Luna decembrie, cea mai depresivă din an. ”Vedem oameni fericiți și ne comparăm cu ei”

medicina  durere_de_cap_

Dimensiune font:

| 01-12-2021 09:27

Luna cadourilor, a speranței și fericirii, nu este atât de veselă pentru toată lumea. Sunt mulți care consideră că viața nu mai are niciun rost. Depistați la timp, acești oameni ar putea fi salvați.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în vara acestui an arată că, în fiecare an, peste 700.000 de oameni își iau viața însă sunt și mai mulți care încearcă să se sinucidă.

Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familii, comunități și țări întregi și are efecte de lungă durată asupra oamenilor lăsați în urmă.

OMS consideră că sinuciderea este o problemă gravă de sănătate publică. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite cu intervenții în timp util, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. Însă în este necesară o strategie de prevenire a sinuciderii.

Luna decembrie, cea mai depresivă din an

Specialiștii spun că în perioada sărbătorilor se adâncește depresia, mai ales în rândul persoanelor care sunt singure.

”Depresia apare în această perioadă pentru că suntem mult mai stresați și stresul influențează depresia, pentru că ne dorim mai mult, pentru că privim în jur și vedem oameni fericiți, ne comparăm cu ei. Cheltuim mai mulți bani decât de obicei, desi veniturile sunt aceleași”, a declarat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu, într-un interviu anterior.

Tot în această perioadă, depresia poate fi accentuată și de faptul că avem mai puțină lumină naturală, zilele sunt mai scurte și deseori întunecate și avem impresia că nu termină tot ceea ce avem de făcut.

Cei care nu știu să-și gestioneze frustrările recurg la consumul de alcool, la violența sau chiar la suicid.

Acum, pandemia agravează situația. Mulți au rămas fără locuri de muncă sau fără unul sau mai mulți membri ai familiei.

Factorii care duc la depresie

Specialiștii spun că dacă suntem atenți putem descoperi relativ ușor semnele depresiei. Printre acestea se numără:

greutate la trezirea de dimineața

somnolență pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenției și realizarea eficientă a sarcinilor zilnice

tendința de a dormi mai mult

nivel redus de energie și, de aici, lipsa motivației și tendința spre amânare

dificultatea de a suporta temperaturi scăzute (persoanele se plâng frecvent că nu le place iarna și nu pot suportă frigul, plângere care devine un argument valid pentru retragerea în casă sau limitarea ieșirilor și activităților în afara casei)

nevoia de a mânca mai mult, în special apare nevoia de: zahăr, alcool și fast food din care derivă creșterea în greutate și se poate intra în cercul vicios al unei dispoziții proaste generate de creșterea în greutate

retragerea în sine, evitarea activităților amicale, sociale și, chiar, familiale.

OMS: Sinuciderea este un fenomen global

Sinuciderea este întâlnită la toate categoriile de vârstă și a fost a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani la nivel global în 2019.

Fenomenul nu are loc doar în țările cu venituri mari, ci este un extins în toate regiunile lumii. De fapt, peste 77% dintre sinuciderile globale au avut loc în țări cu venituri mici și medii în 2019.

Cine sunt sinucigașii

În timp ce legătura dintre sinucidere și tulburările mintale (în special, depresia și tulburările legate de consumul de alcool) este bine stabilită în țările cu venituri mari, multe sinucideri au loc impulsiv în momente de criză, cu o defecțiune a capacității de a face față stresului vieții, cum ar fi cele financiare, ruperea relațiilor sau dureri și boli cronice.

În plus, trăirea unui conflict, dezastru, violență, abuz sau pierdere și sentimentul de izolare sunt puternic asociate cu comportamentul suicidar. Ratele de sinucidere sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care suferă discriminare, cum ar fi refugiații și migranții; popoarele indigene; persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersexuale (LGBTI); și prizonieri. De departe, cel mai puternic factor de risc pentru sinucidere este o tentativă anterioară de sinucidere.

Metode de sinucidere

Se estimează că aproximativ 20% din sinuciderile globale se datorează auto-otrăvirii cu pesticide, dintre care majoritatea au loc în zonele agricole rurale din țările cu venituri mici și medii. Alte metode comune de sinucidere sunt spânzurarea și armele de foc.

Cunoașterea celor mai frecvent utilizate metode de sinucidere este importantă pentru a concepe strategii de prevenire care s-au dovedit a fi eficiente, cum ar fi restricționarea accesului la mijloacele de sinucidere.

Sinucideri în România

În ceea ce privește România, un raport INS citat de Libertatea arată că, din 2015 încoace, numărul de sinucideri în România a fost în scădere. Datele relevă faptul că mai puțini români s-au sinucis în 2020 decât în anii anteriori: 1.734, în comparație cu 2.236 în 2015 și 1.978 în 2016.

În lunile ianuarie-iunie 2021, s-au înregistrat 880 de sinucideri, ceea ce se încadrează în tendințele anului trecut, când, în aceeași perioadă, au fost declarate 867 de decese având drept cauză suicidul.

Sinucideri șocante în istorie: ”Vă rog să părăsiți camera dacă vă afectează”

De-a lungul timpului au existat multe cazuri faimoase de suicid. Unele au șocat pur și simplu, prin metoda folosită. Oameni celebri au ales să își ia viața în fața a probabil milioane de oameni.

Una dintre cele mai faimoase sinucideri din istorie a fost cea a politicianului american Robert Budd Dwyer, scrie Adevărul. Acesta şi-a luat zilele în mijlocul unei conferinţe de presă, transmisă live, şocând pe cei prezenţi şi pe cei care au urmărit imaginile filmate. Scenele de o brutalitate extremă au făcut înconjurul lumii.

Politicianul a fost acuzat că a primit mită pentru desemnarea unei firme specializate în recalcularea impozitelor, suprataxate din greşeală, a populaţiei. Prejudiciul s-ar fi ridicat la peste 300.000 de dolari.

În 2010, a fost găsit vinovat şi ar fi fost condamnat la 55 de ani de închisoare şi la plata sumei respective. Trezorierul din Pennsylvania şi-a susţinut până la final nevinovăţia şi cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei a convocat o conferinţă de presă.

Vizibil afectat şi confuz, Dwyer şi-a afirmat încă o dată nevinovăţia, a oferit două plicuri consilierilor săi, iar din al treilea plic a scos un revolver Magnum şi în faţa jurnaliştilor care transmiteau şi-a băgat pistolul în gură şi a tras.

A căzut la pământ cu sângele ţâşnindu-i pe nări şi a murit aproape pe loc. Ultimele sale cuvinte, în corul celor care încercau să-l oprească a fost: ”Vă rog părăsiţi camera, dacă vă afectează”.

Un alt caz şocant de sinucidere publică, ba chiar în direct la televiziune, a avut loc în dimineaţa zilei de 15 iulie 1974 chiar în studioul postului local de televiziune Channel 40 din Florida, Statele Unite.

Christine Chubbuck, una dintre vedetele postului de televiziune, cea care prezenta programul de ştiri al postului, s-a împuşcat în cap, în faţa telespectatorilor. Imaginile au fost şocante, jurnalista rămânând efectiv întinsă pe pupitrul de ştiri câteva secunde, timp în care regia de emisie a reuşit să schimbe rapid programul.

Sinucideri ciudate în România

În 2015, o avocată din București și-a aruncat copilul de cinci ani pe geam, de la etajul opt, apoi s-a aruncat și ea în gol. Investigațiile au ajuns la concluzia că femeia făcuse acest gest după o ceartă cu iubitul.

În luna mai 2021, un psiholog de la Centrul de Sănătate Mintală din municipiul Iași, Cadavrul a fost descoperit de către un psihiatru din cabinetul vecin. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Tot Ce Ar Trebui Să Știi Despre Cardiomiopatie
28/01/2022 15:11

https://images.unsplash.com/photo Atunci cand se intamplă ca muşchiul inimii să slăbească şi inima să nu mai pompeze sangele prin corp aşa cum ar trebui, poate fi vorba despre o boală progresivă a mi ...

Coronavirus - date complete: Cazuri noi multe, dar decese mai puține ca în valul 4 / Număr în creștere de bolnavi în stare gravă la spital. Câți din aceștia sunt nevaccinați
28/01/2022 14:15

 Nu mai putin de 31.724 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore. În ultima zi au fost raportate 100.990 de teste efectuate - 32.735 teste RT-PCR si 68.255 teste rapide an ...

Studiu - antivacciniștii suferă de depresie
28/01/2022 11:45

  Persoanele cu depresie au mai multe sanse să creadă informatii gresite despre vaccinurile anti-covid. Potrivit unui studiu bazat pe sondaje in 50 de state, adultii cu simptome depresive au avut de dou ...

Opt noi focare identificate in judetul Iasi in ultimele 24 de ore
28/01/2022 08:52

Directia de Sănătate Publică Iasi a identificat ieri, 27 ianuarie 2022, opt noi focare de infectie Covid-19. La Memory Hospital au fost depistati 4 pacienti pozitivi. Acestia au fost izolati in spital si su ...

Se caută oameni care să se infecteze deliberat în numele științei
27/01/2022 15:29

Universitatea Oxford caută oameni care să se infecteze deliberat cu coronavirus in numele stiintei. De asemenea, institutia spune că studiul are ca scop intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea unor vac ...

BILANȚ - A doua zi consecutivă cu peste 30.000 de cazuri, în România
27/01/2022 11:30

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 ianuarie 2022, ora 10.00, in intervalul de 24 de ore, au fost inregistrate 31.683 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raporta ...

Povestea Deltacron, varianta SARS-COV-2 care nu a existat
27/01/2022 09:15

În data de 7 ianuarie, virusologul cipriot Leonidios Kostrikis anunta la o televiziune locală că echipa sa de cercetători de la Universitatea Ciprului din Nicosia a identificat mai multe genomuri ale ...

O nouă alertă medicală. OMS: 'Următoarea variantă va fi mai contagioasă decât Omicron, întrebarea este dacă va fi mai mortală'
26/01/2022 18:05

Următoarea variantă de COVID-19 care va ajunge in atenţia lumii va fi mai contagioasă decat Omicron, dar adevărata intrebare la care oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai ...

Unitățile Covid şi suport-Covid din Iași sunt din nou pline / Se redeschide Spitalul Leţcani pentru forme medii de boală
26/01/2022 14:58

Sectiile destinate celor cu forme medii de Covid sunt din nou pline in judetul Iasi, iar in cateva zile se va redeschide Spitalul Letcani, destinat persoanelor infectate cu SARS CoV-2  Fată de valul 4 Co ...

Ce este autofagia și cum ne ajută să fim mereu sănătoși
26/01/2022 07:45

Autofagia mai este cunoscuta si sub denumirea de "auto-devorare" - ceea ce fac celulele noastre in mod constant, inlaturarea daunelor si a reziduurilor. În 2016, biologul japonez Yoshinori Ohs ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei