VIDEO A început Carnavalul de la Rio 2024. Școlile de samba se luptă pentru „All-Star Parade”/ 8 ore de film

0000   0141700

Dimensiune font:

| 09-02-2024 18:25

 

 A început Carnavalul de la Rio 2024. Ediția din acest an se desfăşoară între 9 şi 17 februarie. Apogeul carnavalului are loc la 17 februarie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de "All-Star Parade".

 
 

Ediţia din 2024 a Carnavalului de la Rio de Janeiro se desfăşoară între zilele de 9 şi 17 februarie. Cu acest prilej, cel de-al doilea oraş ca mărime din Brazilia, după Sao Paulo, devine destinaţia mondială a amatorilor de ritmuri de samba şi ai spectaculoaselor parade de pe Sambadrom.

A început Carnavalul de la Rio 2024. Școlile de samba se luptă pentru „All-Star Parade”

În primele două zile ale festivalului, sunt programate, pe Sambadrom, spectacole ţinute de şcolile de samba aspirante, incluse în Grupele de Acces. În fiecare dintre cele două seri, şase şcoli vor defila în încercarea de a obţine, în anul următor, un loc în Grupa specială, informează Agerpres. 

Zilele principale ale paradei de carnaval sunt 11 şi 12 februarie, atunci când îşi fac apariţia cele 12 şcoli de samba incluse în Grupele Speciale. Duminică, 11 februarie, defilează şcolile: Porto da Pedra, Beija-Flor, Salgueiro, Grande Rio, Unidos da Tijuca şi Imperatriz. În ziua următoare, Sambadromul le va aparţine şcolilor: Mocidade, Portela, Vila Isabel, Mangueira, Paraiso do Tuiuti şi Viradouro.

 

Apogeul carnavalului are loc la 17 februarie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de "All-Star Parade", în care cele şase şcoli de samba cel mai bine clasate vor încânta, pentru a doua oară, publicul de pe Sambadrom.

În contextul carnavalului, este organizat, la 10 februarie, elegantul Bal Magic de la Hotelul Copacabana Palace, eveniment ce se bucură de participarea a numeroase vedete din Brazilia şi din întreaga lume.

Nu vor lipsi nici petrecerile de pe plajele Ipanema, Leblon şi Copacabana. În zonele Flamengo, Botafogo, Monobloco, Escangalha şi Santa Teresa urmează să aibă loc petreceri stradale, denumite "blocos".

 

Precedenta ediţie a Carnavalului de la Rio s-a desfăşurat între 17 şi 25 februarie 2023. Campioana şcolilor de samba a fost desemnată Imperatriz Leopoldinense, din cartierul Ramos, a cărei defilare şi ale cărei care alegorice au făcut trimitere la un cunoscut personaj din istoria Braziliei, Lampaio, personalitate de la începutul secolului al XX-lea.

Pe locul secund s-a clasat şcoala Viradouro, a cărei tematică a fost dedicată Rosei Maria Egipciaca, o fostă sclavă devenită prima femeie de culoare care a scris o carte în Brazilia.

Deşi luna tradiţională a Carnavalului de la Rio este februarie, ediţia din 2022 s-a desfăşurat în aprilie, fiind amânată pe fondul pandemiei. Douăsprezece şcoli s-au întrecut în zilele de 22 şi 23 aprilie, în faţa a 70.000 de persoane, defilând pe Sambadromul din Rio de Janeiro. Parada carelor alegorice a fost deschisă de şcoala de samba Paraiso do Tuiuti, care a adus un omagiu unor personalităţi de culoare din lumea întreagă, precum Nelson Mandela, Barack Obama, RuPaul şi Beyonce.

Şcoala de samba Grande Rio a câştigat atunci titlul de campioană a Carnavalului de la Rio, cu o paradă împotriva rasismului şi intoleranţei religioase.

Şcolile de samba din Rio de Janeiro se nasc, de obicei, din colaborarea dintre cartiere învecinate, ce au o anumită istorie şi tradiţii în comun.

Prestaţia şcolilor pe Sambadrom trebuie să urmeze anumiţi paşi. Parada fiecărei şcoli este deschisă de un grup de zece, maximum cincisprezece dansatori, denumit "comissao de frente", care familiarizează publicul cu particularităţile stilului artistic al şcolii şi cu tematica aleasă la respectiva paradă. Un element cheie este costumaţia acestora, deosebit de elaborată şi relevantă pentru spectacolul ce va urma. În spatele acestui grup se află două perechi, aşa-numiţii "Mestre-Sala" şi "Porta-Bandeira", reprezentând "maestrul de ceremonii" şi "purtătorul de steag".

În cea de-a treia linie se află veteranii respectivei şcoli de samba, flancaţi de instrumentişti, în special toboşari şi chitarişti.

Repetiţiile şcolilor de samba pentru marea defilare din cadrul carnavalului încep încă din luna decembrie a anului precedent. Fiecare paradă de pe Sambadrom trebuie să se încadreze în limita de timp de 75 de minute.

Samba, popularul dans cu mişcări vioaie şi ritm sincopat, provine din vestul Africii, fiind adus la începutul anilor 1900 de sclavii de origine africană. Odată cu abolirea sclaviei în Brazilia, o mare parte dintre foştii sclavi s-au stabilit în sudul ţării, în special în Cidade Nova şi Praca Onze. În scurt timp, aceste localităţi au devenit epicentrul culturii samba şi, de aici, dansul s-a răspândit în întreaga Brazilie. Iniţial, au existat cluburi de samba, care apoi s-au contopit în asociaţii şi, în decurs de mai puţin de un deceniu, au devenit şcoli de samba.

Originile Carnavalului de la Rio datează din secolele XVI-XVII

Prima şcoală de samba din Brazilia se pare că a fost Deixa Falar, înfiinţată în 1928. Patru ani mai târziu, a avut loc primul spectacol organizat al şcolilor de samba, eveniment care s-a bucurat de un succes răsunător.

În prezent, şcolile de samba au devenit organizaţii complexe, cu propriile clădiri, cursuri şi cluburi, cu o vastă implicare în viaţa socială a regiunii.

Originile Carnavalului de la Rio datează din secolele XVI-XVII, atunci când coloniştii portughezi au adus cu ei popularul festival "Entrudo", un fel de petrecere stradală ţinută înaintea intrării în postul Paştelui. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, însuşi termenul ''carnaval'' provine din ''carnevale'', care însemna ''fără carne'', semnificând, în sens larg, detaşarea de plăcerile trupeşti. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunţa, de fapt, intrarea în post.

La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine şi în Brazilia, de data aceasta voioşia, petrecerile şi dansurile fiind permise fără nicio reţinere. Acesta este considerat începutul Carnavalului de la Rio.

În următoarea sută de ani, carnavalul a căpătat unele influenţe venite din partea petrecerilor asemănătoare din Nisa şi Veneţia. Au apărut costumaţiile şi măştile, uneori permise, alteori interzise de autorităţile vremii.

Un carnaval brazilian rămas în istorie datorită fastului său a fost cel din 1763, când a fost sărbătorit regele Iosif I al Portugaliei. Un alt an esenţial în istoria Carnavalului de la Rio a fost 1786, anul căsătoriei lui Ioan al VI-lea al Portugaliei cu Carlota Joaquina a Spaniei. Atunci se pare că şi-au făcut pentru prima dată apariţia pe străzile oraşului brazilian carele alegorice.

Numărul participanţilor şi intensitatea petrecerilor din cadrul Carnavalului de la Rio aveau să crească atât de mult, încât în 1808 autorităţile au găsit de cuviinţă să îl interzică. Măsura a fost anulată de abia în 1831. Alţi ani în care carnavalul a fost suspendat au fost: 1915-1918, din cauza Primului Război Mondial, 1940-1945, pe fondul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi 2021, din cauza pandemiei.

Ultima modificare importantă în existenţa carnavalului s-a petrecut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când dansul samba a început să devină un fenomen de masă în Brazilia. Inevitabil, Carnavalul de la Rio a integrat şi, ulterior, a promovat acest dans. Competiţia dintre diferitele şcoli de samba devenise atât de importantă în cadrul carnavalului, încât în 1984 a fost realizat celebrul Sambadrom.

Sambadromul, practic o scenă imensă, este locul unde concurează şcolile de samba în timpul carnavalului. Se află pe bulevardul Marques de Sapucai, în cartierul Cidade Nova. A fost proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer (1907-2012) şi construit într-un singur an. Măsoară 570 de metri în lungime şi 12 metri în lăţime, conform sambadrome.com. În lateral sunt construite două tribune paralele, ce însumează 90.000 de locuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

Dan Petrescu vorbește despre posibila revenire la CFR Cluj
14/04/2024 10:41

 Dan Petrescu a revenit in tară după despărtirea de Jeonbuk Hyundai (Coreea de Sud), iar antrenorul de 56 de ani a comentat zvonurile conform cărora ar urma să se intoarcă pe banc ...

Modificare legislativă importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor. Care sunt noutățile
13/04/2024 22:13

O modificare legislativă aprobată de Camera Deputatilor aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate in divort si copiii lor. Parlamentarii au aprobat introducerea notiunii de instrăinare părintea ...

Familie formată din cinci persoane, la spital cu trichineloză după ce au consumat carne de porc din gospodărie / Carnea a fost confiscată și incinerată
12/04/2024 13:36

O familie formată din cinci persoane, din care trei copii şi doi adulţi, a fost internată la spital după ce au consumat carne de porc din propria gospodărie, informează, vineri, Direcţia Sanitar Veterin ...

 Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
11/04/2024 16:12

Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a Romaniei a fost Războiul de Independentă din 1877-1878. De fapt, armata romană a participat la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878 si l ...

Pentru ce tipuri de aniversări poți folosi baloanele în formă de litere
11/04/2024 09:32

Pentru ce tipuri de aniversări poti folosi baloanele in formă de litere Baloanele in formă de litere au devenit un accesoriu de nelipsit in decorarea petrecerilor de aniversare, oferind o notă personaliz ...

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E deținut de un magnat din Malayesia
10/04/2024 21:53

 Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E greu de imaginat pe ce anume ar cheltui un om atatia bani, dar realitatea vietii multimiliardarilor e alta decat a oamenilor obisnuiti. Doar ...

Tarifele de lux impuse de frații Pavăl, de la Dedeman, pentru turiștii care vor să se cazeze la hotelul pe care îl dețin în Italia
10/04/2024 00:13

Fratii Păval de la Dedeman au cumpărat un hotel de lux in Italia, chiar pe malul lacului Garda. Grand Hotel Gardone este numele clădirii impresionante, cu 167 de camere, care este in proces de renovare. Afac ...

„Moftul” de la casa Regelui Charles din România costă 12.500 de euro! Turiștii bogați pot să cumpere suvenirul în perioadele deschide pentru vizită
10/04/2024 00:10

Casa din Viscri, Brasov, a Regelui Charles este vizitată de mii de turisti din intreaga lume. Pentru acces, trebuie să plătească 15 lei, dar cine vrea să facă o mică „arogantă”, trebuie să scoată ...

Parlamentul dezbate pe repede înainte eliminarea sălilor de jocuri de noroc din localități cu până în 15.000 de locuitori
09/04/2024 12:26

 La opt luni de cand premierul Marcel Ciolacu a promis că va scoate sălile de jocuri de noroc in afara localitătilor, PSD si PNL au anuntat marti, in debutul campaniei electorale, că vor modifica legea ...

De ce unii dintre noi sunt stângaci? Și care sunt cei mai celebri
08/04/2024 11:43

Ce au in comun Lady Gaga, Barack Obama, Bill Gates, Paul McCartney si Justin Bieber cu Jimi Hendrix, Judy Garland si David Bowie? Cu totii sunt stangaci, o trăsătură impărtăsită de aproximativ 10% dintre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei