet format de guvernul nepalez pentru a facilita şi monitoriza alpinismul în zona Everest.

Gheţarul Khumbu, ca mulţi alţi gheţari din Himalaya, se topeşte şi se micşorează rapid pe fondul încălzirii globale, după cum au constatat oamenii de ştiinţă.

Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea Leeds din Marea Britanie a demonstrat că segmentul gheţarului aflat în apropiere de tabăra de bază se reduce la o rată de un metru pe an.

Cea mai mare parte a gheţarului este acoperită cu resturi stâncoase, însă există şi zone de gheaţă expusă, numite stânci de gheaţă, iar topirea stâncilor de gheaţă este cea care destabilizează cel mai mult gheţarul, a explicat pentru BBC unul dintre cercetători, Scott Watson.

"Când stâncile de gheaţă se topesc astfel, resturile de bolovani şi roci care se află pe vârful stâncilor de gheaţă se mişcă şi cad", a spus el, adăugând că "topirea creează de asemenea corpuri de apă".

"Aşadar, vedem o intensificare a căderilor de pietre şi a mişcării apei din topire pe suprafaţa gheţarilor, acestea putând fi periculoase", a precizat specialistul.

Potrivit lui Watson, gheţarul pierde 9,5 milioane de metri cubi de apă pe an.

Conform alpiniştilor şi autorităţilor nepaleze, un pârâu aflat chiar în mijlocul taberei de bază s-a extins în mod constant. Totodată, crevasele şi crăpăturile de pe suprafaţa gheţarului apar mai frecvent decât înainte, au precizat ei.

"În mod surprinzător, vedem crevase apărând peste noapte în locurile în care dormim", a spus colonelul Kishor Adhikari din armata nepaleză, care stă în tabăra de bază pe parcursul unei campanii de igienizare în timpul sezonului de alpinism de primăvară, care durează din martie până la sfârşitul lunii mai.

Khimlal Gautam, membru al comitetului care a recomandat mutarea taberei de bază, a declarat că prezenţa unui număr atât de mare de persoane în tabăra de bază a contribuit la această problemă. "Spre exemplu, am constatat că oamenii urinează în jur de 4.000 de litri în fiecare zi în tabăra de bază", a spus el.

În plus, "cantitatea masivă de combustibili precum kerosenul şi gazul pe care le ardem acolo pentru gătit şi pentru încălzire are cu siguranţă impact asupra gheţii gheţarului".

Adrian Ballinger, fondatorul companiei de ghizi montani Alpenglow Expeditions, a declarat că este de acord cu mutarea taberei, estimând că în viitor vor avea loc mai multe avalanşe şi căderi de gheaţă şi pietre în zona actualei tabere. "Acest lucru ar trebui să fie inacceptabil pentru liderii expediţiilor, deoarece poate fi evitat", a spus el.

Principalul dezavantaj va fi că o tabără situată mai jos va creşte lungimea urcuşului din tabăra de bază până la tabăra numărul unu, următoarea etapă pentru cei aflaţi în ascensiune.

Majoritatea alpiniştilor escaladează Everestul de pe partea nepaleză, însă numărul celor care care pornesc din China este în creştere.

Oficialii nepalezi mutarea ar putea fi făcută până în 2024.

"Am evaluat aspectele tehnice şi de mediu ale taberei de bază, dar înainte de a o muta va trebui să discutăm acest lucru cu comunităţile locale, luând în considerare alte aspecte precum cultura lor", a precizat Adhikari. "O vom face numai după ce vom discuta cu toate părţile", a asigurat el.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

GALERIE FOTO - Cele mai puțin vizitate locuri din lume
15/08/2022 16:15

Omenirea a trimis oameni pe Lună, a trimis rovere si landere pe Marte si Venus si a trimis sonde in cele mai indepărtate colturi ale Sistemului Solar. Însă zone vaste ale planetei noastre răman neexpl ...

Zonele rău famate ale Atenei. Ce trebuie să știe turiștii care merg în Grecia
14/08/2022 09:54

Grecia este una dintre destinatiile favorite ale romanilor, iar in special cei care se duc pentru prima dată au destul de multe intrebări cu privire la cele mai frumoase zone, cele mai rentabile cazări, sau ...

Proteste la Machu Pichu. Turiștii sunt supărați că nu se mai vând bilete
13/08/2022 18:49

Suspendarea in ziua de vineri a vanzării de bilete pentru vizitarea citadelei incaşe Machu Picchu din sud-estul Peru a suscitat furia comercianţilor şi a declanşat protestele turiştilor, potrivit unui j ...

Turiști inconștienți salvați în ultima clipă de la înec
12/08/2022 12:47

 Mai multi tineri au fost salvati din valurile uriase in ultima clipă. Momentele de groază prin care au trecut turistii au fost postate pe paginile de socializare chiar de salvatorii acestora.   S ...

Incendiu puternic în Thassos. Turiștii se tem pentru viețile lor
11/08/2022 10:14

Incendiu puternic izbucnit in Thasos! Pompierii au intervenit in fortă si se chinuie de ore bune să stingă focul. În acelasi timp, turistii se intreabă speriati dacă trebuie să părăsească insul ...

Orașele spaniole stabilesc noi reguli pentru turiști.”Vor să-i educe”
01/08/2022 14:56

Orasele spaniole se simt invadate de turisti pe timpul verii, iar localnicii se plang de gălăgie si de lipsa de educatie a multora dintre străini. De aceea, mai multe primării au decis să aplice regul ...

Atenționare pentru toți românii care merg în Bulgaria
01/08/2022 12:00

Atentionare pentru toti romanii care merg in Bulgaria sau aleg să tranziteze tara vecină, in călătoriile lor spre Grecia sau Turcia. Ministerul Afacerilor Externe trage un semnal de alarmă si le spune roma ...

Ce spune Oreste despre soarta turismului românesc
29/07/2022 14:30

Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu, cel devenit faimos de ani buni prin transformarea celui dintai prenume in renume, spune că investitorii de pe Litoralul romanesc nu au deloc o viată usoară in acest an. E ...

Ard Apusenii! 200 de hectare cu vegetație sunt în flăcări!
29/07/2022 12:00

Pe parcursul ultimelor 3 zile au inzbucnit trei incendii. Ultimul dintre acestea a avut loc inspre localitatea Gurani (comuna Pietroasa). La fata locului au fost mobilizati 28 de pompieri militari, care au fost ...

Incendiile au pârjolit stațiunea Colibița
26/07/2022 13:15

Incendiile de pădure izbucnite săptămana trecută in staţiunea turistică Colibiţa şi in Parcul Naţional Munţii Rodnei incă nu au fost stinse, fiind afectate in total aproximativ şapte hectare de tere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei