Lepra, o istorie marcată de suferință și stigmatizare

lepra

Dimensiune font:

| 10-06-2024 11:46

  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an sunt raportate peste 200.000 de cazuri noi de lepră la nivel global, majoritatea în în India, Brazilia și Indonezia * în România, a exista o leprozerie la Tichilești, care a fost închisă

Lepra, cunoscută și sub numele de boala Hansen, este o afecțiune infecțioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium leprae. Această boală a afectat umanitatea de mii de ani, fiind una dintre cele mai vechi boli cunoscute, menționată în texte antice din diverse culturi. De-a lungul istoriei, a fost înconjurată de frică, stigmatizare și discriminare, ducând la izolare și suferință pentru milioane de oameni. În ciuda progreselor semnificative în înțelegerea și tratamentul bolii, continuă să fie o problemă de sănătate publică în anumite regiuni ale lumii, în special în India și Brazilia.

Lepra se manifestă prin leziuni cutanate, leziuni ale nervilor periferici și alte simptome care pot duce la deformări fizice severe și dizabilitate. Transmiterea bacteriei Mycobacterium leprae are loc prin contact prelungit cu o persoană infectată, cel mai probabil prin picături respiratorii. În ciuda stigmatizării asociate, lepra nu este foarte contagioasă, iar majoritatea oamenilor au o imunitate naturală la bacterie.

Descoperirea bacteriei Mycobacterium leprae de către Gerhard Armauer Hansen în 1873 a reprezentat un moment crucial în înțelegerea bolii. Aceasta a permis cercetătorilor să dezvolte metode mai eficiente de diagnostic și tratament. Cu toate acestea, lepra a rămas o boală greu de tratat până la dezvoltarea antibioticelor eficiente în secolul XX. Tratamentul modern al leprei implică o terapie multidrog (TMD), care combină mai multe antibiotice pentru a eradica bacteria și a preveni rezistența la medicamente. TMD a transformat lepra dintr-o boală incurabilă și debilitantă într-una tratabilă, cu un prognostic bun dacă este detectată și tratată timpuriu.

Pedeapsă divină sau semn de păcat

Istoria leprei este marcată de multe suferințe și discriminări. În Evul Mediu, persoanele cu lepră erau adesea izolate în leprozerii sau alungate din comunitățile lor, fiind considerate impur și periculoase. În multe culturi, lepra era văzută ca o pedeapsă divină sau un semn de păcat, ceea ce agrava suferința celor afectați. De-a lungul secolelor, au existat numeroase relatări despre comunități întregi care au fost devastate de lepra, iar stigmatizarea și frica asociată cu boala au persistat până în timpurile moderne.

În secolul XIX, în încercarea de a controla răspândirea leprei, au fost înființate leprozerii în multe țări, inclusiv în Europa, Asia și America de Nord. Aceste instituții ofereau adăpost și îngrijire medicală, dar adesea izoleau complet pacienții de societate, perpetuând stigmatizarea și discriminarea. Un exemplu notabil este colonia de leproși de pe insula Molokai din Hawaii, unde persoanele afectate de lepră erau trimise să trăiască în izolare totală. Deși aceste măsuri au contribuit la controlul bolii, ele au avut un impact profund negativ asupra vieților pacienților.

În prezent, lepra este predominant întâlnită în regiunile tropicale și subtropicale ale lumii, cu focare majore în India, Brazilia și Indonezia. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an sunt raportate peste 200.000 de cazuri noi de lepră la nivel global, majoritatea în țările menționate. Deși aceste cifre sunt îngrijorătoare, ele reprezintă o scădere semnificativă față de deceniile trecute, datorită eforturilor susținute de control și tratament.

O problemă de sănătate publică majoră

În India, care găzduiește cel mai mare număr de cazuri de lepră din lume, boala continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică majoră, în special în zonele rurale și sărace. Guvernul indian și diverse organizații non-guvernamentale (ONG-uri) desfășoară campanii intense de educare a populației, diagnostic precoce și tratament, dar stigmatizarea și discriminarea rămân provocări semnificative. Multe persoane afectate de lepră se confruntă cu excludere socială și dificultăți în a-și găsi un loc de muncă sau a avea acces la servicii de sănătate.

În Brazilia, un alt focar major de lepră, guvernul a implementat programe naționale pentru controlul bolii, care includ screening-ul comunitar, tratament gratuit și campanii de educare a populației. Cu toate acestea, inegalitățile economice și accesul limitat la servicii de sănătate în anumite regiuni ale țării contribuie la persistența cazurilor de lepră. Comunitățile indigene și populațiile din zonele rurale sunt deosebit de vulnerabile la boală, ceea ce necesită eforturi suplimentare de sensibilizare și intervenție.

Indonezia, al treilea mare focar de lepră la nivel global, se confruntă cu provocări similare. Guvernul și diverse ONG-uri lucrează împreună pentru a asigura accesul la diagnostic și tratament, dar stigmatizarea și lipsa de informare continuă să fie bariere majore. Campaniile de educare a populației și de integrare socială a persoanelor afectate sunt esențiale pentru a reduce incidența bolii și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Lepra continuă să fie o problemă de sănătate publică în multe alte țări, inclusiv Bangladesh, Nepal, Nigeria și Myanmar. În aceste regiuni, eforturile de control al bolii sunt adesea complicate de factori socio-economici, infrastructura de sănătate inadecvată și stigmatizarea socială. În ciuda acestor provocări, programele de sănătate publică și organizațiile internaționale continuă să facă progrese semnificative în reducerea numărului de cazuri și în îmbunătățirea accesului la tratament.

Tratamente gratuite

Tratamentul modern al leprei implică administrarea unei combinații de antibiotice, cunoscută sub numele de terapie multidrog (TMD), timp de șase luni până la un an, în funcție de forma bolii. Acest tratament este oferit gratuit de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în multe țări afectate de lepră. Eficacitatea TMD în eradicarea bacteriei Mycobacterium leprae a transformat complet perspectiva bolii, permițând pacienților să se recupereze complet și să prevină transmiterea infecției.

Progresele în cercetare au adus, de asemenea, speranțe noi în lupta împotriva leprei. Dezvoltarea unor noi teste de diagnosticare, inclusiv teste bazate pe ADN, permite detectarea mai rapidă și mai precisă a infecției. De asemenea, cercetările privind vaccinurile împotriva leprei sunt în curs de desfășurare, cu scopul de a preveni infecția și de a reduce incidența bolii în comunitățile cu risc ridicat.

Un alt aspect important al controlului leprei este îmbunătățirea condițiilor de viață și a accesului la servicii de sănătate pentru populațiile vulnerabile. Sărăcia, malnutriția și condițiile de locuit precare sunt factori de risc majori pentru lepra, iar abordarea acestor probleme sociale și economice este esențială pentru prevenirea bolii. Programele de dezvoltare comunitară care promovează educația, igiena și accesul la servicii de sănătate pot contribui semnificativ la reducerea incidenței leprei.

Maura ANGHEL

Lepra este mai mult decât o problemă medicală; este o problemă socială și economică care necesită o abordare holistică. Eforturile de combatere a leprei trebuie să implice nu doar tratamentul bolii, ci și combaterea stigmatizării, integrarea socială a persoanelor afectate și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populațiile vulnerabile.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Marcel Ciolacu a cerut ședință de urgență la Guvern, după ce s-a emis Cod Roșu de caniculă
11/07/2024 12:02

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut ministrilor Sănătătii si Internelor să convoace de urgentă o videoconferintă cu prefectii pentru a stabili măsuri ce trebuie adoptate, după ce Administratia National ...

UBBMed Cluj devine parte a uropean Institute of Innovation & Technology
11/07/2024 10:45

UBB School of Health - UBBMed al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a devenit partener al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Inno ...

Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în ultimele patru zile, 5.542 solicitări
10/07/2024 12:47

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a inregistrat, in ultimele patru zile, 5.542 solicitări, dintre care 3.462 pentru persoane care au prezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben, a declarat miercur ...

Peste 500 de cazuri de rujeola
10/07/2024 09:18

Peste 500 de noi cazuri de rujeolă au fost inregistrate in ultima săptămană, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică. Au fost şi două decese din cauza acestei boli: un băieţel de şapte lu ...

Obezii au la dispoziție un nou medicament pentru slăbit
09/07/2024 11:17

Un medicament al companiei farmaceutice americane Eli Lilly, Mounjaro, permite o pierdere in greutate mai mare decat best-seller-ul Ozempic al grupului danez Novo Nordisk, potrivit primului studiu care compară ...

România poate exporta inimi
09/07/2024 06:52

Medicul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, luni seară, că in Romania sunt mai mulţi donatori de inimă decat pacienţi cu ins ...

Sarea pusă în apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timp de vară. Câtă cantitate folosești?
07/07/2024 20:09

Sarea pusă in apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timpd e vară. Cată cantitate folosesti? vă spun specialistii. Acestia avertizează să consultati si un medic pentru a nu lua prea mult sodiu in ...

Președintele CNAS: 'Suntem ţara cu cea mai tânără bunică, în vârstă de 23 de ani'
05/07/2024 19:33

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Targu Mureş, că Romania este ţara care are cea mai tanără bunică, la 23 de ani, precum si feti ...

Lege promulgată: Românii vor beneficia de 'terapia durerii' dacă plătesc CASS
03/07/2024 12:38

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea legii care prevede că persoanele asigurate vor avea dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii”. Terapia durerii este ...

Criza CNAS care ar putea determina medicii să nu mai presteze gratuit serviciile, în baza asigurării de sănătate. O problemă majoră pentru lunile viitoare
03/07/2024 12:18

CNAS se află in mijlocul unui scandal de proportii. Recent, Casa Natională de Asigurări a transmis faptul că a semnat contractele aditionale cu 99,5% dintre medicii din Romania si furnizorii de servicii med ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei