Windows 7 functioneaza pe avarii. Ce optiuni ai daca vrei sa-l folosesti in continuare si care sunt riscurile

internet  microsoft-afp

Dimensiune font:

| 21-01-2020 08:39

 Microsoft nu mai furnizeaza suport tehnic, incepand cu 14 ianuarie, pentru Windows 7 si sfatuieste utilizatorii sa treaca la Windows 10. Insa ce optiuni are cine nu poate face asta acum si la ce riscuri se expune?

In primul rand, trebuie spus ca nu se pune problema ca Windows 7 nu va mai functiona. Nu e cazul. Faptul ca Microsoft nu mai furnizeaza suport inseamna ca sistemul de operare nu mai primeste actualizari legate de siguranta, astfel ca dispozitivul care il foloseste este expus in fata atacurilor hackerilor sau infectarilor cu virusi, care se pot realiza mult mai usor.

Popularitatea Windows 7 este demonstrata de cifre. 
Conform unei analize realizate de Kaspersky, la nivel global, in august 2019, situatia la nivel global era urmatoarea:

- Peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum si aproape jumatate (47%) dintre companiile si intreprinderile mijlocii inca foloseau Windows 7.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

- Mai mult de o treime (38%) dintre utilizatorii individuali foloseau inca Windows 7.

Dupa cum se observa, Windows 7 era folosit nu numai pentru uz personal, ci si de companii si institutii, estimarile fiind undeva la 200 de milioane de utilizatori (individual si corporate). Prin urmare, ce optiuni au acestia?

Upgrade la Windows 10 sau la alt sistem de operare

Microsoft si-a indemnat utilizatorii, prin mesaje repetate, sa treaca la versiunea Windows 10, care este mai noua, mai buna si mai sigura. Mai ales pentru utilizatorii obisnuiti cu Windows, trecerea este una facila, caci cele mai multe functionalitati vor ramane, interfata este similara, iar imbunatatirile sunt facute in asa fel incat sa ajute utilizatorul.

Microsoft a anuntat ca oferta de upgradare gratuita la Windows 10 s-a incheiat pe 29 iulie 2016 si sfatuieste utilizatorii sa cumpere o licenta. Versiunea Home costa 690 de lei, iar cea Pro, destinata companiilor, are pretul de 1.199 de lei si 
le puteti descarca de pe site-ul Microsoft.

Dar utilizatorii ne-au semnalat ca, in fapt, upgradarea se face gratuit si acum,
vechiul link ramanand valabil! Prin urmare, nu mai e nevoie sa achizitionati o noua licenta (mai multe detalii Aici).

Cel mai indicat ar fi ca inainte de inceperea upgrade-ului sistemului de operare sa salvati fisierele personale pe un mediu extern (stick-uri de memorie, hard extern etc.), ca sa fiti 100% siguri ca fotografiile, clipurile si documentele sunt in siguranta.

Utilizatorii de Windows 7 care vor sa faca o schimbare pot alege sa instaleze versiuni noi ale altor sisteme de operare, precum Linux sau CloudReady (care se bazeaza pe sistemul de operare dezvoltat de Google pentru laptopuri - Chromium OS). Daca nu va pricepeti la acest lucru, apelati la un specialist.

Vreau sa pastrez Windows 7 - Ce optiuni am?

Daca decideti sa ramaneti la Windows 7, atunci puteti lua cateva masuri pentru protejarea cat de cat a dispozitivului.

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca browser-ul folosit are actualizari la zi si ca folositi cea mai noua versiune. Astfel, posibilitatea ca atacatorii sa profite de vulnerabilitati este mai mica.

Din fericire, 
Google a anuntat ca va oferi suport tehnic complet pentru functionarea Chrome pe dispozitivele cu Windows 7 pana cel putin la data de 15 iulie 2021.

Nu e cazul la Internet Explorer 11, iar despre Mozilla Firefox nu am gasit niciun anunt oficial.

In fapt, si celelalte softuri ar trebui actualizate la zi, astfel incat riscul ca vulnerabilitatile lor sa fie exploatate de hackeri sa fie redus.

De asemenea, trebuie sa aveti instalata o solutie de protectie (antivirus), actualizata la zi, care este capabila sa identifice eventualele atacuri sau activitati dubioase.

Dar chiar si asa, dispozitivele sunt vulnerabile, caci hackerii pot gasi diverse "portite" sa intre in calculator sa va fure datele, inclusiv folosindu-se de anumite vulnerabilitati ale Windows 7 nedescoperite pana acum sau care se creeaza odata cu trecerea timpului.

Specialistii CERT-RO atrag atentia ca printre consecintele unui atac cibernetic reusit se numara:

  • pierderea datelor/fisierelor personale prin criptarea acestora (ransomware)
  • furtul unor date/informatii precum: conturi bancare si date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicatii si utilizarea acestora in scop malitios
  • utilizarea calculatorului de catre infractorii cibernetici pentru minare cripto moneda (crypto currency minning)
  • implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice
  • utilizarea neautorizata a microfonului si camerei video.In plus, utilizatorii mai trebuie sa cunoasca riscurile care exista online si cum sa se fereasca de ele. De exemplu, sa fie atenti pe ce site-uri intra, daca sunt securizate (incep cu https), sa nu dea click pe mailurile de tip spam si sa nu-si introduca datele personale decat dupa o verificare minutioasa a legitimitatii site-ului respectiv.

Cat despre companiile care inca folosesc Windows 7, cel mai indicat ar fi sa decupleze respectivele dispozitive din retea. Daca inca nu pot face asta (sau nu vor), acestea trebuie sa se asigure ca macar au luat toate masurile de mai sus si si-au instruit corect toti angajatii.

Companiile mai au, insa, o solutie. Doar ca e contra cost. 
Microsoft va tarifa clientii Windows 7 Enterprise cu 25 de dolari per dispozitiv si clientii Windows 7 Pro cu 50 de dolari per dispozitiv, in schimbul suportului tehnic pana in ianuarie 2021, data de la care preturile se vor dubla.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

 NASA a publicat un video care a panicat întreaga planetă: Ce se întâmplă, de fapt, pe Stația Spațială Internațională (ISS)
13/06/2024 15:10

NASA a difuzat miercuri, din greseală, o simulare in care astronautii sunt tratati pentru boala de decompresie pe Statia Spatială Internatională (ISS), ceea ce a provocat speculatii privind o situatie de urg ...

Cintamani, Piatra dorințelor. O călătorie în mister și mitologie
13/06/2024 13:44

  Piatra Cintamani, cunoscută si sub numele de Piatra Dorintelor, este un artefact invăluit in mister, legende si mitologie. Considerată a fi o piatră sacră cu puteri miraculoase, această relicvă ...

  De la tăblițele de scris, la tablele interactive
11/06/2024 12:52

Tablele interactive sunt omniprezente in sălile de clasă si birouri, revolutionand modul in care invătăm si colaborăm. Călătoria lor a inceput cu mii de ani in urmă, intr-o perioadă in care primele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei