Lazea, "sperietoarea BNR”, recidivează: O să plătiți nota, după alegeri, pentru majorările salariale!

1_11zon

Dimensiune font:

| 18-05-2024 00:06

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, continuă rolul de ,,sperietoare” a BNR și avertizează populația că va suporta nota de plată, după alegeri, pentru majorările de salarii și facilitățile acordate românilor în anul electoral, 2024.

Nu este prima dată când Lazea face declarații de acest gen, care tulbură spațiul public, și se pune întrebarea, dacă șeful său superior, guvernatorul Mugur Isărescu, știe ce fac subalternii săi, care aruncă gaz pe foc, în spațiul public ?

În 2025 va urma o ,,corecţie” bugetară iar cererile de majorări de salarii și facilitățile date, în anul electoral 2024, vor veni atunci pe nota de plată a angajaților, a declarat, vineri, Lazea, într-o conferință de specialitate.

Valentin Lazea, care este economist-șef al Băncii Naționale a României, din 1999, perioadă în care a acumulat averi fabuloase, vorbește cu prea mare ușurință, de pe poziția privilegiată pe care o ocupă în prezent, și întărește, prin atitudinea lui, zicala: ,,Bogatul nu crede săracului, și sătulul nu crede flămândului”.

Lazea a pus o întrebare, chipurile retorică.

„Eu mă întreb: cei care acum solicită noi facilităţi fiscale, salarii, nu ştiu ce, ştiind bine în mintea lor că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă? Adică, chiar aşa, ei îşi închipuie, cei care solicită acum repede, că e an electoral, îşi închipuie că ei nu vor plăti cu atât mai mult anul viitor? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alţii? Asta e întrebarea mea”.

Acesta a avertizat românii să nu-și facă speranțe deșarte, că vor scăpa de decontarea notei de plată, după ce le-au fost majorate salariile și pensiile.

O declarație plină de sarcasm, în condițiile în care mulți români trăiesc la limita sărăciei, și se bucură dacă pot avea pe masă, la prânz, o felie de parizer cu pâine și muștar.

,,Deci, a cere acum în plus scutiri, nu ştiu ce măriri şi aşa mai departe, când toată lumea ştie foarte bine că la anul va veni nota de plată, să adânceşti acum dezechilibrele, mi se pare o speranţă deşartă că va fi altcineva care va plăti şi tu vei scăpa de nota de plată”, a spus Valentin Lazea la o conferință a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Nu este prima dată când Valentin Lazea joacă rolul de ,,sperietoare” pentru BNR, într-o Românie împărțită între marii bogați și săraci.

Pe pagina de internet a Băncii Naționale nu pot fi consultate declarațiile de avere ale șefilor supremi, și nici ale personalului din posturile subordonate, respectiv Valentin Lazea, deoarece, chipurile, declararea averii nu este decât obligația angajaților din instituții publice, și astfel averile beneriștilor sunt trecute la ,,confidențial”.

În declarația de avere a soției lui Valentin Lazea, ca angajată a unei instituții publice, la rubrica despre veniturile soțului scrie ,,confidențial, conform fișei fiscale”, dar la bunuri deținute împreună cu soțul, declarate de aceasta, apar conturi de depozit în bănci totalizând aproximativ 140.000 de lei, două automobile, două apartamente în București, de 120 și 100 de metri pătrați, o casă de vacanță la Ciolpani, de 120 de metri pătrați, și terenuri intravilane și toate acestea erau date din urmă cu șase ani.

Totuși, la informații publice BNR, am găsit la rubrica Drepturi salariale acordate în Banca Națională a României, menționat un salariu net de 56.118 lei și o indemnizație de membru CA de 24.259 lei, pentru guvernatorul Mugur Isărescu. Un salariu net de 48.100 lei, și o indemnizație de 23.920 lei, pentru viceguvernator.

La acestea pot fi adăugate prime de vacanță de 100 la sută din salariul net, și alte ,,beneficii”, nemenționate, pe care, cu sarcasm, Lazea le blama, pentru salariatul de rând, care, în multe instituții, nu mai beneficiază de al 13-lea salariu, de prime, de plata orelor suplimentare, bonuri de masă, sau tichete de vacanță.

Oficialii BNR au adus, de fiecare dată, în spațiul public, ,,scuza” că salariile lor nu sunt plătite din banii publici, ci din relația cu băncile comerciale, de dobânzi și depozite.

Serios, domnule Lazea și domnule Isărescu ? Dar, băncile comerciale de unde iau banii, pe care îi plasează la BNR ? Îi aduc de acasă ?

Îi atrag de la populație, din salarii, deci tot din banul public. Din dobânzile spoliatoare la credite și din banii din depozitele bancare, economii făcute cu mari sacrificii de salariați.

Acesta a mai făcut o declarație publică, în urmă cu peste o lună, în care recomanda populației să strângă cureaua, să mai lase mașina personală, și să trăiască mai modest, să folosească lucruri bune de aruncat la gunoi. Aceasta într-o eră a tehnologiei, când dacă plasma din sufragerie se strică, o arunci la tomberonul de gunoi.

Lazea nu a mai dat românilor nici o speranță că vor trăi mai bine, și să nu mai aștepte să le crească nivelul de trai, să trăiască în sărăcie.

„Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai. Deja trăiți cu mult peste posibilități” – este declaraţia tranşantă, nemiloasă, dar și nechibzuită, a acestuia, ca reprezentant al BNR, care a creat multă rumoare în spațiul public.

Oare, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este informat înainte de ceea ce au de gând ,,să arunce”, angajații săi, pe piață ?

Lazea a făcut câteva recomandări, pentru populație, dar noi credem că ar fi bine să înceapă prin exemplul personal.

Între acestea, recomandă să strângem cureaua și să facem economii, inclusiv să reparăm bunurile personale, adică să păstrăm vechiturile în casă, că poate astfel dispare povara de pe bugetul țării.

El aduce argumente banale, pentru curba de sacrificiu, pe care chiar și coafezele și taximetriștii le știu și le comentează, fiind interesați de ce întâmplă cu viața lor.

Economistul-şef al BNR ne recomandă să facem economii, pentru că preţurile alimentelor, dar şi ale combustibililor au crescut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, dar şi al pandemiei. De parcă omul nu vede asta, când merge la supermarket, sau la piață.

,,Lecții de economie” banale de care nu au nevoie oamenii, pentru că înțeleg foarte bine totul, când merg la supermarket, sau la piață.

În noua lui filozofie de viață, după ce a strâns averi mulțumitoare, ar trebui să reciclăm şi să reparăm lucrurile, nu să le aruncăm atât de uşor, să trăim modest.

„Nu vă mai aşteptaţi sa va crească nivelul de trai ! Deja trăiţi cu mult peste posibilităţi! Faceţi mai bine să refolosiţi nişte lucruri, să le reparaţi să sortaţi plasticele, să mergeţi mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriţi cu avionul, ci cu trenul. Tot ce voi v-aţi obşnuit şi v-aţi făcut mental că veţi face este într-o paradigmă în care consumaţi cu mult mai mult decât meritaţi şi decât produceţi”, spune economistul înțelept.

Lazea vrea ca populația să folosească mai mult mijloacele de transport în comun şi, de asemenea, să nu mai zboare cu avionul, și să călătorească cu trenul.

În acest timp, flota de mașini a BNR este plină de BMW, Audi, SUV-uri de lux, de care inclusiv angajatul Valentin Lazea beneficiază.

Așadar, până când vor începe cei mulți să meargă numai pe bicicletă, și trotinetă, și vor sta cu șurubelnița în mână să repare mixerul stricat din bucătăriile, ar trebui ca Valentin Lazea să înceapă prin exemplul personal.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Scandal mondial! Presa slovacă scrie despre un blat la meciul România - Slovacia! Vom ajunge sigur în optimi
23/06/2024 11:07

Nici bine nu s-au răcorit spiritele după ce Romania a fost invinsă de Belgia, că presa din Slovacia a inceput speculatii fierbinti. Un celebru jurnalist scrie că meciul Romania - Slovacia ar fi deja aranaj ...

O fetiță de doar 6 ani, din Olt, s-a aruncat de la etaj din cauza concubinului mamei
21/06/2024 12:30

O fetită de doar 6 ani, din Olt, s-ar fi aruncat de la etajul 4 al blocului, după ce mama sa a fost amenintată de concubin. Tatăl fetitei spune că micuta plangea mereu din cauza scandalurilor provocate de ...

Peste 25.000 de angajaţi ai MAI, mobilizaţi în minivacanţa de Rusalii
21/06/2024 10:45

Peste 25.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor şi Internelor (MAI) vor fi mobilizaţi pentru a veghea la buna desfăşurare a evenimentelor care vor avea loc in toată ţara, in minivacanţa de Rusalii, ...

Ştafeta României, cu David Popovici în componenţă, calificată în finală la 4x100 metri
20/06/2024 16:49

Ştafeta Romaniei, formată din Patrick Sebastian Dinu, Alexandru Szilagyi, Mihai Gergely şi David Popovici, s-a calificat in finală la 4x100 metri liber, la Campionatul European de nataţie, de la Belgrad. ...

Bărbat de 73 de ani, ținut cu forța într-o anexă a unei rude
19/06/2024 18:58

Poliţiştii din Constanţa au găsit un bărbat de 73 de ani care era ţinut cu forţa intr-o anexă din curtea unei rude, iar anchetatorii au stabilit că el nu avea urme de violenţă pe corp şi a fost inte ...

Vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere locuințe. Ce urmează în perioada următoare
18/06/2024 22:49

Luna iulie vine cu schimbări in ceea ce priveste ratele romanilor, in cazul celor care au deja un credit, dar si cu scumpiri semnificative pentru cei care nu au incă rate la bancă, dar se gandesc să isi cum ...

România, debut cu victorie la Euro-2024: Klaus Iohannis, mesaj pentru tricolori
17/06/2024 20:18

Echipa natională de fotbal a Romaniei a invins luni la Munchen reprezentativa Ucrainei, in primul meci de la Campionatul european de fotbal din Germania. Tricolorii au făcut un meci tactic perfect gandit de E ...

Un nou caz „Bodnariu”, în Suedia? Două fete de 10-11 ani au fost luate dintr-o familie de români. Sen. Titus Corlățean: Două fete, cu cetățenia română exclusivă, sunt ținute ilegal și abuziv de statul suedez
17/06/2024 15:52

Un nou caz „Bodnariu” este pe cale să explodeze in tările nordice, de data aceasta in Suedia. Două fete, de 10, respectiv 11 ani, au fost luate de statul suedez, după ce una dintre copile a incercat s ...

CE dă undă verde achiziționării Alpha Bank România de către UniCredit
12/06/2024 19:07

Comisia Europeană a aprobat, in temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania SA de către UniCredit S.p.A. din Italia Tranzactia se refe ...

Descoperire șocantă la Brăila! Doi concubini, găsiţi morţi într-un imobil, cu urme de violenţă pe corp - Anterior, femeia ar fi sunat la 112
11/06/2024 21:52

Cadavrele a două persoane – o femeie şi un bărbat – au fost găsute, marţi, intr-un imobil din judeţul Brăila, cu urme de violenţă pe corp. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă. Anterio ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei