De la urină la mercur: Cum a fost tratată acneea de-a lungul istoriei

acneea-despre-sanatatea-ta

Dimensiune font:

| 14-08-2022 17:45

 În prezent, pentru a trata acneea, celebra erupție cutanată cauzată de înfundarea și/sau inflamarea glandelor sebacee ale pielii, se folosesc diverse tipuri de compuși chimici, cum ar fi alfa-hidroxi-acizii sau beta-hidroxi-acizii, foarte cunoscuți în dermocosmeticele care alcătuiesc rutina de îngrijire a tenului, revoluționate de Coreea de Sud și folosite în toată lumea.

Puterea concentrată și din ce în ce mai mult organică și naturală a produselor cosmetice permite controlul acneei pe corpul unei persoane, curățând pielea cu proprietățile lor exfoliante și, de asemenea, eliminând imperfecțiunile ce rămân după erupții.

Dacă nu este tratată, acneea îngreunează atât viața socială a unei persoane, cât și sănătatea acesteia, evoluând în chisturi și noduli mari și adânci, care pot fi extrem de dureroase, cu cicatrici ce mai pot fi eliminate doar cu laserul. 

 

Și, deși poate părea o problemă modernă, acneea a deranjat oamenii timp de sute de ani de-a lungul istoriei, chiar și în vremuri în care remediile și formele de tratament erau tulburătoare.

Coșurile, o problemă de când lumea…

Foto: iStockPhoto.com
 

În Grecia Antică, Aristotel și Hipocrate asociau deja acneea cu pubertatea, datorită începutului creșterii bărbii, când bărbații obișnuiau să prezinte primele semne.

În Papirusul Ebers, unul dintre cele mai importante tratate medicale din lume, scris în jurul anului 1550 î.e.n., vechii egipteni se refereau la inflamație cu termenul „aku-t”, care însemna „furunculi”, „răni”, „pustule” sau orice fel de umflătură. 

 

În încercarea de a vindeca problema, egiptenii și mesopotamienii foloseau amestecuri de sulf ca soluție extremă, dar eficientă, deoarece acesta absoarbe grăsimea din piele și restabilește echilibrul pH-ului, deschizând porii înfundați și eliminând bacteriile care provoacă apariția acneei.

De asemenea, în tratament se foloseau frunze de patchouli, despre care se spunea că întărește pielea și reduce producția de sebum, precum și lapte acru, care conține acid lactic, același folosit astăzi în dermocosmetice, fiind considerat un exfoliant ușor care ajută la reducerea coșurilor și a semnelor de îmbătrânire.

Medicina tradițională chineză, însă, vedea acneea cu un ochi mai tehnic, considerând că inflamația era legată de căldura acumulată în organism din cauza incapacității de a digera alimentele grele.

Prin urmare, acneea era tratată prin consumul de plante și alimente considerate revigorante pentru organism, cum ar fi frunzele de culoare verde închis și echinaceea. Dar și chinezii erau fanteziști și foloseau uneori flori de piersic, deoarece credeau că demonii cauzează inflamația. 

 

Photo: Unsplash.com
 

Pe de altă parte, grecii antici erau mai imaginativi, medicul Theodosius scriind că „ștergându-ți fața cu o cârpă umedă în momentul exact în care o stea căzătoare apare pe cer, dispare un coș”. În cele din urmă, grecii au optat pentru recoltarea sării de la Marea Moartă pentru a usca acneea.

Romanii antici foloseau o varietate de tratamente, de la alaun, carne de crocodil și ulei de Cipru, până la băi în brânză și frecarea feței cu frunze de praz și scorțișoară. A fost nevoie de 200 de ani pentru ca scorțișoara să fie asociată cu întărirea pielii feței în tratamentele cosmetice. 

 

Un pic mai scârbos…

Foto: iStockPhoto.com
 

În Evul Mediu, oamenilor li s-a spus că acoperirea feței cu o mască al cărei ingredient principal era mercurul – unul dintre cei mai toxici compuși de pe Pământ – ducea la o scădere a inflamației acneei, însă efectul era exact invers.

Substanța toxică nu numai că sporea inflamația, ci aducea și alte consecințe nefaste asupra sănătății. Este de așteptat, așadar, ca această perioadă să înrăutățească în mod deosebit îngrijirea pielii și modul în care oamenii tratau acneea, deoarece se bazau în principal pe metode superstițioase sau mistice ca tratamente. 

 

Una dintre acestea era urinoterapia, care presupunea aplicarea urinei pe piele cu scopul de a reduce erupțiile. Urina este compusă din 95% apă și 5% uree, un exfoliant natural, folosit chiar și astăzi ca o componentă în multe produse de îngrijire a pielii.

Cu toate acestea, concentrația de uree din urină este atât de mică, încât efectul asupra pielii sau acneei era neglijabil. A fost nevoie de anii 1950 pentru ca medicii să ajungă la concluzia că antibioticele pot controla sau combate acneea, deși la acea vreme s-a folosit penicilina ca metodă de tratament, dovedindu-se ineficientă.

Abia în anii 1980 și 1990 au fost lansate medicamente eficiente, cum ar fi cele care conțin izotretinoină, o substanță derivată din vitamina A, pentru a combate definitiv problema.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Atenție mare la ce medicamente luați înainte de a vă urca la volan. Puteți fi tratat precum consumatorii de droguri
23/09/2023 20:24

 În Romania, termenul de „drogat" este folosit de obicei pentru a descrie o persoană care consumă droguri ilegale, cum ar fi marijuana, cocaina sau heroina. Cu toate acestea, din punct d ...

Detalii din dosarul mitei de la „Marius Nasta”. Aproape 570.000 de euro confiscați de la un singur inculpat
23/09/2023 00:41

Peste 800.000 de euro au confiscat anchetatorii după perchezitiile desfăsurate in dosarul de coruptie in care doi medici de la „Marius Nasta”, Cornel Petreanu şi Cristian Paleru, au fost arestati prevent ...

Cum ne afectează echinocţiul de toamnă, de pe 23 septembrie! Efectele asupra corpului uman
23/09/2023 00:30

Echinocţiul de toamnă se produce la 23 septembrie, la ora 9 şi 50 minute, moment care marchează inceputul toamnei in emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. F ...

Austria a început să vândă primele alimente imprimate 3D – sunt invocate motive ecologice
22/09/2023 12:30

Pe rafturile magazinelor austriece au apărut fileuri de somon vegan produse cu ajutorul unei imprimante 3D, informează Rador Radio Romania, citat de stiripesurse. Potrivit producătorului, startup-ul vienez ...

Medic, acuzat de vătămarea unei femei după un avort
22/09/2023 01:53

Un medic ginecolog de la Spitalul Filantropia din Capitală a fost trimis in judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce unei paciente căreia ii făcuse o intrerupere de sarcină i s-a făcut r ...

Nereguli grave la Spitalul de Pediatrie Pitești: fumat în interior, lipsa planurilor de evacuare și paturi mobile mai late decât ușile
22/09/2023 01:52

Un control realizat la Spitalul de Pediatrie Pitesti a scos la iveală nereguli grave. S-au constatat riscuri in caz de incendiu, paturi mobile mai late decat uşile, iar angajaţii unei firme care efectuează ...

Chirurgul Cristian Paleru de la „Marius Nasta” a fost arestat preventiv pentru corupţie
22/09/2023 01:41

Tribunalul Bucureşti a dispus joi arestarea preventivă a medicului Cristian Paleru de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, acuzat că primea mită de la pacienţi. La tribunal se află şi ...

Patru medici de la Spitalul „Marius Nasta
21/09/2023 12:37

Noi informatii in dosarul de coruptie de la Spitalul Marius Nasta, din Capitală. Patru medici, chirurgi cunoscuti si rezidenti, au fost retinuti după ore in sir de audieri si perchezitii. Alte cadre medicale ...

Ultimă oră: Patru medici de la 'Marius Nasta', reţinuţi sub acuzaţia că luau mită de la pacienţi
21/09/2023 08:54

Patru medici de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri de la pacienţii care suferiseră intervenţii chirurg ...

Parchetul București face precizări fulger după descinderile de la Marius Nasta
20/09/2023 17:00

Mai multi medici de la Institutul „Marius Nasta” din Bucuresti sunt bănuiti că au luat, in anii 2022 - 2023, mită pentru verificarea pre si postoperatorie a pacientielor si pentru operatii. Zeci de perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei