2.000 de oameni au murit în urma unei alunecări de teren în Papua Noua Guinee

ODRlMWY4YmZlOWI2OTM4MTI1MjU5M2I1NGJkZTQ1OA==.thumb

Dimensiune font:

| 27-05-2024 12:03

O uriaşă alunecare de teren care s-a produs în Papua Noua Guinee a acoperit cu pământ peste 2.000 de persoane, au anunţat luni autorităţile din această ţară din Oceanul Pacific într-o scrisoare către ONU, raportând un nou bilanţ al morţilor mult mai mare decât cel estimat iniţial, informează AFP.

"Alunecarea de teren a îngropat de vii mai mult de 2.000 de persoane şi a provocat distrugeri importante", a anunţat Centrul naţional de gestionare a dezastrelor din această ţară pentru biroul ONU din capitala Port Moresby.

Un sat de pe un deal din provincia Enga, în centrul arhipelagului, a fost aproape complet distrus atunci când o secţiune a muntelui Mungalo s-a prăbuşit vineri, în jurul orei locale 03:00 (17.00 GMT, joi), îngropând zeci de case şi surprinzându-i pe localnici în timpul somnului.

Numărul estimat al victimelor fusese deja ridicat la 670 weekendul trecut, când echipele de salvare şi-au dat seama că satul lovit de alunecarea de teren avea mai mulţi locuitori decât se aşteptau.

Alunecarea de teren a provocat "distrugeri semnificative ale clădirilor şi grădinilor şi a avut un impact major asupra economiei ţării", potrivit Centrului de gestionare a dezastrelor.

"Situaţia rămâne instabilă, deoarece alunecarea de teren continuă să se deplaseze lent, reprezentând un pericol constant pentru echipele de salvare şi supravieţuitori", au avertizat autorităţile locale.

Dimensiunea dezastrului a necesitat "o acţiune imediată şi concertată din partea tuturor actorilor implicaţi în operaţiunile de salvare", inclusiv a armatei şi a părţilor interesate la nivel naţional şi regional.

Agenţia a solicitat ajutorul comunităţii internaţionale, cerând Organizaţiei Naţiunilor Unite să îi informeze pe partenerii care oferă ajutor pentru dezvoltare în Papua Noua Guinee "şi pe alţi prieteni internaţionali" cu privire la această situaţie.

Serhan Aktoprak, directorul agenţiei ONU pentru migraţie cu sediul în Port Moresby, a declarat anterior că salvatorii se aflau într-o "cursă contra cronometru" pentru a găsi supravieţuitori.

Salvatorii lucrează în condiţii periculoase, în special din cauza "pietrelor (care) continuă să cadă şi să mişte pământul", a declarat el.

"Pentru a înrăutăţi şi mai mult situaţia, apele subterane curg pe sub dărâmături, transformând suprafaţa solului într-un tobogan'" a adăugat el, precizând că aproximativ 250 de case din apropiere au fost evacuate ca măsură de precauţie.

"Acest lucru ar putea declanşa o nouă alunecare de pământ", a avertizat oficialul ONU, şi reprezintă "un risc grav" pentru salvatori şi localnici.

Violenţe tribale

Utilaje grele şi excavatoare trebuiau să ajungă în zona afectată, dar sosirea lor a fost întârziată de violenţele tribale care au izbucnit de-a lungul singurului drum de acces, a relatat Serhan Aktoprak.

"Multe case ard, iar altele degajă fum. Femeile şi copiii au fost strămutaţi, iar toţi tinerii şi bărbaţii din zonă sunt înarmaţi cu cuţite pentru tăiat tufişuri", a spus el, citând un raport al unui convoi de ajutorare care încerca să ajungă la locul catastrofei.

Aceste violenţe nu sunt însă "legate de alunecarea de teren", a precizat el.

"Oamenii sunt foarte trişti. Nimeni nu a reuşit să scape. Este foarte dificil să se adune informaţii. Nu ştim cine a murit pentru că registrele sunt îngropate sub pământ", a declarat pentru AFP Jacob Sowai, un profesor dintr-un sat aflat în apropiere.

Oamenii din satele din apropiere ajută la dezgroparea cadavrelor folosind lopeţi şi unelte agricole.

O companie minieră din vecinătate, New Porgera Limited, a acceptat să ofere excavatoare mecanice pentru a ajuta echipele de salvare şi pentru degajarea drumurilor.

Ploi abundente

Potrivit locuitorilor din zonă, alunecarea de teren a fost provocată de ploile abundente care s-au abătut asupra regiunii în ultimele săptămâni.

Potrivit Băncii Mondiale, Papua Noua Guinee are unul dintre cele mai umede climate din lume, cu precipitaţii abundente care afectează în mod regulat regiunile umede din zonele sale muntoase.

Oamenii de ştiinţă consideră că variaţiile apărute în tiparele de precipitaţii din cauza schimbărilor climatice cresc riscul de alunecări de teren în această ţară.

În martie, cel puţin 23 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren care s-a produs într-o provincie învecinată. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Accident în Teleorman. Un tânăr a murit și alți doi au ajuns la spital
24/06/2024 09:15

Un tanăr de 19 ani a murit şi doi adolescenţi de 16, respectiv 17 ani au fost transportaţi la spital, luni dimineaţă, după ce autoturismul in care se aflau s-a răsturnat, pe DJ 504, in zona localităţi ...

Accident grav la Porumbacul de Sus. A fost activat Planul Roşu
24/06/2024 09:10

Un accident in care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, luni dimineaţa, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu. Potrivi ISU Sibiu, autocarul, in care s-ar afla 57 de persoane, a ieş ...

Șoferii de TIR, în mare pericol. Sunt victimele tâlharilor
21/06/2024 11:49

Un sofer de TIR care isi petrecea noaptea in vehiculul său, intr-o parcare de camioane pe A14, langă Dresda, a fost gazat in somn, in cabină, si s-a trezit abia după 13 ore, cand a descoperit că fusese tal ...

Răpuși de foamete, locuitorii din Sudan mănâncă pământ
21/06/2024 11:15

Aproape cinci milioane de oameni sunt aproape de foamete, in conditiile in care războiul civil din această tară a depăsit un an de zile. Oficialii din domeniul asistentei umanitare spun că părtile beliger ...

Cinematograf parizian, salvat cu ajutorul lui Martin Scorsese
19/06/2024 17:50

  Ultimul cinematograf asociativ din capitala Franţei, infiinţat in urma mişcării protestatare din mai 1968, a putut fi cumpărat cu sprijinul unor nume mari din cadrul celei de-a şaptea arte, precum ...

Un influent pastor din SUA, fost consilier spiritual al lui Trump, a abuzat sexual un copil
19/06/2024 13:34

O biserică din Texas a anuntat marti că a acceptat demisia pastorului său principal, Robert Morris, după ce acesta a recunoscut că a abuzat sexual un copil in anii 1980. Biserica a mai precizat că a lansa ...

Gordon Ramsay, grav accidentat în SUA
19/06/2024 07:30

Celebrul bucătar-şef britanic Gordon Ramsay dezvăluie că a fost victima unui grav accident de bicicletă in Statele Unite şi indeamnă, intr-un mesaj video postat pe reţele de socializare la purtarea că ...

Marea actriţă franceză Anouk Aimée a murit. A filmat inclusiv în România
19/06/2024 07:13

Marea actriţă franceză Anouk Aimée, cunoscută mai ales pentru rolul său alături de Jean-Louis Trintignant in filmul „Un bărbat şi o femeie” din 1966, a murit la varsta de 92 de ani, a ...

Justin Timberlake, prins băut la volan
19/06/2024 07:10

Justin Timberlake a fost arestat pentru conducere sub influenţa alcoolului. Potrivit agenţiei de presă americane Associated Press (AP), artistul in varstă de 43 de ani a fost oprit in seara zilei de luni, i ...

Victor Ciutacu intervine tăios după ce Mircea Marian a anunțat că ține cu Ucraina: La fel de constituțional e și dreptul de a fi tâmpit
18/06/2024 13:30

Jurnalistul Victor Ciutacu a intervenit tăios după ce jurnalistul Mircea Marian a anuntat că nu sustine Romania in meciul contra Ucrainei, ci sustine echipa tării vecine, care, aflată in plin război cu Ru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei