S-a inventat medicamentul pentru cancer, cu efecte mai bune decât chimioterapia

medicina  pilula-de-dupa-o-luna

Dimensiune font:

| 12-06-2022 12:25

Un medicament dezvoltat de AstraZeneca şi Daiichi Sanky, Enhertu, a extins cu mai mult de şase luni supravieţuirea pacienţilor cu o formă avansată de cancer mamar, comparativ cu chimioterapia standard, potrivit datelor prezentate duminică, citate de Reuters.


Datele, prezentate la reuniunea Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago, ar putea deschide o piaţă de mai multe miliarde de dolari pentru medicamentul care, la sfârşitul anului 2019, a câştigat aprobarea SUA ca tratament de linie a treia pentru 15% din pacientii cu cancer de san cu boala HER2-pozitivă, informează News.ro.

 

 

Studiul de fază a III-a, aflat în desfăşurare, implică peste 550 de pacienţi cu aşa-numitul cancer de sân HER2-low - majoritatea cu tumori sensibile la hormoni - a căror boală s-a răspândit şi care au trecut prin cel puţin o serie de chimioterapie.

Analiza intermediară a arătat că Enhertu a prelungit supravieţuirea cu încă 6,4 luni la pacienţii cu tumori sensibile la hormoni.

Pacienţii din grup au trăit o medie de 23,9 luni faţă de 17,5 luni pentru chimioterapie.

În grupul mic de pacienţi cu tumori insensibile la hormoni, pacienţii trataţi cu Enhertu au trăit cu 6,3 luni mai mult.

Faptul că beneficiul supravieţuirii generale a fost evident chiar şi în momentul analizei intermediare a fost surprinzător, a declarat David Fredrickson, vicepreşedinte executiv al unităţii de oncologie a AstraZeneca, pentru Reuters.

”Acest lucru oferă cu adevărat multă încredere că beneficiul pe care îl vedem aici este absolut real”. O serie de terapii ţintite au îmbunătăţit foarte mult prognosticul pacienţilor cu cancer de sân HER2-pozitiv avansat. Dar mai mult de jumătate dintre femeile al căror cancer de sân s-a răspândit la alte organe şi nu exprimă puţin sau deloc HER2 - denumit statut HER2-scăzut - au opţiuni limitate de tratament.

Pacienţii sensibili la hormoni care au primit Enhertu au beneficiat, de asemenea, în medie, de o perioadă de 10,1 luni înainte ca boala lor să înceapă să se agraveze - o măsură cunoscută sub numele de supravieţuire fără progresie (PFS) - în comparaţie cu 5,4 luni în cazul chimioterapiei, ceea ce este semnificativ statistic.

Enhertu a dublat PFS pentru pacienţii insensibili la hormoni la 6,6 luni, faţă de 2,9 luni pentru chimioterapie.

AstraZeneca este în discuţii cu autorităţile de reglementare la nivel global pentru aprobarea medicamentului pentru populaţia cu HER2 scăzut.

Analiştii Jefferies au estimat luna trecută că Enhertu va genera un vârf aş vânzărilor anuale de 2,5 miliarde de dolari, la nivel mondial, pentru aceşti pacienţi, şi aproximativ 6,6 miliarde de dolari pentru toate indicaţiile.

Medicamentul, care este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, nu este lipsit de probleme de siguranţă. Acestea au fost legate de un tip de cicatrici pulmonare numite boală pulmonară interstiţială (ILD).

Patruzeci şi cinci de pacienţi care au primit Enhertu în studiu au avut grade diferite de ILD, faţă de unul din grupul de chimioterapie.

Enhertu aparţine clasei de terapii numite conjugaţi de medicamente cu anticorpi (ADC). Acestea sunt anticorpi modificaţi prin inginerie care se leagă de celulele tumorale şi eliberează substanţe chimice care distrug celulele.

Luna trecută, medicamentul a câştigat aprobarea ca opţiune de tratament de linia a doua, după ce un studiu a arătat că a redus riscul de progresie a bolii sau de deces cu 72% în comparaţie cu Kadcyla al companiei Roche, care a fost tratamentul standard.

Enhertu este evaluat pentru utilizare în stadiile incipiente ale cancerului de sân, precum şi în cancerele pulmonare şi colorectale, printre altele. A obţinut aprobarea în cancerul gastric determinat de HER2.

”În ceea ce priveşte cancerul de sân, aş spune că, cel puţin în următorii câţiva ani, sunt destul de sigură că Enhertu va revoluţiona într-un fel paradigma de tratament”, a declarat Tara Hansen, consultant la Informa Pharma Custom Intelligence.

Enhertu a generat vânzări de 214 milioane de dolari în 2021.

AstraZeneca şi-a asigurat drepturi parţiale asupra compusului Daiichi Sankyo în urmă cu trei ani, într-o tranzacţie în valoare de până la 6,9 miliarde de dolari. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Lichidatorul judiciar desemnat prin Ȋncheierea nr. 40/18 noiembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 2183/89/2022, privind debitoarea S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 16445021, sediul social în mun. Vaslui, str. Căpitan Filote Claudiu, bl. 448, sc. A, et. 3, ap. 15, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/358/2004, notifică deschiderea procedurii simplificate de faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 23.12.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 19.01.2023. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 03.02.2023. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 23.01.2023, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Sucul de sfeclă roșie combate anemia
09/12/2022 15:10

Adepţii alimentaţiei naturale utilizează ca intăritor al organismului in perioada de iarnă diferite băuturi din amestecuri de sucuri obţinute in casă.   O băutură dintre cele mai uşor de prepa ...

Scandal incredibil: părinții unui copil bolnav refuză total transfuziile de sânge de la vaccinați
08/12/2022 16:28

Autorităţile neozeelandeze au cerut marţi justiţiei să le incredinţeze custodia unui bebeluş ai cărui părinţi se opun unei operaţii chirurgicale menite să-i salveze viaţa, de teamă ca nu cumva e ...

Bolnavii din România, în pericol. Casa Națională de Sănătate vrea să limiteze numărul serviciile medicale decontate
06/12/2022 13:15

Ministerul Sănătăţii afirmă, marţi, că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămană cat mai accesibile pacienţilor şi va susţine acest lucru in discuţiile cu Casa Naţională de Asigurări de ...

De ce e bine să-ți speli picioarele seara cu bicarbonat de sodiu
06/12/2022 11:21

Bicarbonatul de sodiu este unul din ingredientele naturale nontoxice, recomandat intr-o serie de remedii cosmetice si pentru sănătate. O baie caldă la picioare, inainte de culcare, cu puţin bicarbonat de ...

Speriat de răscoală, președintele chinez spune că varianta Omicron a Covid-19 permite
06/12/2022 11:09

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' in privinţa restricţiilor, a spus preşedintele chinez Xi Jinping intr-o intreveder ...

Singurii absolvenți de Medicină din România care vor putea profesa în SUA și Canada. Care este universitatea acreditată
06/12/2022 10:54

Singurii absolventi de Medicină din Romania care vor putea profesa in SUA si Canada incepand cu anul 2024 sunt cei care studiază la Universitatea de Medicină si Farmacie din Iasi. Incepand din 2024, absol ...

Obezitatea va crește din cauza costului vieții
06/12/2022 10:49

Avand in vedere costul vietii, care a crescut, multe familii trebuie să aleagă intre alimente ieftine si cu o densitate energetică scăzută in defavoarea altor optiuni alimentare mai scumpe si sănătoase ...

  Prima imagine contează! Învață cele mai importante lecții de frumusețe!
06/12/2022 06:30

„Imaginea personală este ambasadorul perfect”, a spus Dana Săvuică. Aflată la Iasi, la momentul aniversar al Clinicii de Remodelare Corporală si Estetică facială 21 Beauty, un loc u ...

Ce sunt vergeturile și cum să le tratezi
05/12/2022 17:11

Vergeturile, striae distensae in termeni stiintifici, sunt printre cele mai comune si răspandite pete ale corpului. Ele se pot forma pe pielea oricui indiferent de sex, dar in procente afectează aproximativ d ...

Iată cum să eviți virusurile de iarnă
05/12/2022 15:13

O privire de ansamblu asupra sistemului imunitar Este o retea complicată de organe, tesuturi, celule si anticorpi care lucrează impreună pentru a mentine corpul in sigurantă impotriva infectiilor. Cand sist ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei