STUDIU: Ce efect are modul cum se îmbracă un profesor asupra interesului elevilor / Comparații cu studii din Bangladesh și SUA

000  764100

Dimensiune font:

| 30-03-2023 19:21

Deși un sfat primit des este de a nu judeca o carte după copertă, cel puțin în domeniul educației, se pare că îmbrăcămintea reprezintă un factor important pentru a determina atitudinea elevilor față de procesul de învățare. Cel puțin, așa indică rezultatele unui studiu științific realizat de un grup de profesori din Suceava.


Studiul și-a propus să evalueze percepția elevilor asupra unui cadru didactic în funcție de îmbrăcămintea acestuia, iar rezultatele au arătat un lucru clar: Stilul vestimentar poate schimba radical modul în care același profesor (sau profesoară) este perceput în clasă.

 

La studiu, care a fost desfășurat sub forma unui chestionar, au participat 173 de elevi de la 5 școli diferite din județul Suceava, cu media de vârstă de 12 ani, care au fost prezentați cu o situație simplă: elevii au fost separați în două grupe, apoi au ascultat înregistrarea unei lecții predate de o profesoară de 24 de ani din Suceava. După aceea, fiecare grup a primit a primit o poză diferită. Primul grup a primit o poză în care profesoara purta haine despre care s-a considerat că ar fi mai pe placul copiiilor, iar celălalt grup a primit o poză cu aceeași profesoară, dar în haine considerate mai puțin potrivite.

Important de notat este că, în acest context, hainele au fost selectate în baza răspunsurilor din trecut date tot de copii din Suceava. Un studiu prealabil, de asemenea sub formă de chestionar, a fost realizat pentru a stabili ce fel de îmbrăcăminte le place cel mai mult elevilor, iar rezultatul a fost unul poate surprinzător: copiii au avut de ales între 12 tipuri diferite de îmbrăcăminte (purtate de același model), iar costumația câștigătoare s-a încadrat unui stil simplu, business: pantaloni negri simpli, o cămașă albă, pantofi crem cu toc și un sacou negru.

La polul opus, stilurile de vestimentație care au avut cele mai puține voturi favorabile erau cele mai ieșite din comun, care îmbinau modele atipice, culori strigătoare și accesorii. Cea mai prost cotată costumație includea tocuri negre lungi, o fustă neagră cu franjuri roșii, o geacă de portocalie de piele și o eșarfă.


Poza cu rezultatele cele mai bune și cea cu rezultatele cele mai proaste au fost selectate pentru a fi oferite celor două grupuri în etapa a doua de cercetare, iar rezultatul a fost unul favorabil pentru îmbrăcămintea tip business. Copiii au declarat nu doar că ar fi mai dornici să își facă temele într-o clasă condusă de profesoara în haine mai serioase, ci și, printre altele, că aceasta pare să aibă o personalitate mai pozitivă și că dacă ar fi să devină profesori, ar prefera să predea mai degrabă ca ea.

Pe deasupra, copiii au afirmat că s-ar aștepta să aibă note mai bune în clasa doamnei îmbrăcate în stil business, iar vârsta pe care au estimat-o pentru ea, în medie, este de 27 de ani, în vreme ce copiii care au văzut poza cu hainele atipice au dat aceleași femei (a cărei față nu era vizibilă) vârsta de 38 de ani.

Autorii studiului menționează faptul că grupa de vârstă aleasă pentru chestionar și contextul cultural ar putea să aibă o influență asupra rezultatelor, însă merită amintit că studii similare, dar realizate în circumstanțe diferite, au conferit aproape aceleași rezultate.

Spre exemplu, un studiu din 2019 a abordat același subiect, dar grupul ales a fost unul total diferit: 405 studenți de la 8 universități private din Bangladesh au primit un chestionar despre importanța hainelor pentru un profesor, iar concluziile au fost similare cu cele ale studiului din România: anumite tipuri de haine generează o reacție pozitivă din partea studenților, iar asta la rândul său contribuie la procesul de învățare.

Chiar și în circumstanțe mult mai specifice, răspunsul pare să fie același. Un alt studiu, de data aceasta din America, cu un eșantion mult mai restrâns (doar studenți care participau la programe de studiu universitare pe tema agriculturii) realizat în 2018 a avut rezultate similare cu primele două studii, dar de această dată metodologia a fost diferită: Doi profesori de aceeași vârstă și nivel de experiență, un bărbat și o femeie, au fost selectați pentru a preda mai multe cursuri unor clase diferite, iar îmbrăcămintea lor a fost schimbată periodic pentru a evalua reacția studenților în fiecare caz.


Rezultatul a fost aproape identic cu cel al studiului din România și cel din Bangladesh. În aproape fiecare situație, stilul business a provocat reacții mai favorabile din partea studenților, deși în acest caz s-au putut vedea unele excepții. Spre exemplu, în timpul unui curs în care subiectul abordat a fost producția de înghețată, îmbrăcămintea degajată a generat reacții mai bune.

În fine, “câștigătorul” concursului a rămas, totuși, stilul vestimentar ceva mai serios, dar cu specificația că dacă devenea mult prea serios, rezultatele nu mai erau la fel de bune.

În mod evident, este dificil să se găsească un răspuns general pentru o situație care este ușor influențată de contextul cultural și gusturile personale, dar s-ar părea că asumarea unei ținute ceva mai serioase este cea mai bună alegere pentru profesori, chiar dacă nu cea mai distractivă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:21

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Celine Dion și-a anulat 40 de concerte din motive de sănătate. Cum arată starul vaccinist și satanist în prezent: FOTO
29/05/2023 05:58

Cantăreata canadiană Céline Dion isi anulează, din motive de sănătate, aproximativ 40 de concerte prevăzute in Europa, pană in aprilie 2024, anuntă vineri organizatorii turneului Courage World To ...

Un celebru influencer a murit la scurt timp după ce a făcut un live pe Tik Tok, A băut 7 sticle cu alcool
28/05/2023 12:45

Un influencer din China a murit la scurt timp după ce s-a filmat in direct, făcand o provocare in mediul online. El a participat la o competitie cu un alt influencer celebru pe versiunea chineză a TikTok. ...

O femeie îmbrăcată în culorile drapelului Ucrainei și-a turnat pungi cu sânge fals pe corp, pe covorul roşu de la Cannes
27/05/2023 11:57

p>Femeia s-a poziţionat pe trepte, apoi a scos pungi cu sange fals pe care şi l-a turnat pe cap, fiind indepărată de agentii de pază. O femeie imbrăcată intr-o rochie in culorile drapelului Ucrainei a d ...

  Beneficiile terapiei Gerson. Ajutor în cazul bolnavilor de cancer
27/05/2023 10:45

  Terapia Gerson este o formă de tratament natural, bazat pe o dietă organică ce include plante, sucuri si clisme, si care activează si stimulează capacitatea organismului de a se vindeca. Medicul Ma ...

Oana Zăvoranu, din nou la divorț?
26/05/2023 14:53

De aproape un deceniu, formează unul dintre cele mai urmărite cupluri din showbiz-ul romanesc. El, un om de afaceri discret, care a preferat mereu să stea departe de lumina reflectoarelor, ea, una dintre c ...

Avocatul Adrian Cuculis se însoară. Cu viitoarea soție are deja doi copii
26/05/2023 14:30

Ramona Păuleanu este cunoscută pentru prezentarea rubricii meteo de la Observator. Iar unul dintre cele mai importante momente din viata acesteia a avut loc tot pe platoul de filmare. Avocatul Adrian Cucul ...

Accident aviatic în Coreea - ușa unui avion s-a deschis în zbor
26/05/2023 11:17

Un avion al companiei Asiana Airlines a aterizat in siguranţă vineri pe aeroportul din oraşul sud-coreean Daegu după ce o uşă a aeronavei s-a deschis cu puţin timp inainte de a ajunge la destinaţie, rel ...

„Ce dracu fac cu 300 de bibliorafturi?”; „Am prăduit tot. Suntem pe zero”.
26/05/2023 06:07

Stenograme halucinante dintr-un dosar al procurorilor DIICOT arată bătaia de joc pe bani publici in perioada in care, la cel mai inalt nivel, se vorbea despre economie la buget. O companie de stat, subordonat ...

ABBA refuză prezența pe scena Eurovision 2024
25/05/2023 15:45

Trupa disco suedeză ABBA nu se va reuni anul viitor pe scena de la Eurovision 2024, care se va desfăşura in ţara lor natală, la 50 de ani de la victoria obţinută de formaţie la celebrul concurs, au decl ...

Afaceri cu mingranți lansate de români. Cereau 5.000 de euro pentru fiecare persoană care voia să ajungă în Occident
25/05/2023 14:45

Politistii si procurorii DIICOT au făcut 29 de perchezitii la membrii unei grupări de trafic de migranti. Ei cereau 5.000 de euro de la migranti pentru a ii duce in vestul Europei. 35 de persoane vor fi dus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei