Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea

aliatii ascunsi

Dimensiune font:

| 15-04-2024 11:41

 

În adâncurile tractului nostru digestiv trăiește o lume complexă și diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem microscopic, compus din bacterii, virusuri, fungi și protozoare, joacă un rol crucial în sănătatea și binele nostru general. De la digestie și absorbția nutrienților până la funcția imunitară și chiar reglarea stării de spirit, microbii din intestinele noastre sunt parteneri silențioși în aproape fiecare aspect al fiziologiei umane.

100 de trilioane de microorganisme intestinale

Descoperirile recente în domeniul cercetării microbiomului au aruncat lumină asupra relației simbiotice dintre om și microbii săi intestinali. Se estimează că fiecare persoană găzduiește aproximativ 100 de trilioane de microorganisme intestinale, ceea ce echivalează cu o masă de celule care rivalizează cu greutatea creierului. Această colecție vastă și diversificată de microbi nu doar că ne ajută să descompunem alimentele și să absorbim nutrienții, dar influențează și funcții mai largi ale corpului, inclusiv dezvoltarea și funcționarea sistemului imunitar, precum și producerea de neurotransmițători esențiali pentru funcționarea creierului.

Unul dintre aspectele cele mai fascinante ale microbiomului intestinal este capacitatea sa de a comunica cu creierul prin ceea ce este cunoscut sub numele de axa intestin-creier. Această legătură bidirecțională permite microbilor să trimită semnale către creier prin intermediul rețelei nervoase și a substanțelor chimice pe care le produc, influențând starea de bine mentală și comportamentul. Studii recente au sugerat că dezechilibrele în microbiomul intestinal pot fi legate de o varietate de condiții psihologice, inclusiv anxietatea, depresia și chiar tulburările spectrului autist.

În plus, sănătatea microbiomului nostru intestinal este esențială pentru funcția imunitară robustă. Microbii intestinali ajută la educarea și reglarea sistemului imunitar, asigurând că răspunsul acestuia este adecvat și nu exagerat. Un microbiom sănătos poate preveni apariția inflamațiilor cronice, care sunt asociate cu o serie largă de boli, de la bolile autoimune până la diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Atenție la dietă și stilul de viață

Îngrijirea microbiomului intestinal începe cu dieta și stilul de viață. Alimentația bogată în fibre, prebiotice și probiotice naturale, cum ar fi cele găsite în alimente fermentate, poate susține diversitatea și sănătatea microbiomului. Pe de altă parte, dietele bogate în zaharuri procesate, grăsimi saturate și aditivi alimentari pot duce la dezechilibre în microbiom, cunoscute sub numele de disbioză, care pot contribui la probleme de sănătate pe termen lung.

Pe măsură ce tehnologia și înțelegerea noastră despre microbiomul intestinal continuă să evolueze, devine din ce în ce mai clar că acești microorganisme joacă un rol fundamental în sănătatea noastră. Abordările terapeutice viitoare ar putea include tratamente personalizate bazate pe analiza microbiomului individual, cu scopul de a restaura echilibrul și funcția optimă a acestui ecosistem complex. Așadar, pe măsură ce explorăm mai departe acest teritoriu microscopic, aflăm că sănătatea noastră este profund legată de acești aliați microbi pe care, deși nu îi putem vedea, ne modelează existența în moduri pe care abia acum începem să le înțelegem complet.

Pe măsură ce înțelegerea noastră despre microbiomul intestinal se adâncește, descoperim că impactul acestuia asupra sănătății umane este mai vast decât ne-am imaginat inițial. Este fascinant să observăm că un echilibru sănătos în flora intestinală poate influența nu doar sistemul imunitar și digestia, dar poate avea un rol în prevenirea unor boli grave precum cele cardiovasculare, obezitatea și chiar anumite tipuri de cancer. Studiile au arătat că microbiomul poate metaboliza anumiți compuși din dietă, transformându-i în molecule cu proprietăți anti-inflamatorii sau chiar anticancerigene. Acest lucru subliniază importanța unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe și alte alimente integrale, care nu doar că hrănesc corpul, dar și microbii care ne susțin sănătatea.

În contextul bolilor autoimune, cercetările au început să dezvăluie că o disfuncție a microbiomului intestinal poate contribui la dezvoltarea unei reacții imunitare exagerate, care atacă propriile țesuturi ale organismului. Prin urmare, modularea microbiomului prin dietă, probiotice sau chiar transplantul de microbiom (fecal microbiota transplantation - FMT) devine o direcție promițătoare în tratamentul și posibil prevenirea acestor afecțiuni. De exemplu, FMT a fost deja folosit cu succes în tratamentul colitei ulcerative, o boală inflamatorie intestinală, marcând un pas semnificativ înainte în terapia microbiomului.

Un univers microscopic

Pe lângă efectele fizice, microbiomul are un rol remarcabil și în sănătatea mintală, o conexiune subliniată de axa intestin-creier. Este impresionant să observăm cum modificările în flora intestinală pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, adesea numită „hormonul fericirii”, care este sintetizată în mare parte în intestin. Acesta este un exemplu clar de cum un intestin sănătos poate contribui la o minte sănătoasă, oferind noi perspective pentru tratamentul unor condiții psihologice, de la depresie la anxietate.

Mai mult, progresele în biotehnologii ne permit acum să personalizăm intervențiile de sănătate bazate pe profilul microbiomului individual. Acest lucru nu doar că deschide calea către terapii mai eficiente și cu efecte secundare reduse, dar subliniază și importanța unui stil de viață sănătos pentru menținerea diversității și echilibrului microbiomului. Activitatea fizică regulată, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, precum și reducerea stresului sunt doar câteva dintre modalitățile prin care putem influența pozitiv sănătatea microbiomului nostru.

În concluzie, flora intestinală este mult mai mult decât un simplu participant la digestie. Este un factor esențial în menținerea sănătății și binele nostru general, influențând de la metabolism la imunitate și de la starea de spirit la rezistența în fața bolilor. Pe măsură ce continuăm să explorăm acest univers microscopic, devine evident că îngrijirea microbiomului nostru este una dintre cele mai eficiente cai de a îmbunătăți calitatea vieții. Așadar, prin alegeri dietetice înțelepte și un stil de viață sănătos, putem să ne cultivăm acești aliați invizibili, profitând de beneficiile lor remarcabile în toate aspectele sănătății noastre.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei