Cancer, cauze. De ce apare cancerul?

cancer

Dimensiune font:

| 28-12-2021 12:30

Îndulcitorii artificiali, razele X, sexul și apa îmbuteliată sunt câteva motive care le trec unora prin minte când vorbesc de cauzele care duc la cancer. Unele, însă, sunt mituri.

Cancer, cauze. De ce apare cancerul? Care sunt cauzele? Cei de la medicinenet au realizat o listă cu posibile cauze la care se gândesc unii oameni când vine vorba de cancer, cauze pe care le-au informat sau confirmat cu argumente.

1. Îndulcitori artificiali - nu există nicio dovadă că aceștia cresc riscul de cancer. Zaharina a cauzat cancer la șobolani, dar corpul lor reacționează la acesta diferit de al nostru, susțin cercetătorii.

2. Razele X - Chiar și doze mici de raze X cresc șansele de a face cancer, dar numai cu o cantitate mică. În general, cu cât doza de radiații este mai mare, cu atât riscul este mai mare.

3. Smartphone-uri - acest gadget, pe care îl păstrezi aproape tot timpul, oferă același tip de energie ca și cuptoarele cu microunde. Până în prezent, nu s-a găsit o asociere clară, este nevoie de mai multe cercetări. Însă, doar pentru a fi în siguranță: nu vorbiți mult la o conversație telefonică. Folosiți un dispozitiv hands-free.

4. Carne - fie că este procesată sau roșie, aveți nevoie de ea în dieta voastră. Doar un hot dog pe zi poate spori șansele de a face cancer de colon. Unele tipuri de carne, răcoritoarea și hot-dog-i au toate conservanți numiți nitriți, care provoacă cancer. Afumarea cărnii sau gătirea lor la temperaturi ridicate creează compuși numiți PAHs. Sunt în curs de studii pentru a vedea cum afectează oamenii.

5. Apa îmbuteliată - dacă sticla este din plastic limpede poate conține bisfenol A (BPA). Acest produs chimic este utilizat în recipiente alimentare și băuturi (cu excepția sticlelor pentru bebeluși), a produselor de etanșare dentare și a altor produse. Provoacă cancer? FDA spune că nu.

6. Sex - virusul papilomavirus uman (HPV), cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, poate provoca cancer de col uterin și alte tipuri de cancer. Majoritatea adulților care fac sex vor primi acest virus la un moment dat. Dar nu toți vor face cancer. De cele mai multe ori, HPV dispare de la sine. Pentru a vă reduce riscul: vaccinați-vă dacă sunteți femeie între 11 și 26 de ani sau bărbat cu vârste între 11 și 21 de ani. Folosiți prezervative în timpul sexului.

7. Cafea - noile cercetări arată că consumul de cantități moderate de cafea (în jur de patru căni pe zi) scade riscul unor tipuri de cancer, printre care ficatul, prostata, uterul și unele tipuri de cancer la nivelul gurii și gâtului.

8. Deodorant și antiperspirant - nu există studii mari care să susțină afirmațiile că deodorantele sau antiperspirantele pot cauza cancer de sân. Mulți folosesc substanțe chimice în deodorante care acționează ca hormonul estrogen, care determină creșterea celulelor canceroase. Acestea includ benzilparabenul, butilparabenul, metilparabenul și propilparabenul. Efectele acestor parabeni asupra riscului de cancer uman nu sunt cunoscute.

9. Fluor - se găsește în apă și în alte băuturi, în alimente, pastele de dinți. Deși multe studii au căutat legături între acesta și cancer, majoritatea cercetătorilor spun că nu există o legătură puternică.

10. Produse de uz casnic - Multe pesticide, vopsele și lacuri degajă gaze cunoscute sub numele de compuși organici volatili (COV). La fel și unele produse de curățare, produse cosmetice, auto și hobby. Aceste gaze au fost legate de cancer la oameni și animale. Pentru a vă reduce riscul, alegeți produsele etichetate cu COV scăzute și biodegradabile atunci când este posibil. Evitați articolele pe care apar cuvintele: "pericol/otrăvire", "corosiv", "iritant sever", "foarte inflamabil", "foarte combustibil", "dezinfectant puternic".

11. Liniile electrice - orice lucru care produce, trimite sau utilizează electricitate degajă radiații de frecvență extrem de joasă (ELF). Nu există nicio dovadă că provoacă cancer. Totuși, Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din State spune că există un motiv de „îngrijorare limitată". Pentru a fi în siguranță, stați cel puțin la o lungime a brațului de dispozitivele electrice.

12. Poluare - Poluarea aerului provoacă peste 220.000 de decese de cancer pulmonar pe plan mondial pe an (cele mai multe în Asia). Există o legătură între aerul poluat și un risc mai mare de cancer la vezică, dar șansele pentru oricare persoană sunt mici.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei