Poveștile care zidesc lumi. O călătorie în lumea basmelor

1x basme1

Dimensiune font:

| 13-03-2024 12:00

În lumina lunii, sub acoperișul înstelat al nopții, când vântul își șoptește tainele și frunzele se transformă în pagini de carte, poveștile își deschid porțile magice și încep să-și desfășoare farmecul asupra minților curioase ale copiilor. În acest colț al timpului, în care realitatea se contopește cu fantezia, se naște o conexiune veșnică între universul poveștilor și inimile copiilor, iar această legătură transcende vremurile, conturând drumuri neumblate și aducând lumina în întuneric.

Poveștile, în special basmele, nu sunt doar simple narațiuni, ci călătorii în lumi pline de învățăminte și aventuri. Ele sunt comoara ascunsă a culturii noastre, o comoară care își deschide porțile tuturor, indiferent de vârstă, rasă sau statut social. Dar ce anume face basmele atât de speciale? Care este acea magie ascunsă, atât de subtilă încât îi captivează pe cei mai tineri dintre noi și îi face să-și deschidă inimile și mințile?

Pentru a înțelege cu adevărat puterea basmelor în dezvoltarea armonioasă a copiilor, trebuie să călătorim înapoi în timp, în lumea copilăriei noastre, și să ne aducem aminte de momentele acelea magice când primeam povești spuse de bunici sau citite din cărți vechi și frumos ilustrate. Acele momente erau mai mult decât simple interacțiuni; ele erau legături între generații, transmisii de la un părinte sau un bunic către copilul lor, purtând cu ele nu doar cuvinte, ci și înțelepciune și iubire.

Instrumente de navigație între lumi

În societatea modernă, tehnologia a pus o distanță între oameni și a redus acele momente de conectare autentică. Cu toate acestea, basmele rămân un punct de ancorare în universul digital, un adăpost sigur pentru imaginația copiilor, unde pot explora lumi fantastice și pot învăța lecții de viață într-un mod sigur și plin de bucurie.

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale basmelor este capacitatea lor de a oferi copiilor instrumente pentru a naviga prin lumea lor interioară și exterioară. Fiecare basm este o comoară ascunsă de înțelepciune și moralitate, iar fiecare personaj și fiecare întâmplare aduce cu sine o lecție prețioasă. Prin povestiri despre curajul de a înfrunta obstacolele, despre compasiunea față de cei slabi și despre perseverență în fața adversităților, basmele îi învață pe copii valori fundamentale care îi vor ghida în viață.

De exemplu, în „Frații Grimm” se arată importanța loialității și a sacrificiului de sine pentru cei dragi. Când Hansel și Gretel se luptă împotriva unei vrăjitoare rele și găsesc calea spre casă, copiii învață că familia și curajul sunt cele mai puternice forțe. În „Alba ca Zăpada”, copiii învață că frumusețea exterioară este trecătoare și că adevărata frumusețe vine din interior. Aceste povești nu sunt doar divertisment; ele sunt instrumente pentru educarea morală și emoțională a copiilor.

În plus, basmele au o putere extraordinară de a stimula imaginația și creativitatea. Atunci când copiii sunt absorbiți de aventurile eroilor și eroinei lor preferate, își încurajează propria creativitate, își dezvoltă abilitățile de gândire critică și învață să-și exprime ideile în moduri noi și inventive. Prin intermediul basmelor, copiii își pot imagina lumi fantastice, pot crea personaje și pot explora dileme morale într-un mediu sigur și stimulativ.

Cu toate acestea, importanța basmelor în dezvoltarea armonioasă a copiilor nu se oprește doar la nivelul individual. Ele au, de asemenea, un impact semnificativ asupra societății în ansamblu. Prin transmiterea valorilor și învățămintelor fundamentale, basmele contribuie la construirea unei societăți mai etice și mai empatețe. Ele ne amintesc că, în ciuda diversității noastre, suntem cu toții conectați prin aceleași dorințe și aspirații umane de bază.

De asemenea, basmele servesc ca o punte între trecut și viitor, transmitând tradiții și culturi de la o generație la alta. Într-o lume în continuă schimbare, în care vechiul este adesea uitat în graba de a abraza noul, basmele ne aduc aminte de rădăcinile noastre comune și ne ajută să apreciem diversitatea bogată a lumii în care trăim.

Maura ANGHEL

Puterea basmelor în dezvoltarea armonioasă a copiilor este imensă și de necontestat. Ele sunt mai mult decât simple narațiuni; sunt călătorii magice care ne deschid porțile către lumi noi și ne ajută să navigăm prin provocările și bucuriile vieții. Prin basme, copiii învață nu doar despre lumi imaginare, ci și despre sine și despre ceilalți. Ele sunt un dar neprețuit pe care îl putem oferi generațiilor viitoare, o lumină în întuneric și un far care îi călăuzește pe copii către un viitor plin de speranță și înțelepciune.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Acneea, mai mult decât o problemă de piele
24/04/2024 14:30

O afectiune dermatologică comună, acneea afectează milioane de oameni din intreaga lume, influentand nu doar aspectul fizic, ci si starea emotională si interactiunile sociale ale celor afectati. Acest repor ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei