“Sindromul clădirilor înalte”: Sabrina, pisica supraviețuitoare după o căzătură de la etajul 32 și cum continuă felinele să-i deruteze pe fizicieni

pisica-motan-mata-felina

Dimensiune font:

| 05-11-2023 10:40

Pisicile cad întotdeauna în picioare – un fapt pe care toată lumea îl știe, dar căruia oamenii de știință nu i-au dat încă de cap în totalitate. Această abilitate, împreună cu alte proprietăți anatomice stranii, explică de ce pot pisicile scăpa aproape nevătămate după căzături care ar fi letale oamenilor și celorlalte vietăți.


 


Fenomenul este cercetat deja de câteva decenii. În 1984, spre exemplu, doi doctori de la un centru medical pentru animale din Manhattan, New York, au analizat 129 de cazuri de pisici care au căzut de la ferestrele apartamentelor din clădirile înalte ale orașelor – căzăturile au variat de la înălțimi de două până la 32 de etaje, cu o distanță medie de 5,5 etaje.

Studiul realizat de medicii centrului a fost publicat în 1987 și a fost preluat rapid de ziare de renume precum The New York Times, datorită descoperirilor surprinzătoare făcute în cadrul acestuia.

Din 129 de cazuri, numai 25 de pisici au murit, opt dintre ele din cauza șocului sau a rănilor toracice. În celelalte 17 cazuri, animalele ar fi putut fi salvate, însă stăpânii au ales eutanasierea pentru că nu și-au putut permite îngrijirile medicale.

În ansamblu, felinele s-au dovedit a fi extrem de rezistente: dintre supraviețuitoare, 37% au avut nevoie de îngrjiri de urgență pentru a supraviețui, dar alte 30% au fost doar ținute sub observație și s-au întors acasă fără să necesite tratament.


Ceea ce i-a bulversat și mai mult pe medici a fost, însă, descoperirea că șansele de supraviețuire ale pisicilor au crescut odată cu înălțimea căzăturilor, iar rata rănilor grave părea să scadă. Din 22 de pisici care care au căzut de la etajul 7 sau mai sus, numai una a murit. Dintre acestea, 13 au căzut de la etajul 9 sau mai sus, și numai una a înregistrat fracturi osoase.

Sabrina, pisica care a căzut de la etajul 32, a aterizat direct pe ciment. I-a fost perforat un plămân și și-a ciobit un dinte, dar a supraviețuit și s-a întors acasă de la spitalul veterinar după doar 48 de ore.

Explicațiile acestei situații sunt complexe, dar una dintre ele este cu siguranță capacitatea instinctivă a pisicilor de a-și îndoi și răsuci corpul pentru a ateriza mereu cu picioarele orientate spre pământ.

Această abilitate, după cum explică fizicianul american Gregory Gbur pentru BBC Science Focus, a dat de furcă cercetătorilor vreme de sute de ani, încă de când subiectul a fost prima oară menționat în 1700, într-un studiu al omului de știință francez Antoine Parent.

Comunitatea științifică cercetează de atunci toate aspectele fenomenului, de la fiecare mișcare subtilă necesară pentru rotația perfectă în aer până la mecanismul neurologic care permite realizarea instinctuală și deosebit de rapidă a acestor mișcări, însă răspunsul nesatisfăcător este că, după tot acest efort, dezbaterea continuă, după cum punctează Gbur în cartea sa, „Felinele căzătoare și fizica fundamentală”, publicată în 2019.

Un alt aspect important al situației, și potențialul motiv pentru care căzăturile mai înalte nu sunt neapărat și mai periculoase în acest caz, este o altă proprietate stranie a anatomiei pisicești, explicată de Christine Rutter, medic veterinar de urgență și de terapie intensivă de la Texas A&M University, pentru The Atlantic.

Explicația este că, de exemplu, o pisică de 5 kilograme care cade de la etajul 5 al unui bloc își va atinge cel mai probabil viteza terminală de 96.5 km/h înainte să lovească pământul. În lipsa unei forțe exterioare, un corp aflat în cădere accelerează numai până în punctul în care își atinge viteza terminală, numită și viteză limită, ceea ce înseamnă că indiferent cât de lungă este căzătura după aceea, impactul rămâne similar.

Ca termen de comparație, viteza limită a unui om aflat în cădere liberă, cu pieptul orientat spre pământ, ajunge la aproximativ 200 de km/h, conform Federației Aeronautice Internaționale, din Elveția.

Pe deasupra, adaugă Rutter, timpul mai lung petrecut în aer conferă pisicilor șansa de a-și relaxa într-o oarecare măsură corpul și a se pregăti pentru impact, alt motiv pentru care, conform anumitor studii, rata de supraviețuire a pisicilor care suferă de așa numitul “sindrom al clădirilor înalte” rămâne de peste 90%.

Deși greu de crezut, pisicile nu sunt singurul exemplu din lumea animală care dă dovadă de asemenea proprietăți. Veverițele, cu trupurile lor de jumătate de kilogram, pot supraviețui unor căzături incredibile din motive similare, explică Universitatea McGill, din Quebec.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

 NASA a publicat un video care a panicat întreaga planetă: Ce se întâmplă, de fapt, pe Stația Spațială Internațională (ISS)
13/06/2024 15:10

NASA a difuzat miercuri, din greseală, o simulare in care astronautii sunt tratati pentru boala de decompresie pe Statia Spatială Internatională (ISS), ceea ce a provocat speculatii privind o situatie de urg ...

Cintamani, Piatra dorințelor. O călătorie în mister și mitologie
13/06/2024 13:44

  Piatra Cintamani, cunoscută si sub numele de Piatra Dorintelor, este un artefact invăluit in mister, legende si mitologie. Considerată a fi o piatră sacră cu puteri miraculoase, această relicvă ...

  De la tăblițele de scris, la tablele interactive
11/06/2024 12:52

Tablele interactive sunt omniprezente in sălile de clasă si birouri, revolutionand modul in care invătăm si colaborăm. Călătoria lor a inceput cu mii de ani in urmă, intr-o perioadă in care primele ...

Coralii din Oceanul Ondian sunt în pericol din cauza unei pandemii care ucide aricii de mare
07/06/2024 13:00

O pandemie care se transmite in apele mării şi a decimat populaţiile de arici de mare din Marea Roşie afectează in prezent şi exemplarele din unele regiuni ale Oceanului Indian, riscand să se răspandeas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei