2 din 3 români care au pisică nu își mai pot imagina viața fără ea. Care sunt cele mai importante beneficii pe care le aduce viața alături de pisici

pisica

Dimensiune font:

| 26-07-2023 19:17

 ​43% dintre români consideră pisica parte din familie, arată un studiu, iar cei mai mulți dintre aceștia (71%) sunt de părere că viața lor s-a îmbunătățit considerabil de când au pisică, în timp ce mai mult de jumătate (61%) spun că nu își mai pot imagina viața fără ea.

 

Românii consideră reducerea stresului (74%), distracția alături de felină (72%) și timpul de calitate petrecut împreună (70%) printre cele mai importante beneficii ale traiului alături de o pisică. Inițiativa #Iamacatperson a fost lansată special pentru a arăta numeroasele beneficii ale traiul alături de feline și a inspira oamenii să afirme cu mândrie cât de minunate sunt pisicile lor, dar și cum le îmbunătățesc acestea viața.

73% dintre români au găsit sau au primit pisicile pe care le au în grijă

Din totalul românilor care au pisică, 40% au spus că au găsit-o, 33% au primit-o de la un cunoscut, în timp ce pentru 26% dintre aceștia, felina a fost născută de o altă blănoasă din gospodăria lor.

La polul opus, doar 11% dintre români au cumpărat pisica, dintre care 6% de la un crescător autorizat cu certificat pedigree și 5% de la o persoană fizică, fără certificat. 

 

În cele mai multe cazuri (77%), pisica nu a reprezentat niciun cost de achiziție.

De asemenea, rezultatele studiului arată că, deși nu au o pisică, 91% dintre români au interacționat cu persoane care au feline, pisicile fiind astfel printre cele mai întâlnite și iubite animale de companie.

Dintre respondenții care nu au pisică în acest moment, bărbații s-au dovedit mai deschiși la ideea de a deveni părinți de pisici. 21% dintre bărbați intenționează să își ia pisică în viitorul apropiat, în timp ce doar 12% dintre femei își doresc același lucru. 

 

Iubitorii de feline, firi mai atente, calme și creative

În trecut, pisicile aveau o semnificație specială și erau considerate ființe sacre, mistice, dar și vânători excelenți datorită caracteristicii lor înnăscute de a prinde rozătoare mici. În ciuda rolului important în multe culturi, astăzi există numeroase preconcepții privind persoanele care au o pisică alături.

Cu toate acestea, rezultatele cercetării arată că percepția generală a românilor asupra iubitorilor de feline este una pozitivă, 64% dintre respondenți având o părere bună despre persoanele cu pisici - de cele mai multe ori, acestea sunt văzute ca persoane mai atente (56%), calme (43%) și creative (38%).

Similară este și percepția iubitorilor de feline despre ei înșiși – aceștia caracterizându-se ca fiind persoane mai atente (60%), dar și mai active (50%), organizate (49%) și independente (41%). „De-a lungul timpului, mințile luminate au încercat să dea răspunsuri unor întrebări existențiale despre iubire, atașament, moarte, etică. Potrivit filozofului John Gray, putem să deslușim anumite sensuri și cu ajutorul filosofiei de viață a pisicilor. Detașarea și imperturbabilitatea acestora amintesc de virtuțile unui călugăr, iar vigilența lor se aseamănă cu cea a unui samurai. „Viața bună nu este cea pe care ai fi putut-o duce sau cea pe care ai putea-o avea în viitor, ci viața pe care o trăiești acum. Aici, pisicile pot fi profesorii noștri, pentru că ele nu duc dorul vieților pe care nu le-au trăit.” (John Gray – „Filosofia Felină”). Cu alte cuvinte, noi – cei care conviețuim cu pisicile - am putea să învățăm de la acestea cum să trăim în timpul prezent, adică în AICI și ACUM.” arată Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.

 

Pisica Minnie  

Pentru majoritatea românilor, pisica face parte din familie

Deși este o fire independentă, pisica, ca și alte animale de companie, creează o legătură specială cu părintele biped. La fel este și în cazul oamenilor, 43% dintre respondenții care au pisică afirmând că aceasta este parte din familie, în timp ce 24% o consideră un animal de companie. La polul opus, doar 13% au spus că nu au creat o legătură specială cu felina lor.

 

Comparativ cu media generală, românii cu vârsta între 55-64 ani, dar și 18-24 ani consideră în procent mai mare (52%, respectiv 46%) că pisicile fac parte din familia lor.

„Studiul Harvard despre fericire (1938-2018), desfășurat timp de 80 de ani și considerat cel mai important studiu longitudinal, intitulat „Despre viața bună și cum să o trăim” evidențiază ca principiu de viață faptul că relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. În cadrul suportului social ca factor important pentru starea de bine a oamenilor sunt enumerate relațiile pe care le avem cu familia, prietenii, vecinii, colegii de serviciu și/sau animalele de companie (care pot funcționa uneori ca substitut pentru ființa umană). Prin urmare, pisica este văzută ca membru cu drepturi depline în cadrul familiei și/sau companion pentru oamenii singuri.”, adaugă Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.

Din totalul respondenților cu pisică, 37% au declarat că pisica lor trăiește exclusiv în interior (de exemplu, în apartament), 31% au o pisică care trăiește în interior, dar are posibilitatea să iasă afară, și 39% au pisici care trăiesc doar afară, acestea din urmă fiind mai des întâlnite în mediul rural.

Traiul alături de feline aduce beneficii

Pisicile reprezintă un angajament pe termen lung, timp în care dezvoltă legături emoționale puternice cu membrii familiei și reușesc să ajungă la inima acestora. 71% dintre respondenții cu feline au spus că viața lor s-a îmbunătățit odată cu venirea pisicii în casa lor, în timp ce 26% nu au remarcat nicio schimbare. De asemenea, peste jumătate dintre aceștia (61%) au spus că nu își mai pot imagina viața fără pisica lor, ceea ce demonstrează faptul că felinele sunt companioni minunați.

 

Conviețuirea cu o pisică are, de asemenea, numeroase beneficii. Conform studiului, 74% dintre românii care au pisică sunt de părere că pisicile contribuie la reducerea stresului și au un efect calmant atunci când sunt mângâiate. 72% spun că au parte de distracție împreună și 70% consideră felinele un bun companion în viața de zi cu zi. Printre celelalte beneficii ale traiului alături de o pisică, românii consideră protejarea împotriva rozătoarelor, responsabilizarea, dar și îmbunătățirea calității vieții.

Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research, la comanda brandului de hrană pentru pisici Whiskas, în mai 2023, pe un eșantion de 1.010 respondenți din România.

„Viața alături de animale are un rol important atât în contextul socio-uman, cât și în cel psihologic, încă de la apariția speciei noastre. În lumina studiilor din literatura de specialitate, dar și potrivit propriilor cercetări în calitate de psiholog clinician pot afirma că prezența pisicilor poate crește starea de bine psihologică și aduce beneficii precum confortul, compania, atașamentul, comportamentul prosocial, ameliorarea imaginii de sine. Conviețuirea cu pisicile oferă oamenilor posibilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru o altă ființă, mijlocind totodată dezvoltarea afectivității, sensibilității și empatiei. Prin interacțiunea cu pisicile, oamenii au oportunitatea de a învăța, de a exersa și de a fi motivați să aibă grijă de cineva. Legătura om-animal are un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării sociale, emoționale, comportamentale și cognitive a oamenilor. Promovarea compasiunii și empatiei față de pisici poate avea implicații importante pentru comportamentul prosocial față de semeni, întrucât empatia orientată către animale se poate generaliza la empatia orientată către om - condiție esențială a umanismului.”, concluzionează Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Evoluția istorică a jocurilor de noroc: De la antichitate la epoca modernă
12/07/2024 10:45

Evolutia istorică a jocurilor de noroc: De la antichitate la epoca modernă Istoria jocurilor de noroc este vastă si fascinantă, rădăcinile lor fiind adanc inrădăcinate in civilizatiile antice. De-a lun ...

Numerele norocoase la Loto s-au extras: Premiile de milioane și lista completă a cifrelor!
11/07/2024 19:13

Numerele norocoase la Loto au fost extrase. Joker 5 6 42 13 19 1 Noroc Plus 3 0 8 7 8 9 Loto 5/40 22 24 20 8, 29 6 Super Noroc 8 9 8 0 4 5 Noroc 9 7 0 0 2 6 4 Loto 6/ 49 43 7 42 30 17 REZULTATE LOT ...

Colțișorul zen: idei feng shui pentru armonia casei tale. Ce decorațiuni să alegi de la DecoDepot?
08/07/2024 10:13

Coltisorul zen: idei feng shui pentru armonia casei tale. Ce decoratiuni să alegi de la DecoDepot? Alege decoratiuni de la DecoDepot pentru a obtine armonia feng shui: nu presupune grădini japoneze, bannere ...

Rezultatele LOTO de joi, 4 iulie
04/07/2024 19:30

Joi, 4 iulie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 30 iunie, Loteria Romană a acordat peste 20.000 de castiguri in val ...

Rezultatele LOTO de duminică, 30 iunie - Numerele norocoase care pot aduce câștiguri de milioane
30/06/2024 22:29

S-au extras numerele norocoase la jocurile Loto de duminică, 30 iunie 2024. Potrivit extragerii numerele castigătoare la fiecare joc sunt următoarele: REZULTATE LOTO 30 iunie 2024 Loto 6 din 49: 15, 46, ...

Legenda lui Robin Hood, cel mai cunoscut haiduc din istorie
28/06/2024 14:09

Legenda lui Robin Hood, cel mai cunoscut haiduc din istorie Robin Hood este, de departe, cel mai cunoscut haiduc din istorie. Unii oameni l-au blamat, in timp ce altii l-au adulat. Legenda lui Robin Hood este ...

Festivalul UNTOLD este 91% sold out. Peste 250 de artişti internaţionali şi naţionali vor fi pe cele opt scene
28/06/2024 13:48

Abonamentele şi biletele de o zi pentru ediţia din acest an se vand in ritm accelerat, organizatorii UNTOLD anunţand că este sold-out de 91%. Ediţia din acest an va avea loc in perioada 8-11 august in inim ...

Pandișpan cu ness și dulceață
20/06/2024 18:50

Pandispanul cu ness si dulceată este o retetă potrivită pentru orice zi.   Ingrediente - 5 ouă - 200g de zahăr - o cană de lapte - o cană de ulei - 1 1/2 cană de făină - 1 lingură de cac ...

 Cum să-ți găsești casa visurilor tale
18/06/2024 12:59

 Cum să-ti găsesti casa visurilor tale Găsirea spatiului de locuit pentru fiecare este o provocare din multe puncte de vedere. Multi ne dorim să bifăm toate criteriile importante pentru noi, atunci c ...

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul?
16/06/2024 18:33

  Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc si fac treburi casnice duminica. Motivul? Se intamplăi Germania unde locuisc 600.000 de romani. În Romania, amenzi primesc si cei care ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei