Ce să faci când nu poți să dormi noaptea din cauza grijilor

somnului

Dimensiune font:

| 04-10-2023 20:07

 

 Grijile excesive care te acaparează imediat ce pui capul pe pernă pot fi calmate cu ajutorul câtorva tehnici simple. Încercarea de a le suprima nu va face decât să le accentueze, așa că e important să îți antrenezi mintea să le analizeze în alt moment al zilei. Explicăm și care sunt situațiile în care ar trebui să ceri ajutor de la un specialist.

 

Gândirea excesivă din timpul nopții se referă la tendința de a analiza sau dezbate în mod obsesiv anumite idei. Această gândire poate lua mai multe forme: 

  • Gânduri rapide: se referă la fluxul rapid și continuu de gânduri care rulează în mintea unei persoane, adesea într-un mod dezorganizat sau haotic. Gândurile rapide pot fi dificil de controlat și pot fi deranjante sau copleșitoare;
  • Gânduri obsesive: tendința de a rămâne blocat asupra unei idei sau preocupări și să nu te poți elibera.

Gândurile excesive pot varia, dar de obicei implică îngrijorare sau preocupări legate de viitor sau de problemele curente. Acest conținut poate fi „maladaptativ", adică poate contribui la creșterea nivelului de stres și anxietate și poate afecta funcționarea zilnică.

Gândirea excesivă poate fi alimentată sau asociată cu diverse tulburări cum ar fi depresie, anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (TDAH), tulburare de stres post-traumatic (TSPT) și hipomanie. De asemenea, poate fi declanșată de evenimente sau experiențe intense, cum ar fi stresul, planurile entuziasmante, dorința de a atinge perfecțiunea, nesiguranța cu privire la viitor, consumul excesiv de cofeină sau evenimente de viață dureroase sau îngrijorătoare.

De ce pare că nimic nu funcționează

Dacă te confrunți de mult timp cu gânduri care îți perturbă somnul în timpul nopții, e posibil să fi încercat deja să-ți distragi atenția cu emisiuni la televizor, cu podcasturi sau cărți audio, să ții un jurnal lângă pat în care să scrii ce te îngrijorează sau să folosești o aplicație de meditație. Aceste strategii pot funcționa în unele cazuri, dar de cele mai multe ori nu sunt soluții pe termen lung. Atunci când încerci să îți calmezi mintea folosind aceste tehnici în timp ce stai în pat, involuntar, începi să asociezi patul cu grijile și trezirea. Așadar, soluțiile ar trebui puse în practică înainte să mergi la culcare.

Practică gândirea excesivă într-un alt loc și la altă oră

Programează-ți dimineața câteva minute pentru a te gândi la lucrurile care te îngrijorează. Setează-ți cronometrul la 10 minute și scrie pe o coală de hârtie tot ce te preocupă. Poți face o listă cu sarcini, să-ți scrii problemele sau îngrijorările, să faci o listă cu cadouri de cumpărat, să ții un jurnal despre vacanța, să scrii despre ce te întristează sau îți creează anxietate sau despre bucuria unei reușite. Practic, scopul este să notezi toate lucrurile care îți vin în minte când pui capul pe pernă.

Cheia este să faci această activitate în afara rutinei de somn și într-un loc complet neutru, în niciun caz în dormitor. Astfel îți antrenezi mintea să se îngrijoreze într-un moment diferit și într-un loc diferit. Înveți cum să încetezi să ai gânduri negative în timpul nopții. 

Organizează-ți gândurile

După ce ai scris toate gândurile pe o coală de hârtie sau într-un jurnal, examinează-le cu atenție. Poți să le numerotezi sau să folosești culori diferite pentru a le identifica mai ușor. Apoi, încearcă să le grupezi în categorii sau teme comune. De exemplu, poți avea o categorie pentru sarcinile de făcut, alta pentru îngrijorări personale, și așa mai departe.

Pentru fiecare categorie de gânduri, încearcă să găsești soluții pentru a le gestiona. De exemplu, pentru gândurile legate de sarcini, poți nota termenele limită într-un calendar sau să faci o listă structurată de activități de completat.

După ce ai găsit soluții pentru fiecare categorie, poți să le prioritizezi în funcție de importanță sau urgență. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe cele mai relevante și să acționezi în consecință.

 

Fă un prim pas pentru soluționarea problemelor

Identifică problemele, provocările sau îngrijorările care revin în mod constant. Alege una sau două dintre provocările de pe listă și stabilește un pas pe care îl poți face pentru a rezolva acea problemă. Este important să observi că nu rezolvi complet problema sau dezvolți soluția finală. Pur și simplu cauți să faci un pas înainte. 

Să presupunem că te îngrijorezi în legătură cu partea financiară și gestionarea datoriilor. O problemă complexă și copleșitoare pe care nu o poți rezolva dintr-un singur pas. O primă etapă simplă spre rezolvarea acestei probleme ar putea fi să începi prin a face o listă a tuturor datoriilor. Apoi, poți să ordonezi această listă în funcție de nivelul de urgență.

De exemplu, poți identifica datoriile cu dobânzi mari ca fiind cele mai urgente și să începi prin a face plăți suplimentare pentru a le reduce. În același timp, poți să contactezi creditorii pentru a discuta pentru a negocia rate mai mici.

În acest fel, îți împarți problema financiară complexă în pași mai mici și acționezi treptat pentru a o rezolva. Acest proces de organizare și gestionare a problemelor te poate ajuta să te simți mai în control și să îți reduci nivelul de stres legat de aspectele financiare, ceea ce poate contribui la un somn mai liniștit.

 

Alege o afirmație de ancorare

În mod inevitabil, atunci când te pregătești să te culci seara după ce ai finalizat toate sarcinile, mintea va începe să devină activă, așa cum s-a obișnuit.

Este important să înțelegi că nu ai eșuat și nu ai făcut nimic greșit. Mintea ta are tendința să se îngrijoreze atunci când te așezi în pat, deoarece și-a creat aceste obicei. Cu toate acestea, prin construirea unui nou obicei de a te îngrijora, dar într-un alt context și la o altă oră, poți începe să schimbi această dinamică.

Pe măsură ce mintea ta se adaptează la această nouă rutină, este util să ai un plan pentru a gestiona orice gânduri care apar. O afirmație de ancorare poate fi de mare ajutor. Aceasta este o singură propoziție pe care o poți repeta de fiecare dată când mintea ta începe să se îngrijoreze în timp ce te afli în pat.

Există câteva exemple generale, dar această afirmație poate fi personalizată:

 

„Nu trebuie să am toate răspunsurile, problemele se rezolvă pas cu pas."

„Nu voi uita nimic. Am alocat timp să notez tot ce mă preocupă."

„Este în regulă să mă odihnesc, voi putea să rezolv tot ce e nevoie mâine."

Dacă nimic nu funcționează, dă-te jos din pat. De obicei, nu va dura mai mult de 20 de minute și vei putea să gândești mult mai clar în afara dormitorului. Plus de asta, nu vei mai asocia patul cu grijile.

Apelează la ajutorul unui specialist

Este indicat să consulți un specialist atunci când (psiholog sau psihiatru, în funcție de complexitatea problemei):

-Problemele cu somnul persistă și afectează calitatea vieții;

-Gândurile anxioase și îngrijorările devin copleșitoare și afectează capacitatea de a funcționa normal;

-Ai încercat deja diverse strategii și sfaturi pentru a îmbunătăți somnul, dar acestea nu au avut un impact semnificativ;

-Există probleme de sănătate mentală mai grave, precum depresie, anxietate severă sau alte tulburări de sănătate mentală care necesită ajutor specializat;

-Problema începe să aibă un impact asupra stării tale de sănătate, generând simptome fizice sau epuizare;

-Resursele personale nu sunt suficiente pentru a face față dificultăților legate de somn și de sănătate mentală.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:46

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata
12/06/2024 10:09

Dispneea sau senzatia de lipsă de aer: de ce apare si cum se poate trata Dispneea este termenul medical folosit pentru a descrie senzatia de lipsă de aer. Nu este o afectiune, ci un simptom ce poate apăr ...

Sindromul metabolic, o criză silențioasă a sănătății moderne
12/06/2024 08:18

Sindromul metabolic reprezintă o problemă majoră de sănătate publică in intreaga lume, afectand un număr semnificativ de persoane si avand consecinte grave asupra sănătătii lor. Acest sindrom nu este ...

COVID nu se lasă. 42 de persoane sunt internate în spital
11/06/2024 15:36

Ministerul Sănătăţii informează, marţi, că 42 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, dintre acestea şapte fiind la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, patru sun ...

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate trebuie încurajată şi dezvoltată
11/06/2024 14:16

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate trebuie incurajată şi dezvoltată – a declarat miercuri ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat că, in cursul acestui an, ar putea ave ...

Cancerul ar putea fi eradicat cu ajutorul unui colorant
10/06/2024 14:45

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un colorant strălucitor care se lipeşte de celulele canceroase şi le oferă chirurgilor o „a doua pereche de ochi” pentru a le indepărta in timp real şi a era ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei