S-a inventat medicamentul pentru cancer, cu efecte mai bune decât chimioterapia

medicina  pilula-de-dupa-o-luna

Dimensiune font:

| 12-06-2022 12:25

Un medicament dezvoltat de AstraZeneca şi Daiichi Sanky, Enhertu, a extins cu mai mult de şase luni supravieţuirea pacienţilor cu o formă avansată de cancer mamar, comparativ cu chimioterapia standard, potrivit datelor prezentate duminică, citate de Reuters.


Datele, prezentate la reuniunea Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago, ar putea deschide o piaţă de mai multe miliarde de dolari pentru medicamentul care, la sfârşitul anului 2019, a câştigat aprobarea SUA ca tratament de linie a treia pentru 15% din pacientii cu cancer de san cu boala HER2-pozitivă, informează News.ro.

 

 

Studiul de fază a III-a, aflat în desfăşurare, implică peste 550 de pacienţi cu aşa-numitul cancer de sân HER2-low - majoritatea cu tumori sensibile la hormoni - a căror boală s-a răspândit şi care au trecut prin cel puţin o serie de chimioterapie.

Analiza intermediară a arătat că Enhertu a prelungit supravieţuirea cu încă 6,4 luni la pacienţii cu tumori sensibile la hormoni.

Pacienţii din grup au trăit o medie de 23,9 luni faţă de 17,5 luni pentru chimioterapie.

În grupul mic de pacienţi cu tumori insensibile la hormoni, pacienţii trataţi cu Enhertu au trăit cu 6,3 luni mai mult.

Faptul că beneficiul supravieţuirii generale a fost evident chiar şi în momentul analizei intermediare a fost surprinzător, a declarat David Fredrickson, vicepreşedinte executiv al unităţii de oncologie a AstraZeneca, pentru Reuters.

”Acest lucru oferă cu adevărat multă încredere că beneficiul pe care îl vedem aici este absolut real”. O serie de terapii ţintite au îmbunătăţit foarte mult prognosticul pacienţilor cu cancer de sân HER2-pozitiv avansat. Dar mai mult de jumătate dintre femeile al căror cancer de sân s-a răspândit la alte organe şi nu exprimă puţin sau deloc HER2 - denumit statut HER2-scăzut - au opţiuni limitate de tratament.

Pacienţii sensibili la hormoni care au primit Enhertu au beneficiat, de asemenea, în medie, de o perioadă de 10,1 luni înainte ca boala lor să înceapă să se agraveze - o măsură cunoscută sub numele de supravieţuire fără progresie (PFS) - în comparaţie cu 5,4 luni în cazul chimioterapiei, ceea ce este semnificativ statistic.

Enhertu a dublat PFS pentru pacienţii insensibili la hormoni la 6,6 luni, faţă de 2,9 luni pentru chimioterapie.

AstraZeneca este în discuţii cu autorităţile de reglementare la nivel global pentru aprobarea medicamentului pentru populaţia cu HER2 scăzut.

Analiştii Jefferies au estimat luna trecută că Enhertu va genera un vârf aş vânzărilor anuale de 2,5 miliarde de dolari, la nivel mondial, pentru aceşti pacienţi, şi aproximativ 6,6 miliarde de dolari pentru toate indicaţiile.

Medicamentul, care este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, nu este lipsit de probleme de siguranţă. Acestea au fost legate de un tip de cicatrici pulmonare numite boală pulmonară interstiţială (ILD).

Patruzeci şi cinci de pacienţi care au primit Enhertu în studiu au avut grade diferite de ILD, faţă de unul din grupul de chimioterapie.

Enhertu aparţine clasei de terapii numite conjugaţi de medicamente cu anticorpi (ADC). Acestea sunt anticorpi modificaţi prin inginerie care se leagă de celulele tumorale şi eliberează substanţe chimice care distrug celulele.

Luna trecută, medicamentul a câştigat aprobarea ca opţiune de tratament de linia a doua, după ce un studiu a arătat că a redus riscul de progresie a bolii sau de deces cu 72% în comparaţie cu Kadcyla al companiei Roche, care a fost tratamentul standard.

Enhertu este evaluat pentru utilizare în stadiile incipiente ale cancerului de sân, precum şi în cancerele pulmonare şi colorectale, printre altele. A obţinut aprobarea în cancerul gastric determinat de HER2.

”În ceea ce priveşte cancerul de sân, aş spune că, cel puţin în următorii câţiva ani, sunt destul de sigură că Enhertu va revoluţiona într-un fel paradigma de tratament”, a declarat Tara Hansen, consultant la Informa Pharma Custom Intelligence.

Enhertu a generat vânzări de 214 milioane de dolari în 2021.

AstraZeneca şi-a asigurat drepturi parţiale asupra compusului Daiichi Sankyo în urmă cu trei ani, într-o tranzacţie în valoare de până la 6,9 miliarde de dolari. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Marcel Ciolacu a cerut ședință de urgență la Guvern, după ce s-a emis Cod Roșu de caniculă
11/07/2024 12:02

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut ministrilor Sănătătii si Internelor să convoace de urgentă o videoconferintă cu prefectii pentru a stabili măsuri ce trebuie adoptate, după ce Administratia National ...

UBBMed Cluj devine parte a uropean Institute of Innovation & Technology
11/07/2024 10:45

UBB School of Health - UBBMed al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a devenit partener al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Inno ...

Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în ultimele patru zile, 5.542 solicitări
10/07/2024 12:47

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a inregistrat, in ultimele patru zile, 5.542 solicitări, dintre care 3.462 pentru persoane care au prezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben, a declarat miercur ...

Peste 500 de cazuri de rujeola
10/07/2024 09:18

Peste 500 de noi cazuri de rujeolă au fost inregistrate in ultima săptămană, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică. Au fost şi două decese din cauza acestei boli: un băieţel de şapte lu ...

Obezii au la dispoziție un nou medicament pentru slăbit
09/07/2024 11:17

Un medicament al companiei farmaceutice americane Eli Lilly, Mounjaro, permite o pierdere in greutate mai mare decat best-seller-ul Ozempic al grupului danez Novo Nordisk, potrivit primului studiu care compară ...

România poate exporta inimi
09/07/2024 06:52

Medicul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, luni seară, că in Romania sunt mai mulţi donatori de inimă decat pacienţi cu ins ...

Sarea pusă în apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timp de vară. Câtă cantitate folosești?
07/07/2024 20:09

Sarea pusă in apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timpd e vară. Cată cantitate folosesti? vă spun specialistii. Acestia avertizează să consultati si un medic pentru a nu lua prea mult sodiu in ...

Președintele CNAS: 'Suntem ţara cu cea mai tânără bunică, în vârstă de 23 de ani'
05/07/2024 19:33

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Targu Mureş, că Romania este ţara care are cea mai tanără bunică, la 23 de ani, precum si feti ...

Lege promulgată: Românii vor beneficia de 'terapia durerii' dacă plătesc CASS
03/07/2024 12:38

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea legii care prevede că persoanele asigurate vor avea dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii”. Terapia durerii este ...

Criza CNAS care ar putea determina medicii să nu mai presteze gratuit serviciile, în baza asigurării de sănătate. O problemă majoră pentru lunile viitoare
03/07/2024 12:18

CNAS se află in mijlocul unui scandal de proportii. Recent, Casa Natională de Asigurări a transmis faptul că a semnat contractele aditionale cu 99,5% dintre medicii din Romania si furnizorii de servicii med ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei