Microbiomul intestinal, gardianul sănătății noastre

microbiom

Dimensiune font:

| 30-05-2024 14:07

 * unul dintre cele mai fascinante și complexe ecosisteme din corpul uman, microbiomul reprezintă ansamblul de microorganisme, inclusiv bacterii, viruși, fungi și alți microbi, care trăiesc în intestin * aceste microorganisme nu sunt doar pasageri inofensivi; ele joacă un rol crucial în sănătatea și bunăstarea fiecăruia

Microbiomul intestinal este termenul colectiv folosit pentru a descrie comunitatea de microorganisme care locuiesc în tractul digestiv uman. Aceasta include un număr uimitor de bacterii, care depășesc în număr celulele umane într-un raport de aproximativ 10:1. Deși aceste microorganisme sunt adesea percepute ca fiind periculoase, majoritatea lor sunt esențiale pentru sănătatea noastră. Microbiomul joacă un rol vital în digestie, metabolism, imunitate și chiar în sănătatea mentală.

Microbiomul intestinal este format din trilioane de microorganisme, din care bacteriile sunt cele mai studiate. Aceste bacterii sunt împărțite în două mari grupuri: Firmicutes și Bacteroidetes. În plus, există și alte grupuri de bacterii, precum Proteobacteria, Actinobacteria, și Verrucomicrobia, fiecare având roluri specifice și contribuind la echilibrul general al microbiomului.

Bacterii benefice și patogene

Nu toate bacteriile din intestin sunt benefice; unele pot provoca boli dacă nu sunt controlate corespunzător. Bacteriile benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, ajută la digestia alimentelor, producerea de vitamine și combaterea bacteriilor patogene. Pe de altă parte, bacteriile patogene, cum ar fi Clostridium difficile, pot provoca infecții grave și alte probleme de sănătate dacă nu sunt ținute sub control de bacteriile benefice.

Microbiomul intestinal începe să se formeze încă din momentul nașterii și este influențat de numeroși factori de-a lungul vieții, inclusiv dieta, mediul și utilizarea antibioticelor.

Prima expunere majoră a bebelușilor la microbi are loc în timpul nașterii. Copiii născuți pe cale naturală sunt expuși la bacteriile din canalul vaginal al mamei, în timp ce copiii născuți prin cezariană sunt expuși mai mult bacteriilor de pe pielea mamei și din mediul spitalicesc. Alăptarea joacă, de asemenea, un rol crucial, deoarece laptele matern conține prebiotice naturale care încurajează creșterea bacteriilor benefice în intestinul bebelușilor.

Dieta și stilul de viață

Dieta are un impact major asupra compoziției microbiomului. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, promovează creșterea bacteriilor benefice. În schimb, o dietă bogată în grăsimi și zaharuri poate duce la o creștere a bacteriilor patogene. Stilul de viață, inclusiv nivelul de stres și activitatea fizică, influențează de asemenea microbiomul.

Antibioticele pot avea un impact profund asupra microbiomului intestinal, distrugând nu numai bacteriile patogene, dar și pe cele benefice. Acest lucru poate duce la un dezechilibru microbiomian și poate permite proliferarea bacteriilor patogene. De aceea, utilizarea responsabilă a antibioticelor este crucială pentru menținerea unui microbiom sănătos.

Una dintre funcțiile principale ale microbiomului intestinal este de a ajuta la digestia alimentelor. Bacteriile intestinale descompun fibrele și alte substanțe care nu pot fi digerate de enzimele umane, producând astfel acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care sunt o sursă importantă de energie pentru celulele intestinale și au efecte antiinflamatorii.

Microbiomul intestinal joacă un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea sistemului imunitar. Bacteriile intestinale stimulează producția de anticorpi și celule imunitare, ajutând la protejarea organismului împotriva infecțiilor. De asemenea, ele contribuie la menținerea integrității barierei intestinale, prevenind pătrunderea agenților patogeni în fluxul sanguin.

Studiile recente au arătat că există o legătură strânsă între microbiomul intestinal și sănătatea mentală, cunoscută sub numele de axa intestin-creier. Microbiomul influențează producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina, care joacă un rol crucial în reglarea dispoziției și a comportamentului. Dezechilibrele în microbiom au fost asociate cu afecțiuni precum anxietatea, depresia și tulburările de spectru autist.

Boli digestive

Un microbiom sănătos este esențial pentru prevenirea și gestionarea bolilor digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil (IBS), boala inflamatorie intestinală (IBD) și infecțiile cu Clostridium difficile. Dezechilibrele în microbiom pot duce la inflamații și disfuncții ale intestinului, contribuind la dezvoltarea acestor afecțiuni.

Microbiomul intestinal influențează metabolismul și stocarea grăsimilor. Studiile au arătat că persoanele obeze au un microbiom diferit față de cele cu greutate normală, iar dezechilibrele microbiomului pot contribui la dezvoltarea obezității și a diabetului de tip 2. Bacteriile intestinale pot influența, de asemenea, rezistența la insulină și inflamația sistemică, ambele fiind factori de risc pentru diabet.

Sănătatea mentală

Axa intestin-creier evidențiază modul în care microbiomul poate influența sănătatea mentală. Dezechilibrele în microbiom au fost asociate cu tulburări mentale, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările de spectru autist. Probioticele și prebioticele, care promovează un microbiom sănătos, au fost studiate ca potențiale tratamente pentru aceste afecțiuni.

Microbiomul intestinal poate influența riscul de cancer, în special cancerul colorectal. Bacteriile intestinale produc substanțe chimice care pot proteja împotriva cancerului sau, dimpotrivă, pot stimula dezvoltarea tumorilor. De exemplu, unele bacterii produc acizi grași cu lanț scurt, care au efecte antiinflamatorii și antitumorale, în timp ce altele pot produce toxine care contribuie la carcinogeneză.

Menținerea unui microbiom sănătos este esențială pentru bunăstarea generală. O dietă bogată în fibre din fructe, legume, leguminoase și cereale integrale promovează creșterea bacteriilor benefice. Fibrele nedigerabile sunt fermentate de bacteriile intestinale, producând acizi grași cu lanț scurt care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, conferă beneficii pentru sănătate. Acestea pot fi găsite în alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, varza murată și kimchi. Prebioticele sunt fibre nedigerabile care hrănesc bacteriile benefice și se găsesc în alimente precum usturoiul, ceapa, bananele și sparanghelul.

Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a antibioticelor poate distruge bacteriile benefice și poate duce la dezechilibre microbiomiale. Este important să se utilizeze antibioticele doar atunci când sunt necesare și conform recomandărilor medicului.

Stresul cronic poate afecta negativ microbiomul intestinal, perturbând echilibrul bacteriilor benefice și crescând inflamația. Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga și exercițiile fizice regulate, pot contribui la menținerea unui microbiom sănătos.

Activitatea fizică regulată nu doar îmbunătățește sănătatea generală, dar are și un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal. Exercițiile fizice ajută la creșterea diversității bacteriilor intestinale și la menținerea unui echilibru sănătos.

Maura ANGHEL

Microbiomul intestinal este un microcosmos vital pentru sănătatea noastră generală. De la digestie și metabolism la imunitate și sănătatea mentală, bacteriile intestinale joacă un rol crucial în multe aspecte ale vieții noastre. Menținerea unui microbiom sănătos printr-o dietă echilibrată, utilizarea responsabilă a antibioticelor, reducerea stresului și exercițiile fizice regulate este esențială pentru bunăstarea pe termen lung. Pe măsură ce cercetările continuă să dezvăluie complexitatea și importanța acestui ecosistem intern, devine tot mai evident că microbiomul intestinal este o piesă centrală în puzzle-ul sănătății umane.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:46

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata
12/06/2024 10:09

Dispneea sau senzatia de lipsă de aer: de ce apare si cum se poate trata Dispneea este termenul medical folosit pentru a descrie senzatia de lipsă de aer. Nu este o afectiune, ci un simptom ce poate apăr ...

Sindromul metabolic, o criză silențioasă a sănătății moderne
12/06/2024 08:18

Sindromul metabolic reprezintă o problemă majoră de sănătate publică in intreaga lume, afectand un număr semnificativ de persoane si avand consecinte grave asupra sănătătii lor. Acest sindrom nu este ...

COVID nu se lasă. 42 de persoane sunt internate în spital
11/06/2024 15:36

Ministerul Sănătăţii informează, marţi, că 42 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, dintre acestea şapte fiind la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, patru sun ...

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate trebuie încurajată şi dezvoltată
11/06/2024 14:16

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate trebuie incurajată şi dezvoltată – a declarat miercuri ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat că, in cursul acestui an, ar putea ave ...

Cancerul ar putea fi eradicat cu ajutorul unui colorant
10/06/2024 14:45

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un colorant strălucitor care se lipeşte de celulele canceroase şi le oferă chirurgilor o „a doua pereche de ochi” pentru a le indepărta in timp real şi a era ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei