Tinerii din generația Z cred că feminismul face mai mult rău decât bine

11

Dimensiune font:

| 20-02-2024 00:52

Tinerii sunt mai predispuși decât bărbații în vârstă să creadă că feminismul a făcut mai mult rău decât bine, potrivit unui nou sondaj, sugerând un pas înapoi în atitudinea față de egalitatea de gen, consemnează Reuters via The Conversation. Sondajul, realizat de King’s College London și Ipsos, a constatat, de asemenea, o divergență tot mai mare în atitudinile față de feminism, masculinitate și egalitatea de gen între tinerii bărbați și tinerele femei.

La suprafață, concluziile se potrivesc cu experiențele noastre de a efectua cercetări direct cu tineri pe aceste subiecte și de a oferi relații și educație sexuală în școli. Dar atât în munca noastră, cât și în datele sondajului, realitatea este mai nuanțată decât sugerează aceste concluzii.

Cei mai mulți care au participat la sondaj - inclusiv grupele de vârstă mai tinere - nu se află la extremele opțiunilor de răspuns. În timp ce 16% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani au considerat că feminismul a făcut mai mult rău decât bine, 36% au considerat că mișcările feministe sunt de bun augur.

Aceleași întrebări au fost puse și în școli. Ca răspuns, de multe ori erau doar două sau trei mâini ridicate, adesea însoțite de un comentariu la zeflemea din partea unuia dintre băieți. Atât băieții, cât și fetele par să nu susțină feminismul, această tendință poate contra-intuitivă în rândul femeilor tinere fiind percepută pe trend negativ de ceva timp.

Femeile se simt nedreptățite

Tinerii cu care lucrăm au adesea o înțelegere fermă a inegalității care există între bărbați și femei. Ei susțin de obicei ideea că oamenii nu ar trebui să fie restricționați sau dezavantajați de genul lor, dar că posibilul dezavantaj ca urmare a genului este nuanțat și curge în ambele direcții: atât băieții, cât și fetele pot fi afectați de stereotipurile și presiunile de gen.

Fetele se grăbesc să sublinieze standardele duble, care, cred, înseamnă că sunt judecate mai aspru și experimentează mai multă rușine socială legată de corpul lor și de comportamentul sexual decât băieții. Ele vorbesc despre efectul inegalității de gen asupra capacității lor de a face alegeri libere și de a se simți în siguranță în viața lor de zi cu zi. Atenția nedorită, hărțuirea sexuală și sentimentul de nesiguranță sunt încă un ritual de trecere pentru adolescente. Băieții, între timp, rareori se consideră puternici sau privilegiați. Sunt adesea nesiguri de corpul lor, stânjeniți și debusolați – mai ales în relațiile intime și sexuale în care se așteaptă să preia controlul.

Studiul a dezvăluit că tinerii au o dorință directă pentru relații autentice și sănătoase, fie că sunt cu semenii lor de același sex sau de sex opus. Cu toate acestea, le este dificil să transpună aceste aspirații în realitate, deoarece se lovesc de așteptările și presiunile sociale și culturale existente în jurul genului și a relațiilor.

S-a ajuns prea departe?

Și adulții în vârstă – cum ar fi influențatorul de social media Andrew Tate în vârstă de 37 de ani – sunt cei care predică că feminismul a mers prea departe. Acoperirea media a sondajului King’s College și Ipsos Mori a revelat că unul din cinci tineri l-a aprobat. Dar asta înseamnă că doar o minoritate de băieți și tineri care au spus că au auzit de Tate au avut o părere pozitivă despre el. Mai mult de jumătate dintre tineri conideră opiniile lui Tate ofensatoare. "Această constatare reflectă ceea ce întâlnim în activitatea noastră de cercetare: un interes în scădere pentru Tate în rândul tinerilor" spun cei de la The Conversation.

Cercetarea subliniază necesitatea unei abordări centrate pe tineri pentru a aborda problemele legate de gen și relațiile cu tinerii, care să nu le spună ce să gândească, ci mai mult cum să gândească în moduri care să răspundă preocupărilor lor. Adulții din viața tinerilor – părinți, profesori și alții – ar trebui să se gândească și să discute cu ei despre motivul pentru care influenceri precum Tate câștigă tot mai mult teren și credibilitate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Milioane de seniori nu îşi vor primi pensiile până de Paşte
23/04/2024 12:58

Bătranii vor fi nevoiti să se descurce cum pot, cu banii care le mai răman din această lună (aprilie). Aproximativ patru milioane de pensionari nu isi vor primi pensiile pană de Paste. Posta Romană va ...

Isteria. De la fenomen istoric, la înțelegere modernă
21/04/2024 16:58

 Isteria, unul dintre cele mai enigmatice si controversate subiecte in istoria medicinei, a evoluat semnificativ in perceptia si tratamentul său de-a lungul secolelor. Originand din Grecia antică, termen ...

Românii tot nu-și permit mâncarea: peștele, carnea și brânza au devenit alimente de lux
16/04/2024 00:07

De Paste, oamenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru alimentele de bază cum ar fi branza, carnea sau pestele. In pietele din Drobeta Turnu Severin, cele mai mari preturi sunt la telemeaua de oaie, u ...

Eurostat: România se menține la cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere
13/04/2024 00:05

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate in accidente rutiere a crescut cu 4% in 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor in urma accidentelor rutiere s-a inregistrat in Rom ...

'Dependența de butoane' este boală națională: Viciul care fură prezentul și interzice viitorul
10/04/2024 20:46

Industria jocurilor de noroc a suferit prima mare infrangere in Romania. Deputatii au adoptat ieri, cu 243 de voturi pentru si 4 abtineri, proiectul de lege căruia i s-au adus patru amendamente prin care au fo ...

JAF la drumul mare: Coaliția PSD-PNL vrea să TRIPLEZE taxa pe locuințe. Primul pas spre forțarea românilor să renunțe la proprietăți?
08/04/2024 12:37

Coalitia PSD-PNL isi doreste cresterea impozitelor pe proprietate, aceste biruri urmand a fi triplate. Impactul va fi unul semnificativ, avertizează analistii, avand in vedere că Romania este tara cu cei m ...

O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Se pare că a băut fără măsură
08/04/2024 10:07

O adolescentă de 15 ani a murit, duminică, după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Incidentul a avut loc la ora 2:00 dimineaţa, iar echipajele medicale tri ...

Sute de oi, arse într-un incendiu din localitatea Ostrov
07/04/2024 15:59

Două sute de oi şi zece porci, precum şi tone de cereale şi baloţi de paie au ars intr-un incendiu iscat in noaptea de sambătă spre duminică la un adăpost de animale din localitatea Ostrov, a informat ...

Anunț important al șefului Casei de Pensii: Bani mai mulți sau mai puțini la recalculare, în funcție de anul pensionării
07/04/2024 00:25

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a elucidat grupurile de pensionari care vor beneficia de majorări mai semnificative in urma recalculării pensiilor, in functie de anul in care s-au pensionat. Pension ...

Se anunță prăpădul în Rusia! Un baraj s-a rupt, în Urali, iar mii de case ar putea fi inundate
06/04/2024 00:26

Un baraj s-a rupt vineri in oraşul Orsk, situat in munţii Urali din Rusia, iar evacuarea populaţiei este in curs de desfăşurare, au anunţat serviciile de urgenţă locale. Agenţia de ştiri de stat TASS ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei