Cum arată primul spital din România construit integral din donații și sponsorizări/ FOTO

00000  socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 17-06-2023 20:14

 Acum 5 ani, în iunie 2018, Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, dădea startul unui proiect incredibil - începea să construiască de la zero, din donații și sponsorizări, primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România. 5 ani mai târziu, spitalul este în picioare, lucrările au fost finalizate, iar acum unitatea medicală se află în proces de recepție.

Spital Dăruiește Viață 

„Cel mai mare proiect al nostru a plecat de la o gluma: dar ce, noi nu suntem în stare să facem un spital?”, mărturisește Carmen Uscatu, președinte și co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață. După ce va primi toate aprobările necesare în cadrul procesului de recepție, spitalul va fi donat integral statului român, iar secția de oncologie pediatrică și o parte dintre secțiile vechiului spital Marie Curie se vor muta în noua clădire.

„Se împlinesc aproape 5 ani de când am început #NoiFacemUnSpital. Au fost momente grele, am învățat enorm în anii ăștia ca să putem lua decizii, am petrecut nopți cu ochii în tavan de la presiunea uriasă pe care o simțeam. Mă gândeam tot timpul, însă, că atunci când vom termina voi simți o mare eliberare și, mai ales, o mare, mare bucurie. Și am cam terminat, dar nici eliberare și nici mare bucurie nu simt, încă... probabil, vor veni și astea la un moment dat. Sunt totuși momente tare faine, când mă uit la ce am făcut și la cum a ieșit proiectul ăsta prin ochii altora și atunci chiar pricep (pentru scurt timp, e adevărat), ce privilegiată sunt și suntem, noi echipa Daruieste Viata, să fim parte din acest proiect uriaș”, mărturisește Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

 
 

Construcția spitalului este în acest moment finalizată, iar o parte dintre echipamente au fost și ele achiziționate. Acum, Asociația Dăruieșye Viață îi îndeamnă pe români să doneze pentru echiparea completă a spitalului (detalii aici).

În ce stadiu este acum spitalul ridicat de Asociația Dăruiește Viață:

 • Spitalul se află în proces de recepție, după ce Asociația Dăruiește Viață a finalizat lucrările de construcție și a făcut toate demersurile către autorități pentru ca spitalul să primească toate avizele necesare pentru funcționare.
 • Între timp, Asociația Dăruiește Viață lucrează alături de managementul Spitalului Marie Curie la planul de relocare și mutare efectivă (inventariere echipamente, achiziție echipamente noi etc.)
 • De asemenea, se lucrează și la proiectul pilot propus Ministerului Sănătății de către Asociația Dăruiește Viață pentru a testa un nou mod de a face management in cadrul Departamentului de Radioterapie Pediatrică din noul spital.

 

„Reconstruim Spitalul Marie Curie pentru a le oferi tuturor copiilor cu boli grave codiții de tratament ca în Vestul Europei”, este mesajul Asociației Dăruiește Viață.

Ce va aduce noul spital:

 • Primul compartiment de Radioterapie pentru copii
 • Secție de Oncologie
 • Secție de Hemato-Oncologie

 
 • Bloc Operator cu 5 săli de operație
 • Saloane individuale la Terapie Intensivă, cu acces pe baza sistemului ”mâini curate”
 • Spații pentru activități educaționale și de recreere
 • Paturi pentru părinți în saloanele unde sunt internați copiii

Spitalul va fi predat la cheie statului român: "Atunci când vine în acest spital, vrem ca pacientul să nu se simtă așa cum știm noi că ne simțim într-un spital de stat"

Odată finalizat, spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață din donații va fi predat la cheie statului român.

Ce poate face însă Asociația Dăruiește Viață pentru ca, în acest spital, lucrurile să se desfășoare altfel decât în alte spitale de stat din România? "Spitalul aparține statului român, asta vrem să fie foarte clar, pentru că este construit pe terenul statului și va fi un spital al statului român. Ceea ce ne dorim noi de la acest proiect este să nu avem doar niște clădiri frumoase și niște spații care să asigure confortul pacientului, ci să trecem dincolo de asta: să avem și niște servicii medicale de calitate, iar atunci când vine în acest spital, pacientul să nu se mai simtă așa cum știm noi că ne simțim într-un spital de stat. De aceea, avem nevoie și de susținerea statului român. De fapt, avem nevoie de un parteneriat cu statul român, astfel încât aici, în acest loc în care românii și-au pus banii și încrederea lor, pentru că este un spital construit de oamenii, să testăm și un alt fel de a a face management: asta înseamnă și managementul financiar al spitalului, dar și managementul serviciilor medicale. Nu noi să facem management, ci noi, împreună cu statul român, să găsim cele mai bune căi de a schimba ceva. Pentru că tot spunem asta, de 32 de ani facem lucrurile în același fel și tot sperăm să ne fie mai bine. Iar dacă nu schimbăm ceva în felul în care gestionăm spitalele, nu are cum să ne fie mai bine", explica recent Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.

 
 

Din acest motiv, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu spun că vor merge către Guvern, Ministerul Sănătății și, probabil, către Parlament cu un proiect pilot, "să testăm aici un alt fel de a gestiona spitale și de a face lucrurile. Iar aici urmează bătălia, dar sperăm să nu fie o bătălie, ci să fie o colaborare cu statul român".

Asociația Dăruiește Viață propune autorităților un alt model de a face managementul pacientului într-un spital: "Vorbim adesea despre pacientul în centrul sistemului, elevul în centrul sistemului, dar, concret, aceste lucruri se pot face printr-o schimbare a modului în care este organizat un spital. Dacă spitalele, în România, sunt organizate pe secții, în jurul medicului, noi ne dorim un spital bazat pe centre, care sunt organizate în jurul bolii, deci al pacientului. Pacientul să fie, practic, unicul punct în jurul căruia se adună medicii pentru a îi stabili un diagnostic și un tratament. Astfel, pacientul nu va mai fi o minge de ping pong în sistem, plimbat de la un cabinet la altul și de la o investigație la alta, iar niciodată informația nu se pune la un loc, pentru a i se stabili cel mai bun diagnostic și cel mai bun tratament. Această organizare a spitalului bazată pe centre nu a inventat-o Dăruiește Viață, ci este un model care există în Europa de peste 20 de ani", arată Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

 
 

Ce va înseamna concret acest lucru? "Dacă un copil care are o tumoră cerebrală și vine la Oncologie, este diagnosticat, este operat, el nu este trimis apoi în secția de Neurochirurgie, ci este adus înapoi în secția de Oncologie, unde medicul știe cel mai bine, iar chirurgul și toți medicii care îi stabilesc un tratament vin la el, în același loc, și tratează pacientul", explică fondatoarea și președintele Asociației Dăruiește Viață.

"Asta ajută foarte mult, o abordare interdisciplinară și multidisciplinară ajută la o colaborare între medici și ajută și la eficientizarea resurselor unui spital. Evident, lucrurile acestea nu se pot întâmpla fără un training, fără suportul pe care Dăruiește Viață să îl ofere personalului medical de la Marie Curie", adaugă ea.

Dăruiește Viață speră acum să "primească voie" de la autorități pentru ca acest spital să fie altfel: "Ca să oferi și să faci un bine, trebuie să primești voie. Și acest lucru vrem noi să îl propunem autorităților, pentru a primi voie să facem un altfel de spital, în care să vedem o creștere a calității serviciilor medicale, în care pacientul chiar să conteze și în care oamenii să fie salvați", mai spune Carmen Uscatu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

sofian

Jun 17, 2023

doamnelor, un munte de felicitări! nu mai pot adăuga nimic. nici nu-i nevoie. mi-e rușine, mare rușine cu șleahta de ticăloși, din bârlogul de 5 stele,...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:36

Ieşenii, repetenţi la capitolul igienă orală
10/12/2023 20:44

* conform unui studiu recent, opt din zece copii, cu varste intre 7 şi 14 ani, nu au trecut niciodată pragul unui cabinet stomatologic * in cele mai multe dintre satele din Iaşi nu există cabinete stomatolo ...

În România este epidemie de rujeolă
10/12/2023 12:23

În Romania este epidemie de rujeolă şi pentru că vaccinul impotriva acestei boli are cea mai mare rată de refuz dintre serurile incluse in schema naţională de imunizare. Numărul copiilor cărora l ...

Alertă! Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă, confirmate în Capitală / MS: 'E o problemă de sănătate publică'
09/12/2023 14:16

Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate in Capitală, au transmis, sambătă, reprezentantii Ministerului Sănătătii. Potrivit MS, in cele două cazuri este vorba de difterie cutana ...

Cât de benefice sunt murăturile și cine nu ar trebui să le consume. Medic: „Conțin bacterii vii și au efect probiotic”
09/12/2023 08:52

Murăturile, fie că vorbim de castraveţi, conopida, gogonele si varza, ajută la creşterea imunităţii si la protejarea florii intestinale. Legumele murate au un continut bogat de vitamina C, A si K, precum ...

Cum se caracterizează modern persoanele narcisiste: au teamă să uite smartphone-ul acasă și verifică constant rețelele de socializare
08/12/2023 13:40

Teama de a-şi uita smartphone-ul acasă si obiceiul de a verifica constant retelele de socializare sunt tipice pentru persoanele cu trăsături de personalitate narcisistă. La această concluzie au ajuns cer ...

FOTO Leacuri călugărești pentru diabet, Suc de țelină, ceapă fiartă în lapte și ceai din teci de fasole
08/12/2023 11:00

Diabetul e o afectiune a sistemului metabolic, care cauzează un nivel excesiv al zahărului din sange. Odată apărut, diabetul durează toată viaţă. Prin urmare, boala necesită o monitorizare permanentă. ...

Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu, chemat la DNA în dosarul vaccinurilor
08/12/2023 10:28

Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu este la DNA, pentru prima intalnire cu procurorul in dosarul vaccinurilor. Este acuzat de abuz in serviciu, pentru că ar fi aprobat şi el cumpărarea unui num ...

Medicii care vor trimite pacienții către spitalele private ar putea primi interdicția de a mai practica meseria
07/12/2023 14:42

O propunere legislativă depusă recent la Senat ar putea interzice personalului din sistemul de sănătate publică să pună presiune asupra pacientilor să folosească servicii medicale private. Medicii si ...

UAT GURA HUMORULUI în calitate de Beneficiar anunță FINALIZAREA proiectului “Extinderea, reabilitarea si dotarea infrastructurii medicale existente in vederea relocarii ambulatoriului integrat al spitalului Orășenesc Gura Humorului”, COD SMIS 126345
07/12/2023 10:03

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 05-07 decembrie 2023   FINALIZAREA PROIECTULUI “EXTINDEREA, REABILITAREA SI DOTAREA INFRASTRUCTURII MEDICALE EXISTENTE ÎN VEDEREA RELOCĂRII AMBULA ...

Încă un elicopter Black Hawk pentru situații de urgență
07/12/2023 01:07

Al cincilea elicopter Sikorsky S-70M Black Hawk, destinat managementului situaţiilor de urgenţă, a venit să completeze parcul aviatic al Inspectoratul General de Aviatie al MAI Primele patru aeronave de ac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei