ERR(2): Warning: file_get_contents(app/newcache/bursa.html): failed to open stream: No such file or directory
Sindromul metabolic, o criză silențioasă a sănătății moderne

Sindromul metabolic, o criză silențioasă a sănătății moderne

sindrom

Dimensiune font:

| 12-06-2024 08:18

Sindromul metabolic reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, afectând un număr semnificativ de persoane și având consecințe grave asupra sănătății lor. Acest sindrom nu este o boală în sine, ci un grup de condiții care apar împreună și cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte probleme de sănătate. Pentru a înțelege pe deplin implicațiile sindromului metabolic, este esențial să explorăm ce este, cum apare, cât de grav este, ce complicații poate atrage și ce măsuri pot fi luate pentru prevenire și tratament.

Sindromul metabolic este definit de prezența simultană a mai multor factori de risc: obezitate abdominală, hipertensiune arterială, niveluri ridicate de trigliceride, niveluri scăzute de colesterol HDL („colesterol bun”) și hiperglicemie (niveluri ridicate de glucoză în sânge). Acești factori de risc sunt interconectați și împreună creează o situație periculoasă pentru sănătatea individului. Obezitatea abdominală, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în jurul abdomenului, este unul dintre principalii determinanți ai sindromului metabolic. Grăsimea abdominală este deosebit de periculoasă deoarece este metabolizată diferit față de grăsimea din alte părți ale corpului, eliberând substanțe care pot duce la inflamație și rezistență la insulină.

„Apariția sindromului metabolic este strâns legată de stilul de viață modern, caracterizat de alimentație nesănătoasă, sedentarism și stres cronic. Consumul excesiv de alimente procesate, bogate în zaharuri și grăsimi nesănătoase, contribuie la creșterea în greutate și la dezvoltarea obezității abdominale. Lipsa activității fizice regulate agravează această situație, deoarece corpul nu reușește să ardă caloriile consumate, ducând la acumularea de grăsimi. Stresul cronic joacă și el un rol important, deoarece hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, pot influența metabolismul și distribuția grăsimii corporale”, a atras atenția Adriana Hapenciuc, medic nutriționist.

Gravitatea sindromului metabolic nu trebuie subestimată. Acest sindrom crește semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Hipertensiunea arterială, unul dintre factorii de risc, poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și la creșterea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Nivelurile ridicate de trigliceride și nivelurile scăzute de colesterol HDL contribuie și ele la formarea plăcilor de aterom pe pereții arterelor, îngustându-le și îngreunând circulația sângelui. Hiperglicemia cronică, specifică diabetului de tip 2, poate afecta vasele de sânge mici și mari, ducând la complicații severe, cum ar fi neuropatia, retinopatia și boala renală.

Risc crescut de cancer

Complicațiile sindromului metabolic nu se opresc aici. Diabetul de tip 2, o consecință directă a sindromului metabolic, este asociat cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv infecții frecvente, vindecare lentă a rănilor și risc crescut de amputare a membrelor. Pe lângă acestea, sindromul metabolic este asociat cu un risc crescut de steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras), o afecțiune în care grăsimea se acumulează în ficat, ducând la inflamație și potențial la ciroză hepatică. De asemenea, există o legătură între sindromul metabolic și anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, de sân și de prostată.

„Din fericire, sindromul metabolic poate fi prevenit și gestionat prin modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, prin tratament medicamentos. Prevenirea sindromului metabolic începe cu adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate, bogate în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Reducerea consumului de zaharuri adăugate și grăsimi trans este esențială pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și pentru reducerea riscului de obezitate abdominală. Activitatea fizică regulată joacă un rol crucial în prevenirea și gestionarea sindromului metabolic. Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, împreună cu exerciții de întărire a mușchilor”, a continuat dr Hapenciuc.

Gestionarea stresului este o altă componentă importantă a prevenirii sindromului metabolic. Practicile de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga și tehnicile de respirație profundă, pot ajuta la menținerea nivelului de cortizol sub control și la reducerea riscului de obezitate abdominală și hipertensiune arterială. În unele cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a controla factorii de risc asociați cu sindromul metabolic. De exemplu, medicamentele antihipertensive pot fi prescrise pentru a controla tensiunea arterială, în timp ce medicamentele hipolipemiante pot fi utilizate pentru a reduce nivelurile ridicate de trigliceride și pentru a crește nivelurile de colesterol HDL. Medicamentele pentru diabet, cum ar fi metformina, pot fi de asemenea necesare pentru a gestiona hiperglicemia și pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Sindromul metabolic este o problemă complexă și multifactorială care necesită o abordare integrată pentru prevenire și tratament. Este esențial ca persoanele să fie conștiente de riscurile asociate cu acest sindrom și să adopte măsuri proactive pentru a-și proteja sănătatea. În plus, este important ca politicile de sănătate publică să promoveze un stil de viață sănătos și să faciliteze accesul la resursele necesare pentru prevenirea și gestionarea sindromului metabolic. Acest lucru poate include programe de educație nutrițională, facilități pentru activitatea fizică și campanii de conștientizare a stresului și a modalităților de gestionare a acestuia.

Maura ANGHEL

Sindromul metabolic reprezintă o criză silențioasă a sănătății moderne, având un impact profund asupra vieții multor persoane. Prin înțelegerea factorilor de risc, a complicațiilor și a măsurilor de prevenire și tratament, putem face pași semnificativi către reducerea prevalenței acestui sindrom și îmbunătățirea sănătății generale a populației. Modificările stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, creșterea activității fizice și gestionarea stresului, sunt esențiale pentru prevenirea și gestionarea sindromului metabolic. De asemenea, este crucial să existe un suport adecvat din partea sistemului de sănătate și a politicilor de sănătate publică pentru a sprijini aceste schimbări și a promova un mediu care să încurajeze un stil de viață sănătos

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:07

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
3 cauze ale furnicăturilor în brațe și mâini și remedii potrivite pentru acestea
25/07/2024 10:18

3 cauze ale furnicăturilor in brate si maini si remedii potrivite pentru acestea   Furnicăturile in brate si maini sunt simptome frecvent intalnite, care pot fi determinate de diverse afectiuni si p ...

Dr. Michael Yeadon: Nu a existat nicio pandemie, ci doar un ”atac letal planificat asupra civililor, îndelung coordonat de la nivel supranațional”. ”Lipsesc dovezile privind existența Covid și a altor virusuri” - Amplă recapitulare cu privire la plan
25/07/2024 00:07

Alăturandu-se mai multor alti oameni de stiintă, Dr. Michael Yeadon sustine că virusul COVID-19 si virusurile in general nu există, ceea ce inseamnă că nu a existat nicio pandemie, ci doar un „atac plan ...

Harmina, o nouă speranță în vindecarea diabetului. Planta din care se extrage se găsește și în România
23/07/2024 15:02

Într-o descoperire revolutionară care promite să schimbe vietile a milioane de oameni, cercetătorii au dezvăluit potentialul unui nou produs numit harmina, extras din planta Peganum harmala, cunoscut ...

SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL – Anunț de începere proiect: Modernizarea și diversificarea activității S.C. MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ S.R.L. prin dotarea cu noi echipamente moderne și performante
22/07/2024 10:20

 COMUNICAT DE PRESĂ DATA 22.07.2024 Anunt de incepere proiect  Denumire beneficiar: SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL Titlu proiect: Modernizarea si diversificarea activitătii SC ...

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală: omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți
21/07/2024 07:27

Stim cu totii că marile corporatii care vand mancare ultraprocesată si băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a creste consumul. De ani de zile se discută despre dependenta pe care aceste al ...

Beneficiile colagenului pentru organism
19/07/2024 12:24

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteinelor din organism. Este componenta principală a tesutului conjunctiv si se găseste in pie ...

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli
19/07/2024 07:25

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli. Medicii rusi, cardiologul German Gandelman si oftalmologul Mikhail Konovalov, au vorbit despre proprietătile benefice neasteptate ale pepenelui gal ...

Când ai nevoie de un balon gastric?
18/07/2024 15:36

Cand ai nevoie de un balon gastric? Îti doresti să slăbesti? Balonul gastric este o solutie din ce in ce mai populară datorită eficientei si sigurantei sale, insă inainte de a opta pentru o astfel d ...

 4.200 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe
17/07/2024 13:44

În Romania sunt in prezent aproximativ 4.200 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe. Asociaţia Transplantaţilor din Romania a adus şi anul acesta un omagiu donatorilor de ...

O dependenţă şi mai periculoasă decât drogurile: cea de tehnologie. Adolescenţii petrec afară mai puţin timp decât deţinuţii
15/07/2024 14:30

Un studiu recent efectuat de Asociaţia ALIAT a relevat un fapt xtrem de ingrijorător: dependenţa de tehnologie e chiar mai periculoasă decat se credea. Copiii şi adolescenţii petrec, in medie 14-16 ore in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei