Cum să comanzi la restaurant ca un expert în științe economice

00000  cartoon-bomb-25637701

Dimensiune font:

| 13-08-2022 18:33

 În secolul al XIX-lea, când gânditori europeni începeau să elaboreze principiul economic al diminuării utilității marginale, probabil că nu se gândeau la implicațiile lui într-o comandă la restaurant. Dar, cu aproape 200 de ani mai târziu, munca lor te poate ajuta la cină.

 bere 

Conceptul de bază este: cu cât consumi mai mult dintr-un produs, fiecare unitate succesivă tinde să-ți aducă tot mai puțină satisfacție – utilitate, în termeni economici – decât cea anterioară.

Recent, Adam Mastroianni, cercetător postdoctoral la Columbia Business School, a invocat această idee pentru a explica de ce o „rundă de beri” este mai satisfăcătoare decât un pahar mare dintr-un singur sortiment.

(O rundă de beri, „beer flight”, este în SUA o serie de patru pahare de 175-200 ml din beri diferite – ca lager, amber, IPA și stout – în loc de tradiționala „pint” de 450 ml.)

„Prima înghițitură este mereu cea mai bună înghițitură”, spune el, „așa că o rundă îți permite să ai mai multe prime înghițituri în loc de una singură.” 

Același principiu se aplică și la mâncare: dacă prima jumătate dintr-o mâncare este mai satisfăcătoare decât a doua, de ce să nu comand două prime jumătăți din feluri diferite, în loc de unul singur? Cu alte cuvinte, împarte mâncare cu cine dorești: așa vei avea mai multe prime înghițituri.

Diversificarea te poate elibera de indecizie atunci când parcurgi un meniu de restaurant cu propuneri care par la fel de atrăgătoare.

Paul Freedman, istoric la Yale și autor al cărții „Restaurants That Changed America”, spune că în urmă cu secole, împărații chinezi dădeau banchete cu sute de feluri de mâncare, iar în secolul al XV-lea s-au servit duzini de specii de pește la o sărbătoare regală.

 
 

Trebuie totuși evitate „porțiile mici” oferite în unele restaurante, care sunt invariabil scumpe și nesatisfăcătoare, în favoarea porțiilor normale pe care să le împarți cu altcineva.

Și această metodă are aspecte negative și limitări. Oamenii pot avea diferite restricții alimentare sau bugetare și mai sunt și feluri din care n-ai vrea să cedezi.

Iar cineva povestește că era mulțumit de peștele lui, până și-a dat seama că-i place mai mult cotletul de porc al fratelui: „Peștele a căpătat un gust trist.”

Dar sunt mult mai numeroase situațiile în care mesenii pot ajunge la comenzi agreabile reciproc, care-i mulțumesc mai mult decât dacă fiecare ar fi luat un singur fel. Poate fi regula, nu excepția.

De fapt, în mai toată istoria, oamenii mâncau același lucru ca și ceilalți. Inovația majoră a restaurantelor, survenită spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, a fost ca fiecare să poată comanda ce dorește, povestește Freedman.

Azi, unele oferă și „mese de familie”, în care totul se poate împărți. Dar nu toate sunt înclinate să-i ajute pe cei care doresc să împartă între ei.

De aceea, oamenii trebuie să apeleze la farfuriile deja folosite sau să ceară unele curate.

Unele restaurante arată chiar și mai multă înțelegere pentru cei care nu vor să se limiteze la un singur fel de mâncare: amenajează un bufet, care înseamnă practic mâncăruri împărțite la voie, sau servesc în mod obișnuit desert cu mai multe lingurițe.

Dar o lume în care împărțitul mâncării ar fi regula ar reprezenta o schimbare nu numai în logistică, ci și în valori. Pe când paradigma un-om-o-mâncare prețuiește opțiunea individuală - și poate chiar și noțiunea de proprietate privată – împărțirea promovează compromis și negociere.

Poate fi complicat, dar răsplata este varietate, mai mult spirit colectiv și utilitate suplimentară.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:06

Bancul Zilei

06:21

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Captură gigant: O fetiță a prins un pește care cântărește de șase ori mai mult decât ea/ VIDEO
01/10/2022 14:00

 O fetită in varstă de nouă ani a prins un peste care cantăreste de sase ori mai mult decat ea. Tonul rosu prins de Izzy Crotty cantăreste 178 de kilograme, pe cand fetita are doar 32 de kilograme. ...

 Cum să alegi salteaua potrivită pentru patul tău
30/09/2022 12:38

Dormitul pe o saltea nepotrivită poate contribui la dureri de gat si de spate, lăsandu-te mai obosit in timpul zilei. Cu atat de multe optiuni existente, poate fi greu să stii care este salteaua potrivită p ...

Biblioteca Prichindeilor din Diaspora, un proiect dedicat copiilor din opt țări
29/09/2022 11:45

Biblioteca Prichindeilor din Diaspora reprezintă un proiect care pune la dispoziţie copiilor romani din opt ţări europene cărţi in limba romană. "De la 50 de cărţi disponibile in ianuarie 2021, l ...

Ghid de scriere creativă pentru copii
26/09/2022 08:45

Cinci scriitoare membre ale Asociaţiei Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi – De Basm (Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Laura Grunberg, Luminiţa Corneanu, Andreea Iatagan), au conceput un ghid ...

În interiorul celui mai secret muzeu din lume: muzeul CIA
25/09/2022 10:42

 Este poate cel mai neobisnuit - si exclusivist - muzeu din lume, plin de artefacte care au modelat istoria. Dar usile sale sunt inchise pentru public, scrie BBC. Este singurul loc in care un vizitator poa ...

Temperaturi de vară la final de septembrie
25/09/2022 08:45

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru duminică, 25 septembrie 2022. Vara se intoarce in tara noastră. Se vor inregistra temperaturi de 29-30 de grade. Vremea va co ...

Filmul necenzurat și integral - bătaia dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf / VIDEO
24/09/2022 20:52

Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan si Laurentiu Reghecampf au fost făcute publice. STIRIPESURSE.RO vă prezintă filmul integral cu bătaia dintre cei doi. Se pare că impresara a fost cea care l ...

Cum să îți încălzești casa pe bani puțini. Metoda devenită virală pe internet. Investiția totală ar fi de doar 50 de lei
23/09/2022 23:43

Află in articol cum iti poti incălzi casa cu cheltuieli minime. Pe TikTok circulă un clip video care iti arată cum poti genera căldură in casă la un cost redus. Investitia totală ar fi de doar 50 de ...

 Noul James Bond se va afla în slujba Regelui Marii Britanii
22/09/2022 16:00

  Protagonistul următorului film din seria cinematografică "James Bond", care nu a fost incă ales, se va afla in slujba "Regelui şi a patriei", au anunţat producătorii acestei fr ...

Transfăgărășanul, blocat de pietre căzute de pe versanți
22/09/2022 10:53

Traficul rutier este restricţionat pe o singură bandă pe DN 7C Transfăgărăşan, intre Balea Cascadă şi Balea Lac, din cauza unor căderi de pietre pe carosabil, a anunţat Centrul Infotrafic. "Cen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei