Kale, sau mai exact varza kale, este o legumă din aceeasi familie cu conopida, broccoli si celelalte tipuri de varză. Specialistii ii laudă beneficiile pentru sănătate si multi dintre ei o includ pe lista alimentelor esentiale, cu un continut nutritional extrem de important. Principalul avantaj al verzei kale este că are putine calorii. Dacă iti prepari o salată mică, de 100 grame, la care adaugi putin suc de lămaie, aceasta are sub 50 de calorii. Asadar, este o garnitură sau o gustare perfectă, fie că tii dietă sau nu si nu ai restrictii la cantitate. Atentie insă cu ce o com ...
Originar din America de Sud si regiunea mediteraneană, rozmarinul este folosit incă din vremurile antice, datorită proprietătilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precădere rozmarinul in bucătărie sau ca planta medicinală pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunătătirea memoriei sau la cresterea părului. Frunzele de rozmarin sunt folosite drept mirodenie pentru prepararea alimentelor, datorita aromei bogate si avand in acelasi timp un continut ridicat de calciu, fier si vitami ...
Detoxifierea cu sare amară este una dintre cele mai sănătoase, mai scurte si mai ieftine diete, astfel că in doar două zile te vei simti diferit, iar corpul tău va arăta mai suplu. Mare grijă, totusi, la regulile acestei cure, pentru că trebuie respectate indeaproape. Mai multe detalii, in continuare. Detoxifiere cu sare amară Sarea amară, cunoscută si sub numele de Epsom sau sulfat de magneziu, este un compus mineral pur de magneziu si sulfat, utilizat frecvent de către medici. Magneziul are un rol esential in organismul nostru, fiind responsabil de buna functionare a sistemulu ...
De ce să pui ceapă in sosetă. Uneori bizare, alteori stiintifice. În orice caz, remediile ayurvedice sunt destul de eficiente. Un astfel de remediu pentru afectiuni comune precum răceala si febra este păstrarea feliilor de ceapă in sosete peste noapte. Desi poate părea scarbos pentru unii, totusi, acest remediu pare să fie eficient pentru unele persoane. Dar este cu adevărat eficient? Cititi mai departe pentru a afla. Remediul vechi de a tine felii de ceapă in sosete peste noapte isi are originea in secolul al XVI-lea, in timpul unei pandemii. Se credea că ceapa rosie avea c ...
O plantă binecuvantată, prin insăsi denumirea sa populară – „Mana Maicii Domnului” – Caprifoiul are o fortă vindecătoare pe care incepem tot mai mult să o descifrăm. În China, este folosit in lupta cu Covid-19. Legenda spune că atunci cand Fecioara Maria a mers să o viziteze pe Elisabeta, care era insărcinată cu Ioan Botezătorul, aceasta i-a vorbit şi despre o boală pe care o avea de multă vreme şi căreia nu-i găsise leac. Atunci Fecioara Maria a dus-o in grădină, de unde a cules o plantă căreia Elisabeta nu-i dăduse nic ...
Originar din Europa, hreanul a fost folosit in medicina traditională, in numeroase remedii, fie ca extract (sub forma unui ulei), fie sub formă uscată sau sub formă de rădăcină proaspătă. În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infectiile urinare, afectiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita si intinderile musculare. Datorită capacitătii sale de a ingusta vasele de sange, hreanul ar putea fi de ajutor in tratarea migrenelor, insă nu există studii clinice care să sustină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap. Uleiul care es ...
Radacina de Brusture reduce glicemia, protejeaza ficatul de toxine, reduce absorbtia colesterolului rau si trigliceridelor Planta cu totul extraordinara, Brusturele are proprietati detoxifiante de exceptie, care il recomanda in incredibil de multe afectiuni. Si inca ceva: aceasta planta este foarte valoroasa, intr-un domeniu cu care, din pacate, noi, romanii, suntem prea putin obisnuiti: medicina preventiva. Dar mai intai sa facem cunostinta cu Brusturele sau Captalanul, planta de capetenie a stramosilor nostri, dacii, preluata apoi in toate zonele tarii, sub forma de leacuri babe ...
Preparat specific bucătăriei romaneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau gres de multe ori. Puterea terapeutică a borsului vine si de la drojdia de bere care ajută fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Borsul este foarte bogat in enzime. În Bucovina, inainte de intrarea in post, ...
Păducelul este o plantă „minune” care este recomandată de medici datorită beneficiilor sale extraordinare asupra organismului nostru, dar in special pentru efectele sale pozitive asupra inimii. Păducelul ajută in lupta cu bolile de inimă precum insuficienţa cardiacă congestivă, dar reduce şi durerile in piept şi reglează bătăile neregulate ale inimii. De foarte mult timp, păducelul este folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, reducerea colesterolului ridicat sau pentru ateroscleroză, această plantă ajutand şi la refacerea organismului după atacuri ...
Încă din vechime, mesteacănul era folosit in tratarea multor boli, incat pe drept cuvant i se spunea „arborele vietii”. De la mesteacăn se intrebuintează frunzele, mugurii, coaja si seva. Mesteacănul are proprietăti detoxifiante , diuretice, depurative, dezinfectante, antibiotice, cicatrizante, antireumatice, antiinflamatoare, astringente, coleretice, antiulceroase, calculolitice, antifebrilice si sudorifice. După unii autori, ceaiul de mesteacăn (frunze) are proprietatea de a dizolva piatra la rinichi (litiaza renala). Se recomanda si in boli de ficat. Ext ...
Muscatele parfumate (Indrusaim, Pelargonium graveolens) surprind prin aroma de mere verzi (soiul Pelargonium odoratissimum), prin mirosul intens de menta (Pelargonium tomentosum) sau parfumul proaspat de lamaie (Pelargonium citronellum). Ingrijirea florilor. Muscata parfumata este o planta de interior, care poate fi crescuta cu succes pe perioada verii in curte sau pe terasa. Nu e mai pretentioasa decat o muscata clasica. Indrusaim se foloseste pentru a parfuma mai ales preparatele dulci. E un ingredient de baza pentru dulceata, marmelada si pelteaua de gutui. Se pune si ...
Folosite de mii de ani pentru proprietătile lor, semintele de canepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de supliment nutritiv. Acestea se incadrează in categoria fructelor oleaginoase si au un gust similar cu cel al semintelor de floarea-soarelui, iar miezul lor este cremos si fin. Se găsesc in două forme: decorticate si nedecorticate, insă in prima variantă semintele se digeră mult mai usor. În compozitia lor se găsesc proteine, fibre si acizi grasi sănătosi cu efecte antioxidante. Toate substantele nutritive din compozitia acestor seminte ajută la ment ...
Terapia japoneză cu apă presupune să bei mai multe pahare de apă la temperatura camerei in fiecare dimineată, cand te trezesti. Se pretinde că această practică poate trata o serie de probleme, de la hipertensiune arterială pană la diabet de tip 2 si cancer. Cu toate acestea, multe dintre aceste afirmatii au fost exagerate sau nu sunt sustinute de stiintă, conform helathline.com. Ce este terapia japoneză cu apă? Se presupune că, terapia cu apă japoneză isi trage numele de la utilizarea pe scară largă in medicina japoneză si in randul poporului japonez. Aceasta implică c ...
Coada vacii este o plantă din flora spontană din regiunile de clima temperată din Europa, in unele zone din Africa si Asia. În Romania este intalnită in solurile nisipoase din zonele montane. Planta poate creste pană la un metru inăltime, frunzele sale au dintisori mici si sunt acoperite de perisori galbeni. Florile sale sunt mari, galbene si infloresc in iulie-august. Principalele calităti ale plantei sunt: depurativă, calmantă, antihistaminică, antimicrobiană, emolientă, expectorantă, fluidifică secretiile bronhice, diaforetică, sudorifică. În fitoterapie se fol ...
Nucile sunt bogate in nutrienti care aduc beneficii uriase creierului. Consumate in mod regulat ca parte a unei diete sănătoase, nucile incetinesc imbătranirea creierului si pot reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, potrivit Clinicii Mayo. Nucile sunt bogate in vitamine, minerale si substante fitochimice considerate o sursă importantă de sănătate, inclusiv fibre, vitamina E, magneziu, tiamină si zinc. Toate acestea sunt benefice corpului, dar si creierului. Nucile contin concentratii mari de acizi grasi mono si polinesaturati ”Nucile au un profil optim de acizi grasi, incluza ...
Rudă cu varza albă si rosie, conopida si brocoli, varza Kale are foarte putine calorii si un continut incredibil de mare de nutrienti, făcand parte dintre cele mai dense mancăruri de pe Terra. Asta o face un aliat de nădejde in demersul de mentinere a greutătii si chiar in cel de a pierde kilogramele nedorite. Kale contine foarte putine grăsimi, iar o mare parte din acestea sunt acizi grasi omega-3 (acid alfa-linolenic). Contine antioxidanti cum ar fi vitamina C, betacaroten, kaempferol si quercetin in cantităti mari, fapt ce ii permit acestei plante miraculoase să curete organismul d ...
Multi vegetarieni, precum si multi dintre cei care obisnuiesc să consume cat mai putina carne, caută alternative la produsele animale pentru a isi mentine greutatea optima si sănătatea cardiaca. Motivele lor sunt intemeiate: prin comparatie cu persoanele care au o dieta alimentara bazata pe carne, vegetarienii si persoanele care evita carnea rosie au un nivel mai mic de colesterol si o tensiune arteriala mai mica, ceea ce se traduce in riscul redus pentru dezvoltarea bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer, conform revistei de specialitate Harvard Health. Dar daca dieta alimentar ...
Cuisoarele se folosesc de mii de ani in India si China, nu doar că un condiment aromat, ci si că remediu medicinal pentru multe afectiuni. În medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoză, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietătile lor afrodisiace. Cuisoarele au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului uman - imbunătătesc digestia prin stimularea secretiei de enzime digestive, sunt bune si pentru a reduce flatulenta, iritabilitatea gastrică si greata. Au proprietăti antibacteriene si chimio-preve ...