„Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești

0000   0141700

Dimensiune font:

| 27-11-2022 19:23

 

Atacul ‘cămășilor albe’ – context strategic și militar

După doi ani de neutralitate, România întră în război pe 27 august 1916, de partea Antantei, decizia fiind influențată de succesul răsunător avut de ofensivă Brusilov contra austro-germanilor pe frontul de est. Deși intrarea în război a fost un act larg salutat de opinia publică și primit cu entuziasm de populație, momentul nu era unul chiar propice. Pentru a argumenta această afirmație, trebuie analizată puțin situația strategic-militară a momentului.

E adevărat, ‘înaintarea din iunie’, sau ofensiva Brusilov a fost un sucess, împingând trupele Puterilor Centrale cu peste 100 de kilometri înapoi, pe frontul de est, dar acest lucru a făcut ca și armata rusă să fie epuizată și să aibă nevoie de un moment de respiro. Rusia, cel mai apropiat aliat al României, și de la care așteptam important ajutor în oameni și materiale avea propriile probleme. În plus, logistica era una de coșmar, ecartamentul căilor ferate române și rusești fiind diferit. 

Bătălia de la Mărășești  

Practic, România se găsea în situația de a fi înconjurată de țări ostile, referindu-ne aici la Austro-Ungaria, pe linia Carpaților, și Bulgaria, întărită de trupe turcești, în sud. Astfel, campania din anul 1916 se va dovedi a fi un fiasco, armata română trebuind să înfrunte trupele tuturor celor patru puteri adverse: Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman.

 

 Fiind nevoita să lupte pe două fronturi, trupele române, slab echipate și pregătite, nu au făcut față. Până în 1917, Bucureștiul este pierdut, Muntenia și Dobrogea fiind ocupate. Armata și administrația se retrag în Moldova. Sub supravegherea misiunii militare franceze, conduse de generalul Berthelot, începe o reinstruire a armatei, precum și o echipare corespunzătoare, la standardele vremii.

Astfel, ne găsim în vara anului 1917, când trupele germane, sprijinite de austro-ungari încearcă o străpungere a frontului românesc, cu scopul de a scoate România din război definitiv.

Acțiunea regimentului 32 ‘Mircea’ în timpul bătăliei de la Mărășești

Conduse de reputatul feldmaresal german August von Mackensen, trupele germane vor lansa atacul principal în zona Vrancei, în apropierea localității Mărășești. Inițial, comandamentul româno-rus dorea lansarea unei ofensive în zona Nămoloasa, dar inițiativa a trebuit să fie abandonată pentru că, între timp, germanii repurtasera succese asupra rușilor în Galiția și Bucovina.

 

De altfel, trupele ruse se aflau într-o dezorganizare totală, datorită situației politice interne, lucru ce a îngreunat masiv acțiunile planificate. Astfel, armata română a fost nevoită să ocupe multe din pozițiile deținute de ruși înainte că aceștia să se retragă. 

Luptele vor dura aproximativ două săptămâni, între 6 august și 19 august 1917, fiind de o violență extremă, germanii făcând tot posibilul să rupă dispozitivul românesc pentru a transfera trupe pe frontul de vest.

Atacul ‘cămășilor albe’ se referă mai exact la un batalion al Regimetului 32 infanterie, condus de maiorul Atanasie Ionescu. Unitatea se afla într-un moment de pauză, după ce anterior germanii bombardasera puternic pozițiile românești în zona satelor Doaga, Străjescu și Moara Roșie. Fiind o zi extrem de caldă (19 august), comandantul permite trupei să dezbrace vestoanele și ranițele. Este momentul în care germanii vor lansa un atac la scară largă, surprinzând soldații români neechipati.

 

Poate cea mai edificatoare pentru ce s-a întâmplat în acel moment este relatarea căpitanului Filip Dascălu, comandantul unei companii din Regimentul 7 „Prahova”, vecină de dispozitiv cu militarii Regimentului 32, care descrie într-un raport din 11 iunie 1933, la solicitarea Serviciului Istoric al Armatei întâmplarea:

‘Inamicul, care se găsea pe Gârla Morilor, satul Bizighești, Moara Albă, atacă în valuri mari și dese. Domnul maior Ionescu Atanasie ordonă deschiderea focului și, la apariția dușmanului numeros, ordonă, cu un ton disperat: «Înainte, pe ei, mă, pe ei, băieți, ura, ura…». Ostașii Batalionului 3, Regimentul 32, și companiile 5-6 din Regimentul 7 pornesc la contraatac în cămăși, cu un formidabil «Ura, ura…» Dușmanul, la apariția ostașilor noștri în cămăși, fuge, ai noștri îi fugăresc, îi ajung din urmă și îi trec prin baionetă pe cei ajunși.…’. De asemenea, Registrul Jurnal de Operații al Regimentului 32 Infanterie (întocmit după război, pe baza relatărilor participanților la lupte), descrie de asemenea atacul „cămășilor albe” astfel:

‘Regimentul 32 ia hotărârea să contraatace cu rezerva regimentului, Batalionul 3, comandat de maiorul Ionescu Atanasie, care iese din adăpostul lui și strigă din toate puterile «Înainte!» și pleacă în fruntea batalionului direct la luptă cu baioneta. Soldații și ofițerii, îmbărbătați de exemplul comandantului lor, se reped cu tot avântul spre inamic, care, deși superior ca număr, bate în plină retragere în fața fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei, crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemți’.

Cel mai probabil, soldații germani au fost luați prin surprindere de contraatacul energic al românilor, iar faptul că aceștia nu purtau echipament a avut un efect demoralizant pentru aceștia.

Per ansamblu, bătălia de Mărășești a fost cea mai importantă acțiune militară de pe frontul românesc din timpul primului război mondial.

Bine organizate în poziții defensive, trupele române au reușit să facă față atacului german, în ciuda dificultăților avute, referindu-ne aici la slaba participare combativă a aliaților ruși, la moralul scăzut după înfrângerile din anul anterior, și nu în ultimul rând, mai buna pregătire a adversarului, din punct de vedere tehnico-tactic.

După bătăliile de la Mărășești și Oituz, frontul se va stabiliza în sectorul românesc, germanii concentrându-și energia spre încleștarea de pe frontul de vest, stare de fapt ce va dura până la sfârșitul războiului.

Referințe:

- C. Argetoianu, Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri

- F. Șperlea, Atacul cămășilor albe, - http://presamil.ro/atacul-camasilor-albe/

- Constantin Kirițescu, Istoria războiului pentru întregirea României

- Ioan Scurtu, Ion Alexandrescu, Ion Bulei, Ion Mamina, Enciclopedia de istorie a Romaniei,

- Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

LICITAȚII/VÂNZĂRI DIRECTE IMOBILE: -FERMĂ DE SUINE COROLA Filipești, Bacău, 100 m de E85, în afara satului, forță, hidrofor, teren aferent 2,3 ha-CF 63827, 1500 mp 2hale suine cu grătare și bazin dejecții, 200 mp construcție birouri, construcție metalică depozit cereale 220 mp, 2silozuri zincate cu utilaje încărcare=1500to, bunuri mobile preț licitație 06.02.2023 ora 15:00= 319.725 euro; -TEREN CONSTRUIBIL 6.000 mp intravilan comuna Mărgineni, sat Hoisești, jud. Neamț, licitație 06.02.2023 ora 16:00, SC MNG GRUP INVEST SRL –administrator Cristea Mihaela-preț 5.400 euro; -IMOBIL FABRICA DE PROCESARE A LAPTELUI (fără utilaje) SC PROD ABC COMPANY SRL Grumăzești, județul Neamț, format din teren intravilan 1.271 mp, împreună cu construcția C1- fabrica de produse lactate P+1, în suprafață construită de 808 mp, suprafață desfășurată de 1.616 mp și STAȚIE DE EPURARE, compusă din teren 339 mp cu construcția C1- 20 mp și instalația tehnică aferentă. Preț licitație 06.02.2023 ora 15:30=68.120 euro; -Autoturism Renault NT-10-NPK casat, se vinde ca materiale refolosibile direct sau licitație după caz, la data de 03.02.2023 și 06.02.2023 ora 14:00. Primim oferte pornind de la 1 leu/kg brut; -SC AGROINSTAL EUROFERM SRL Răucești, 29 bunuri mobile specifice fermă vaci de lapte, (adăpători, pat odihnă, separatoare, fronturi furajare, umidometru ș.a.)preț licitație 06.02.2023 ora 14:30 =28.491 lei exclusiv TVA. Se pot vinde și la cel mai mare preț oferit;. -Teren intravilan cu iaz, 1500mp foișor, apă si fundație cabană în Vest Târgu-Neamț CF 50938, la poalele Cetății Neamț -capăt dig Ozana-21.000 E, sau un lot de 1000 mp fără iaz -12.000E. Licitații la sediul REZILIENȚA IPURL Târgu-Neamț, str. M. Sadoveanu, nr.39, office@rezilienta.com, 0740/952867.
România și istoria zăpezii care apare tot mai rar - Cât de mult a scăzut numărul zilelor cu ninsoare, de la munte, până la mare
28/01/2023 13:45

 Stire a ajuns să fie, orice zăpadă la campie si au rămas departe, in anii 80, iernile adevărate cu viscole, troiene si nopti super-reci. Ultimul deceniu a adus cei mai calzi ani de cand se fac măsur ...

Robbie Williams, vedeta de la Isle of Wight Festival
26/01/2023 15:00

  Isle of Wight Festival este unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi festivaluri muzicale din Europa, cu o istorie care incepe in 1968, pe insula cu acelaşi nume din Anglia. Evenimentul din acest a ...

Actriţa Angela Bassett , primul star Marvel nominalizat la Oscar
25/01/2023 17:19

Actriţa Angela Bassett a intrat marţi in istoria premiilor Academiei de film americane după ce a devenit prima vedetă din universul cinematografic Marvel nominalizată la Oscar intr-o categorie de interpret ...

În Australia a fost descoperită o broască gigantică
24/01/2023 13:45

O broască enormă, mai grea decat unii nou-născuţi umani, a fost descoperită de pădurarii australieni. Uriaşa broască de trestie de zahăr a fost găsită de către rangeri in Parcul Naţional Conway di ...

 „Blonde”, pelicula cu cele mai multe nominalizări la categoria „Cel mai prost film”
24/01/2023 12:16

„Blonde”, un film biografic despre Marilyn Monroe, a primit in acest an cele mai multe nominalizări - opt - la Razzie Awards (Zmeura de Aur), inclusiv la categoria „cel mai prost film”, ...

'Cartonașul alb' a fost arătat pentru prima dată la un meci oficial de fotbal
23/01/2023 14:22

De la Cupa Mondială FIFA din 1970, fanii fotbalului s-au obisnuit ca arbitrul să poată impărti cartonase galbene si rosii doar jucătorilor care au comis o infractiune. O initiativă FIFA dă de acum posibi ...

23/01/2023 09:14

"Avatar 2: The Way of Water" continuă să domine box office-ul nord-american şi face parte de acum din clubul exclusiv al filmelor care au depăşit incasări de 2 miliarde de dolari la nivel mond ...

Masă în doi pentru Simona Halep la Dubai. Imaginea intrigantă afișată de tenismenă FOTO
22/01/2023 19:45

 Simona Halep (31 de ani, 12 WTA) se află in continuare la Dubai, acolo unde petrece o vacantă exotică alături de colaboratorii săi. În timp ce Australian Open se află in plină desfăsurare, ...

 Concert dedicat Ucrainei, la Metropolitan Opera
22/01/2023 16:45

Metropolitan Opera din New York a programat pentru 24 februarie un concert pentru a comemora un an de la declanşarea de către Rusia a războiului din Ucraina. Orchestra, sub conducerea dirijorului canadian ...

Fundaşul brazilian Dani Alves, arestat pentru viol. Xavi, antrenorul Barcelonei, în stare de şoc
21/01/2023 19:29

Xavi, antrenorul FC Barcelona, a anunţat că este in stare de şoc după vestea că Dani Alves, fostul său coleg şi elev, a fost arestat pentru viol. Xavi Hernandez, antrenorul echipei FC Barcelona, a decl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei