Studiu. Viața sexuală nesatisfăcătoare, un semn care prevestește demența, în cazul bărbaților

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 02-06-2023 17:06

 Cercetătorii avertizează că o viață sexuală nesatisfăcătoare la vâsta mijlocie poate fi un simptom incipient al demenței. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Pennsylvania, care a investigat asocierea dintre funcția erectilă, satisfacția sexuală și cogniție în rândul a sute de bărbați, cu vârste cuprinse între 56 și 68 de ani, a constatat că scăderea satisfacției sexuale și a funcției erectile se află în strânsă legătură cu declinul cognitiv și pierderea memoriei.

 

Studiul, publicat în cel mai recent număr al revistei Gerontologist, este prima cercetare care urmărește satisfacția sexuală în tandem cu sănătatea sexuală și cogniția, afirmă cercetătorii, iar descoperirile indică un nou potențial factor de risc al declinului cognitiv. 

„Abordarea noastră a fost unică pentru că am măsurat funcția memoriei și funcția sexuală în fiecare punct al studiului longitudinal, astfel încât să putem observa modificările suferite de-a lungul timpului. Și am descoperit că există o legătură puternică între calitatea vieții și performanța cognitivă”, a explicat Martin Sliwinski, profesor la Universitatea de Stat Pennsylvania.

Studiul a explorat relația dintre modificările fizice, cum ar fi modificările microvasculare relevante pentru funcția erectilă și schimbările psihologice, ca și satisfacția sexuală mai scăzută, pentru a determina modul în care acestea influențează cogniția. Cercetătorii au examinat schimbările apărute la vârsta mijlocie, o perioadă de tranziție când bărbații încep să se confrunte cu scăderea funcției erectile, a funcției cognitive și a satisfacției sexuale.

Scăderea funcției sexuale duce la declin cognitiv

„Oamenii de știință au descoperit că bărbații cu o calitate scăzută a vieții, în general, au un risc mai mare să dezvolte probleme de sănătate precum demența, boala Alzheimer, bolile cardiovasculare și alte probleme provocate de stres care pot duce la declin cognitiv. Îmbunătățirea vieții sexuale poate duce, de fapt, la îmbunătățirea funcției memoriei. Le spunem oamenilor că ar trebui să facă mai multă mișcare și să mănânce alimente sănătoase. Însă trebuie să subliniem că satisfacția sexuală are, de asemenea, importanță pentru sănătatea noastră și calitatea generală a vieții”, a adăugat prof. Sliwinski. 

Pentru studiu, cercetătorii au folosit informații de la 818 bărbați care au participat la Vietnam Era Twin Study of Aging. Prin intermediul testelor neuropsihologice, cum ar fi testele de memorie și viteza de procesare, echipa a examinat modificările cognitive ale participanților pe o perioadă de 12 ani, de la vârsta de 56 de ani până la 68 de ani.

Funcția erectilă și satisfacția sexuală au fost măsurate împreună cu cogniția, folosind Indexul Internațional al Funcției Erectile, o evaluare auto-raportată pentru sănătatea sexuală masculină. Cercetătorii au construit apoi un model statistic pentru a înțelege modul în care cele trei variabile s-au schimbat pe măsură ce participanții la studiu au înaintat în vârstă.

„Cercetările privind sănătatea sexuală s-au concentrat, până acum, pe aspecte cuantificabile ale sexualității, cum ar fi numărul de parteneri sexuali sau frecvența actelor sexuale. Pe noi, în schimb, ne-a interesat percepția asupra activității sexuale, ce simte o persoană în legătură cu viața sa sexuală și modul în care această percepție influențează funcția cognitivă. Asta pentru că mai multe persoane s-ar putea afla, din punct de vedere fizic, în aceeași situație, dar să experimenteze niveluri complet diferite de satisfacție,” a completat Riki Slayday, doctorand la Universitatea de Stat Pennsylvania.

 

Potrivit autorului, studiul a scos la iveală că scăderea funcției erectile și a satisfacției sexuale au fost ambele asociate cu declinul memoriei, descoperire despre care cercetătorii spun că indică o legătură între sănătatea psihologică și cea fizică.

Legătura dintre problemele vasculare și disfuncțiile erectile e bine înțeleasă

„Evaluările noastre făcute de-a lungul timpului, au arătat că creșterile sau scăderile funcției erectile și ale satisfacției sexuale au fost asociate cu creșterile sau scăderile concomitente ale funcției cognitive. Aceste asocieri au rămas neschimbate inclusiv în urma ajustărilor făcute în funcție de factorii demografici și de sănătate, ceea ce ne spune că există o legătură clară între viața sexuală și cogniție”, a subliniat Riki Slayday.

Studiile anterioare au descoperit o legătură între modificările microvasculare și modificările funcției erectile, de-a lungul timpului. De fapt, ingredientul activ din Viagra (Sildenafil) a fost dezvoltat inițial pentru a trata problemele cardiovasculare, a explicat Sliwinski, astfel încât legătura dintre sănătatea vasculară și funcția erectilă este bine înțeleasă. Modul în care funcția erectilă se conectează cu alte aspecte ale sănătății ar trebui să fie un domeniu de interes pentru cercetările viitoare, a adăugat cercetătorul.

 

Îmbunătățirea evaluării și monitorizării funcției erectile ca semn vital al stării de sănătate poate ajuta la identificarea bărbaților expuși riscului de declin cognitiv înainte de vârsta de 70 de ani.

„Avem deja o pastila pentru tratarea disfunctiei erectile. Ceea ce nu avem este un tratament eficient pentru pierderea memoriei. În loc să ne concentrăm asupra tratării disfunției erectile, ar trebui să vedem această problemă ca pe un indicator principal al altor probleme de sănătate și, de asemenea, să ne concentrăm pe îmbunătățirea satisfacției sexuale și a bunăstării generale, nu doar pe tratarea simptomelor,” a conchis Riki Slayday.

Cum să menții o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce îmbătrânești

Iată câteva strategii care te pot ajuta să menții o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce înaintezi în vârstă.

•Explorează experiențele erotice: o viață sexuală satisfăcătoare nu se rezumă doar la actul sexual în sine. Intimitatea și atingerile sunt la fel de importante;

 

•Comunicarea este cheia: pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul și sentimentele tale se pot schimba, de aceea este crucial să comunici deschis cu partenera ta despre gândurile, temerile și dorințele tale. Desigur, la început poate fi jenant să discuți despre preferințe sau fantezii sexuale, însă comunicarea este esențială pentru a avea o viață sexuală satisfăcătoare;

•Tratează problemele de prostată: adenomul de prostată afectează în jur de 70% dintre bărbați, manifestându-se, de obicei, după vârsta de 50-60 de ani. Pe lângă simptomele urinare neplăcute pe care le provoacă, există o legătură strânsă și între adenomul de prostatăși viața sexuală. Însă, cu tratament adecvat, toate acestea pot fi remediate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:44

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Veste proastă pentru utilizatorii de WhatsApp. Din octombrie, nu va mai funcționa pe aceste telefoane
21/09/2023 16:50

Vesti proaste pentru utilizatorii WhatsApp. Începand cu luna octombrie a anului 2023, aplicatia nu va mai functiona pe mai multe modele de telefoane. Se pare că aplicatia nu va mai putea fi folosită pe ...

Dictatura imaginii în era digitală
21/09/2023 13:09

Într-o eră in care smartphone-urile, retelele de socializare si mass-media domină cotidianul, suntem inconjurati, bombardati si uneori chiar sufocati de imagini. Se poate spune că trăim intr-o epocă ...

Corpurile extraterestre prezentate în fața Congresului au fost analizate de către oamenii de știință: par autentice și nu au nicio legătură cu ființele umane
20/09/2023 17:27

Medicii mexicani nu au găsit "nicio dovadă de asamblare sau de manipulare a craniilor" asa-numitei "fiinte non-umane" care a fost prezentată săptămana trecută in Congresul Mexicului - ceea ce pare să dov ...

   WhatsApp are o nouă funcție pentru utilizatorii timizi
17/09/2023 15:16

O nouă functie va fi adăugată in curand pe WhatsApp. Este vorba despre un apel video mai diferit, special pentru utilizatorii care se intimidează atunci cand sunt in fata camerei. Această functie specială ...

 Un fenomen geologic sperie miliarde de oameni. Experții spun că nu este natural, ci provocat de activitățile umane
17/09/2023 14:01

Un fenomen alarmant a apărut in sud-vestul Statelor Unite. Este vorba despre crăpături uriase, care sperie locuitorii din state precum Arizona, Utah si California. Geologii spun că fenomenul nu este unul n ...

Urs împușcat în curtea unui liceu din Miercurea Ciuc
15/09/2023 12:27

Un urs care a intrat, vineri dimineaţă, in curtea Liceului Tehnologic ”Venczel Jozsef” din municipiul Miercurea Ciuc a fost impuşcat, anuntă Agerpres. Viceprimarul Bors Bela a declarat că ...

Cum arată dronele de carton cu care Ucraina luptă împotriva Rusiei. Pot duce de două ori mai mult explozibil decât greutatea proprie
11/09/2023 06:13

Ucraina primeste lunar 100 de drone făcute din carton din partea Australiei, ca parte a unui ajutor in valoare de 30 de milioane de dolari. Insă nu valoarea dronelor este esentială, ci impactul pe care il au ...

Motivul pentru care însoțitorii de bord sting luminile atunci când avionul aterizează
10/09/2023 14:22

Stiai că există un motiv pentru care insotitorii de bord sting luminile atunci cand un avion aterizează? Ei bine, acestia reduc lumina din avion deoarece in cazul improbabil in care aterizarea avionului va m ...

Cum funcționează aceste muniții, cu uraniu saracit, care au stârnit furia Rusiei
08/09/2023 00:16

In timpul procesului de imbogǎtire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentreazǎ in produsul util, iar deseul isi pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv, uraniul sǎrǎcit nu rep ...

Premieră științifică: Model embrionic, crescut artificial în Israel
07/09/2023 20:22

O echipă de cercetare din Israel a reusit să creeze si să crească in laborator o entitate care are toate caracteristicile unui embrion uman in primele stadii de dezvoltare. Totul, doar din celule stem. Rezu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei