Oamenii de ştiinţă au descoperit un tratament important pentru glioblastom

cancer

Dimensiune font:

| 22-05-2024 13:51

O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin a identificat o cale celulară cheie în glioblastom, deschizând potenţial noi căi pentru terapie.

Pentru mulţi pacienţi cu un tip mortal de cancer cerebral numit glioblastom, rezistenţa la chimioterapie este o mare problemă.

Tratamentele standard actuale, inclusiv chirurgia, radioterapia şi chimioterapia care utilizează medicamentul temozolomidă, au o eficacitate limitată şi nu s-au schimbat semnificativ în ultimele cinci decenii.

Deşi temozolomida poate încetini iniţial progresia tumorii la unii pacienţi, de obicei, celulele tumorale devin rapid rezistente la medicament.

Acum, cercetătorii de la Virginia Tech (VT) din cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală VTC Fralin s-ar putea să fi făcut un pas mai aproape de o soluţie.

Folosind culturi de celule de glioblastom, inclusiv celule stem de glioblastom derivate din specimene de la pacienţi, şi cu modele de şoareci de laborator care adăpostesc celule canceroase umane, oamenii de ştiinţă au identificat o cale de semnalizare moleculară eficientă despre care se crede că este crucială pentru supravieţuirea celulelor canceroase în timpul tratamentului cu temozolomidă.

Descoperirile sunt acum disponibile online în iScience, o revistă cu acces liber a editurii Cell Publishing.

„În ultimii 50 de ani, opţiunile de tratament pentru glioblastom au rămas în mare parte neschimbate, bazându-se pe chirurgie, radiaţii şi temozolomidă”, a declarat Zhi Sheng, autor principal al studiului şi profesor asistent la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin, într-un comunicat al VT.

„Cu toate acestea, eficacitatea temozolomidei este limitată, iar rezistenţa la chimioterapie se dezvoltă în mod inevitabil la pacienţi. Deoarece este singura chimioterapie aprobată disponibilă în prezent care poate ajunge în mod eficient la creier, găsirea unor modalităţi de a-i restabili eficacitatea este crucială pentru a aborda eşecul tratamentului în cazul glioblastomului”, precizează cercetătorul.

Echipa VT a examinat calea de semnalizare moleculară a fosfoinositidei 3 kinazei (PI3K), care este ca un sistem de comunicare în interiorul celulelor. Aceasta le spune celulelor cum să crească, să supravieţuiască şi să se dividă. Atunci când această cale este activată, poate promova creşterea cancerului, astfel încât oamenii de ştiinţă şi medicii cred, în general, că blocarea ei ar putea fi o modalitate de tratare a cancerului.

Însă rezultatele de până acum nu au avut succes.

În noua cercetare, oamenii de ştiinţă de la Institutul de cercetări biomedicale Fralin au descoperit că la unii pacienţi cu cancer cerebral care nu au răspuns la tratament, o formă specifică a proteinei de semnalizare numită PI3K-beta, care ajută la reglarea proceselor celulare, avea un nivel ridicat.

Atunci când au blocat doar PI3K-beta în culturile de celule şi în modelele de şoareci care adăposteau celule canceroase, celulele tumorale au devenit mai sensibile la tratamentul cu temozolomidă.

În plus, utilizarea unui medicament care blochează PI3K-beta împreună cu tratamentul obişnuit a încetinit creşterea celulelor canceroase.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce diferitele forme de PI3K, deşi au o structură foarte asemănătoare, fac lucruri diferite în organism.

„Motivul pentru care credem că tratamentele anterioare care au vizat calea PI3K au eşuat este că nu au făcut distincţie între PI3K-beta şi proteinele sale înrudite”, a explicat Sheng.

„Această cercetare arată că PI3K-beta este specifică glioblastomului, ceea ce o transformă în ţinta crucială pentru un tratament eficient”, a precizat cercetătorul de la VT.

În continuare, depăşirea barierei hemato-encefalice rămâne un obstacol pentru livrarea inhibitorilor P13K-beta în creier, ceea ce va fi crucial pentru transpunerea rezultatelor în clinică pentru a ajuta pacienţii.

„Vom rezolva aceste probleme în studiile noastre viitoare”, a precizat Sheng.

Specimenele de celule au fost furnizate de Clinica Carilion. Rezultatele studiului se bazează în parte pe datele generate de reţeaua de cercetare Reţeaua Atlasului genomului cancerului, harta de dependenţă, expresia genotipurilor-ţesuturilor şi Atlasul chinezesc al genomului gliomului. Cercetarea a fost susţinută de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Scolioza: cauze și opțiuni de tratament
23/06/2024 07:45

Scolioza: cauze si optiuni de tratament Scolioza este o afectiune caracterizată prin curbura laterală anormală a coloanei vertebrale (ia forma literei C sau S). Poate apărea la orice varstă, dar este m ...

Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei