Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

DECEBAL  0df378

Dimensiune font:

| 03-03-2024 18:41

 Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. Înfrângerea din războaiele cu legiunile înpăratului Traian și transformarea statului condus de Decebal în provincie romană, nu a însemnat că dacii au dispărut din istorie.

Dimpotrivă, reprezentările artistice din unele dintre cele mai importante monumente imperiale arată că ei aveau un statut aparte pentru cuceritorii lor, inclusiv pentru împărați, chiar și la sute de ani de la înfrângerea din 106 d. Hr. 

Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

Deși învinși în războaiele cu romanii, statul fiindu-le transformat în provincie a imperiului, dacii au rămas o prezență constantă în viața cuceritorilor. Și nu oricum.

Firește, cea mai cunoscută reprezentare artistică este Columna lui Traian, care înfățișează epopeea cuceririi Daciei lui Decebal.

Dar ea făcea parte dintr-un ansamblu mult mai mare, Forum Traiani - Forul lui Traian - ultimul for imperial construit în Roma, realizat de Apollodor din Damasc.

A fost realizat între Capitoliu și Quirinal, una dintre cele șapte coline ale Romei, locul unde acum este sediul președintelui Italiei. Se întinde pe o suprafață uriașă, de 275.000 mp, echivalentul a aproximativ 30 de terenuri de fotbal.

 

 Construcţia forului s-a făcut între anii 106-112, iar un an mai târziu a fost inaugurată şi Columna, În încăperea de la baza acesteia a fost depusă, ulterior, urna funerară a împăratului.

 La intrarea în piață exista un arc de triumf cu trei intrări, peste care trona o statuie a împăratului Traian într-un car tras de șase cai de bronz aurit.

În centrul pieței se înălța statuia ecvestră în bronz aurit a lui Traian, iar piața era înconjurată de un portic decorat cu busturi de daci, între care și bustul lui Decebal.

Forul lui Traian din Roma - Foto: Arhiva

Pe axa centală a pieței se afla și Basilica Ulpia, în care existau statui ale oamenilor iluștri și trofee de război dacice.

Dar să revenim la statuile de daci. De ce au fost făcute, câte sunt și de ce prezintă particularități ce le învăluie într-un mister greu de descifrat?

Istoricul de artă Leornard Velcescu s-a ocupat de această problemă, subiectul fiind tratat în teza sa de doctorat susținută la Sorbona.

 

„De la cele 12-14 statui prezentate în proiectul pentru teza de doctorat, în lucrarea pe care am susţinut-o la sfârşitul anului şcolar 2000 am adunat 130 de statui, corpuri, fragmente ş.a.m.d. de daci, realizate pentru Forul lui Traian şi răspândite în toată lumea.

Din 2000 încoace s-au mai adunat, iar în prezent am reuşit să contorizez peste 200, însă numărătoarea continuă. Trebuie spus că multe dintre ele au legătură cu toată familia tracă, nu doar cu geto-dacii”, a declarat Leonard Velcescu, potrivit historia.ro.

„Aceste statui sunt împrăştiate în muzeele din lumea întreagă, în rezerve şi în colecţii private. Cele mai multe dintre cele pe care le-am inventariat au făcut parte din Forul lui Traian: din curtea interioară, de deasupra porticului (fiecare statuie corespundea unei coloane) şi de pe faţada Basilica Ulpia”, a adăugat specialistul.

Statui de daci pe Arcul lui Constantin - Foto: peurmelestrabunilor.wordpress.com

Sunt mai multe lucruri care intrigă la aceste statui. În primul rând, multe dintre ele sunt realizate din porfir roșu, o rocă vulcanică la fel de dură ca diamantul, adusă din carierele din Egipt.

Această piatră regală (porfirul roșu) a fost considerată mult timp în Antichitatea romană monopol imperial. Materialul era extrem de scump și foarte greu de prelucrat.

Conform canoanelor din vremea aceea, porfirul roșu era folosit pentru a se sculpta doar împărații romani și anumite zeități.

Cu toate acestea, el este prezent în reprezentările dacilor așa-ziși  „prizonieri”. Apoi, e vorba de dimensiunile acestor statui, care ajung la 2,50 metri înălțime, iar cele de pe Basilica Ulpia aveau chiar 3 metri.

 

„Cea mai importantă regulă era aceea că nu aveai voie să faci statui mai înalte decât împăratul, Traian în acest caz. În afara acestei statui ecvestre a împăratului, cunoaştem faptul că a mai fost una pe Columnă.

Dimensiunile celor două nu se cunosc cu exactitate, însă statuile lui Traian care s-au păstrat şi care se pot vizita azi în muzee precum Luvru, Toulouse, la Roma ş.a.m.d. măsoară în jur de 2,20 - 2,30 metri.

În aceste condiţii se pune o pertinentă întrebare, şi anume cum a fost posibil ca statuile dacilor să aibă 2,60 - 3 metri, aşadar mai mari decât statuia lui Traian?

Fără acordul împăratului este clar că artiştii nu ar fi putut să-i redea pe daci la dimensiunile acestea. Nu am încă un răspuns la această întrebare”, a mai spus Velcescu, potrivit sursei citate.

Bustul lui Decebal se află în Muzeul Vaticanului - Foto: peurmelestrabunilor.wordpress.com

Nici reprezentarea dacilor nu este obișnuită pentru niște „barbari” învinși. așa cum se întâmpla în cazul altor popoare cucerite de romani, precum celții sau alemanii. De regulă, aceștia erau înfățișați fiind legaţi cu lanţuri, cu cătuşe, şi nu doar de mâini, ci şi de gât.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Narghileaua, un mozaic cultural al relaxării și tradiției
18/04/2024 13:12

Narghileaua, cunoscută si sub denumirea de shisha sau hookah, este mai mult decat un simplu obiect de fumat; este un simbol al ospitalitătii si culturii in multe părti ale lumii. Istoria sa se intinde pe m ...

Somnul polifazic sau redefinirea modului în care ne odihnim
18/04/2024 13:07

Somnul polifazic, o practică de somn fragmentat in mai multe episoade scurte pe parcursul unei zile, continuă să fascineze atat cercetătorii, cat si pe cei in căutarea unei eficiente maximizate a timpului ...

Marcajele de pe cărți și impactul lor în jocurile de noroc
17/04/2024 14:24

 În lumea strălucitoare si adesea enigmatică a cazinourilor, unde norocul si sansa par să conducă dansul, există practici mai putin cunoscute publicului larg care pot inclina balanta in favoarea ...

 Explozia stilurilor. O călătorie fascinantă prin istoria coafurilor
17/04/2024 12:42

De-a lungul istoriei, coafura a fost mai mult decat un simplu aspect al ingrijirii personale; a fost o expresie a identitătii culturale, a statutului social, a afilierilor politice si a tendintelor estetice. D ...

Donald Trump: Procesul meu este un „atac” împotriva Americii
15/04/2024 18:10

Donald Trump a denuntat luni un „atac impotriva Americii”, la sosirea la procesul său penal la New York, un dosar in care este acuzat că a făcut plăti ascunse unei foste vedete porno chiar inain ...

FRF, gest neașteptat după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai în meciul dintre Dinamo și Poli Iași
15/04/2024 16:21

 Duelul din etapa cu numărul 4 a play-out-ului SuperLigii Romaniei, dintre Dinamo si Poli Iasi (1-0), a fost umbrit de accidentarea gravă a fotbalistului Luca Mihai, care a fost transportat de urgen ...

Lângă Autostrada A1 s-a deschis prima fermă de lalele din România
14/04/2024 10:09

Prima fermă de lalele olandeze din Romania a fost deschisă pentru public in satul Pătroaia-Deal din judetul Dambovita, la nici o sută de kilometri de Capitală. Plantatia se intinde pe un teren de 30 de mii ...

Cine este actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”
13/04/2024 00:13

Stela Popescu, un nume emblematic al scenei romanesti, a fost tinta atentiei Securitătii incă din tinerete, pe vremea cand aceasta era studentă la „Teatru si Film”. In grupul ei, format din personalităt ...

Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă
12/04/2024 11:52

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă in dosarul accidentului de la Mangalia, produs in 2022. ...

O pisică gestantă a venit singură la spitalul de animale  ,,Arcadia Vet” unde a născut patru pisoiași/VIDEO FOTO
11/04/2024 17:39

 Eveniment inedit la ,,Arcadia Vet”, marti noapte.  O pisică gestantă a fost surprinsă intrand singură in incinta institutiei. Ulterior, după ce a asteptat să fie preluată, sub observatii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei