Care este diferenta dintre lucrarile dentare metalo ceramice si cele din zirconiu?

metalo_ceramica_vs_zirconiu

Dimensiune font:

| 09-04-2024 15:27

 Care este diferenta dintre lucrarile dentare metalo ceramice si cele din zirconiu?

Coroanele si puntile dentare metalo ceramice se folosesc de mult timp in stomatologie. Rezultatele excelente obtinute cu aceste lucrari, fac ca ele sa fie folosite pe scara larga si in zilele noastre.
Pe de alta parte, zirconiul este un material care a aparut relativ recent in stomatologie. Calitatile sale exceptionale au revolutionat atat protetica dentara cat si implantologia, unde zirconiul are astazi multiple aplicabilitati.
In acest articol vom analiza diferentele dintre restaurarile metalo ceramice si cele pe baza de zirconiu, incercand sa le subliniem atat avantajele cat si dezavantajele.
1. Lucrarile dentare metalo ceramice
Coroanele si puntile dentare metalo ceramice au o vasta aplicabilitate in stomatologie. Ele se folosesc pe scara larga si aproape ca nu exista cabinet sau clinica stomatologica care sa nu execute acest tip de lucrari.
Care este structura unei lucrari metalo ceramice?
O reconstructie metalo ceramica este alcatuita dintr-un schelet metalic de sustinere, peste care se ard mai multe straturi de ceramica dentara. Suportul metalic va asigura rezistenta lucrarii, in timp ce portelanul este responsabil de estetica finala.
a) Scheletul metalic
Pe de o parte, asigura rezistenta intregii reconstructii, pe de alt parte ofera suport ceramicii dentare.
Cu anumite exceptii, ceramica dentara nu poate fi folosita de una singura intr-o lucrare dentara deoarece nu este suficient de puternica pentru a rezista actiunii fortelor masticatorii. Este motivul pentru care restaurarile dentare (mai ales cele extinse) au nevoie de un suport de sustinere.
Scheletul metalic poate fi confectionat din diverse aliaje:
- aliaje din crom cobalt (Cr/Co)
- aliaje de titan
- aliaje de aur
Ultimele 2 sunt superioare calitativ dar au si costul mai ridicat.

b) Ceramica dentara
Ceramica sau portelanul dentar va acoperi metalul pe toate partile fiind singura care va ramane vizibila. Ceramica se va pozitiona in mai multe straturi, care se ard separat in cuptoare specifice.
Intre aliajele metalice si ceramica se dezvolta legaturi chimice puternice, aspect ce contribuie la cresterea rezistentei lucrarii.
Portelanul dentar are o gama foarte mare de culori, fiind posibile si multiple combinatii intre acestea. De aceea, estetica generala a lucrarilor va fi foarte buna.
Care sunt avantajele lucrarilor metalo ceramice?
* se pot folosi pentru aproape orice tip de restaurari dentare
* au rezistenta si estetica foarte bune
* pot avea o durata de viata de pana la 15 ani
* pretul unei coroane sau punti metalo ceramice este rezonabil
* daca se folosesc aliaje de aur sau titan, atat rezistenta cat si durabilitatea restaurarilor vor creste semnificativ; este adevarat, si pretul va fi mai mare
Care sunt dezavantajele reconstructiilor metalo ceramice?
* chiar daca estetica este buna, nu se ridica la nivelul lucrarilor din zirconiu sau integral ceramice
* in anumite situatii, pot duce la aparitia unei coloratii gri spre negru la nivelul gingiei datorita prezentei scheletului metalic
* daca startul ceramic este prea subtire, metalul de culoare inchisa poate transpare prin lucrare
* aliajele din Cr/Co nu sunt atat de biotolerabile, fiind citate anumite reactii alergice; din acest punct de vedere, zirconiul sau aliajele din aur sunt net superioare
2. Lucrarile dentare din zirconiu
Zirconiul este o ceramica de culoare alba care are proprietati mecanice si estetice exceptionale.
De fapt, termenul de "zirconiu" nu este foarte corect. Zirconiul pur este un metal, dar in stomatologie se foloseste o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu. Totusi, pentru simplitate, majoritatea medicilor vor folosi termenul de zirconiu.
Zirconiul se prelucreaza exclusiv cu ajutorul sistemelor computerizate; este unul din motivele pentru care costul acestor lucrari va fi mai mare.
Zirconiu are 3 aplicatii in stomatologie:
a) Schelet de sustinere pentru coroanele si puntile ceramice
In aceste situatii, zirconiul joaca rolul aliajelor metalice din compozitia lucrarilor metalo ceramice. Peste suportul de zirconiu, se vor pozitiona mai multe straturi de portelan dentar. Se obtin astfel restaurari cu o rezistenta si estetica deosebite.
b) Lucrari protetice integral din zirconiu
In anumite cazuri, coroanele si puntile dentare pot fi confectionate exclusiv din zirconiu fara strat de ceramica deasupra. Aceste lucrari vor avea culoarea alba si rezistenta si durabilitate excelente.
Se indica mai ales in zonele din spate, mai putin vizibile, ale cavitatii orale la nivelul molarilor si a premolarilor.
c) Implanturi dentare
Bonturile artificiale si chiar si intreg implantul pot fi confectionate din zirconiu. Medicii pot apela uneori la bonturi artificiale din zirconiu (in loc de cele din titan) pentru a imbunatati aspectul estetic al lucrarilor pe implanturi.
In acest articol ne vom referi la lucrarile dentare din zirconiu cu ceramica (pct. a).
Care sunt avantajele lucrarilor zirconiu ceramica?
* rezistenta si duritate excelenta; zirconiul este cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora
* estetica deosebita: avand o culoare alba cu o transluciditate caracteristica nu mai apare problema ascunderii scheletului metalic de culoare inchisa
* zirconiul nu corodeaza si, in consecinta, nu mai exista riscul aparitiei unei coloratii inchise la nivelul gingiei ca in cazul lucrarilor cu schelet metalic
* biocompatibilitate perfecta: zirconiul este foarte bine tolerat de tesuturile organismului si nu are efect alergic
* precizie foarte ridicata deoarece restaurarile sunt executate cu ajutorul sistemelor computerizate
Care sunt dezavantajele lucrarilor zirconiu ceramica?
* Singurul dezavantaj este pretul crescut. Costul unei coroane zirconiu ceramica este in medie cu 65% mai mare decat cel al unei coroane metalo ceramice clasice.
Pretul crescut se datoreaza atat materialul in sine cat si aparaturilor necesare prelucrarii acestuia.

Concluzii
Executate corect, atat lucrarile metalo ceramice cat si cele din zirconiu vor avea rezultate foarte bune. Este evident ca, zirconiul are multiple avantaje atat de nivel estetic cat si al rezistentei.
Totusi, pretul mai ridicat ar putea face alegerea mai dificila pentru anumiti pacienti. Este indicat sa te consulti mai intai cu medicul tau; el va sti sa iti recomande cele mai bune optiuni in functie de particularitatile cazului.
Este bine sa tii cont de aceste recomandari si sa nu alegi coroana sau puntea dentara doar in functie de pretul ei.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei