Escrocheriile cu ulei de măsline se înmulțesc. Cum recunoști un ulei extravirgin fals?

masline

Dimensiune font:

| 19-01-2024 20:59

 masline, ulei de masline

Penuria de ulei de măsline și prețurile galopante au creat terenul perfect pentru producătorii frauduloși. Dacă în aceste zile comandați ulei de măsline extravirgin la restaurant, ar fi bine să verificați cu atenție eticheta. Potrivit Europol, vânzarea de ulei de măsline fals a devenit o „practică obișnuită”, transmite Euronews.


Avertismentul a fost lansat după ce autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produse contrafăcute în cadrul unor raiduri coordonate în Italia și Spania, în luna noiembrie.

La nici două luni, aproximativ cincizeci de restaurante au fost investigate din același motiv, la Roma, declanșând noi alarme.

Cum vă puteți da seama dacă un ulei de măsline este autentic?

Unii escroci înlocuiesc prețiosul „aur lichid” cu un ulei din semințe mult mai ieftin.


Uleiul din semințe este transparent, așa că îl colorează cu clorofilă, pentru a adăuga nuanțe de verde, și folosesc carotenoizi pentru a obține trăsături galbene. Astfel se obține o culoare asemănătoare cu aceea a uleiului de măsline.

Cu toate acestea, chiar dacă arată asemănător, rămân mari diferențe.

Uleiul din semințe nu are nicio aromă sau miros, în timp ce „uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai mult sau mai puțin dulce, amărui sau picant, dar nu va fi niciodată lipsit de gust”, a declarat pentru Euronews profesorul de științe alimentare Maurizio Servili.


„Oricine a încercat uleiul de măsline cel puțin de câteva ori ar putea să facă diferența. Polifenolii sunt cei care îi dau gustul său deosebit”.

Teste ușoare pentru depistarea amestecurilor dubioase

Înșelătoria poate fi puțin mai greu de depistat dacă uleiul de semințe este amestecat cu ulei de măsline adevărat.

În aceste cazuri, „o simplă analiză poate demasca frauda. Cum ar fi testul de compoziție a acizilor grași, sau compoziția sterolilor, precum și constantele spectrofotometrice”, spune profesorul Servili.

De fapt, în unele țări, este legal să se vândă acest tip de amestec, dar cantitatea de ulei de măsline din sticlă trebuie să fie clar indicată pe etichetă, iar produsul nu poate fi numit „ulei de măsline”.

Alte escrocherii folosesc un amestec de ulei de măsline și „ulei lampant”, care este numit astfel din cauza utilizării sale istorice ca și combustibil în lămpile cu ulei. Este un ulei de măsline de calitate inferioară, nepotrivit pentru consum din cauza acidității sale ridicate.

Judecați uleiul după etichetă

Atunci când cumpărați sau comandați ulei de măsline extravirgin, verificați întotdeauna informațiile de pe sticlă.

Asigurați-vă că există o dată și o locație pentru recoltare, verificați dacă puteți scana un cod QR pentru a urmări lanțul de producție și căutați sigiliile unui certificator, tester sau consorțiu terț, cum ar fi DOP sau IGP.

„Cele mai avansate consorții de ulei folosesc sisteme blockchain pentru trasabilitate”, spune Sabina Petrucci, un producător italian de ulei de măsline. Dar ea adaugă că „verificările nu sunt niciodată suficiente” și că consumatorii ar trebui să fie „mai conștienți” de existența unor astfel de instrumente de trasabilitate.

„Furtuna perfectă” pentru piața uleiului de măsline

Schemele de falsificare a uleiului se răspândesc rapid din cauza penuriei severe la nivel mondial.

„Producția s-a prăbușit în ultimii doi ani”, spune Servili. „Numai în 2023, am pierdut între 20 și 25% la nivel global.”

Principalul vinovat este seceta extremă din zona mediteraneeană, o regiune care reprezintă aproape 90% din producția mondială de ulei de măsline extravirgin.

„Spania, Grecia, Italia, Tunisia… toate au fost afectate. Iar anul acesta s-ar putea să fie și mai rău. Resursele de apă sunt extrem de scăzute.”

Aceasta a făcut ca prețurile să crească vertiginos. „Uleiul de măsline extravirgin standard costa între 3 și 5 euro pe litru la supermarket. Acum costă între 10 și 12 euro.”

A făcut mult mai ușor pentru escroci să își vândă produsele, cu complicitatea restaurantelor necinstite, care „știu ce cumpără”, potrivit lui Servili.

„Întotdeauna a existat o piață pentru uleiul de măsline fals. Dar acum devine mai puternică, deoarece restaurantele nu vor să plătească prețurile actuale ale uleiului de măsline”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei