Tărâmul secret al minții: cortexul orbito-frontal și comportamentul uman

cortex

Dimensiune font:

| 11-05-2024 11:29

În adâncurile creierului uman, într-un loc greu de atins și de înțeles pentru majoritatea, se ascunde un tărâm fascinant al psihologiei umane: cortexul orbito-frontal. Acesta este una dintre cele mai complexe regiuni cerebrale, care joacă un rol crucial în controlul și reglarea comportamentului uman. Deși cercetat intens de către neurologi și psihologi, cortexul orbito-frontal găzduiește secrete nebănuite și are o influență majoră asupra modului în care interacționăm cu lumea din jurul nostru.

Situat în partea frontală a creierului, cortexul orbito-frontal este conectat cu sistemele de recompensă și de luare a deciziilor, formând astfel o punte vitală între emoții, rațiune și comportament. Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestei regiuni cerebrale este abilitatea sa de a integra informații complexe și de a ne ghida acțiunile în funcție de acestea.

Unul dintre secretele bine păzite ale cortexului orbito-frontal este legat de modul în care acesta influențează luarea deciziilor și controlul impulsurilor. Studiile au arătat că leziunile la nivelul acestui cortex pot duce la tulburări de comportament, incluzând impulsivitate crescută, dificultăți în adaptarea la normele sociale și lipsă de empatie. Cu alte cuvinte, cortexul orbito-frontal joacă un rol esențial în inhibarea comportamentului inadecvat și în reglarea reacțiilor emoționale.

Învățare și recompense

Pe lângă controlul impulsurilor, cortexul orbito-frontal este, de asemenea, implicat în procesul de învățare și în formarea preferințelor individuale. Aici, secretele sale devin mai complexe și mai subtile. Prin conexiunile sale intricate cu alte regiuni ale creierului, acesta contribuie la evaluarea și interpretarea stimulilor din mediu, precum și la asocierea acestora cu recompense sau consecințe. Astfel, preferințele noastre, alegerile și chiar modul în care ne raportăm la plăcere și durere sunt influențate de acest cortex în moduri adesea subconștiente.

Dar poate cel mai fascinant aspect al secretelor cortexului orbito-frontal este legat de capacitatea sa de a regla comportamentele sociale și de a gestiona relațiile interpersonale. Studiile arată că această regiune a creierului este activată în timpul interacțiunilor sociale și joacă un rol crucial în decodificarea semnalelor nonverbale, în evaluarea contextului social și în anticiparea reacțiilor altora. Prin urmare, orice deficiență în funcționarea cortexului orbito-frontal poate duce la dificultăți în adaptarea la normele sociale, în înțelegerea și exprimarea emoțiilor sau în menținerea relațiilor interpersonale sănătoase.

Un alt aspect interesant este legat de posibilitatea de a manipula sau de a modifica funcționarea cortexului orbito-frontal pentru a trata diferite tulburări de comportament sau psihiatrice. De exemplu, tehnologiile emergente precum stimularea cerebrală profundă sau neurofeedback-ul oferă promisiuni în ceea ce privește potențialul de a modula activitatea corticală și de a îmbunătăți funcționarea psihologică și comportamentală.

Mai mult decât atât, învățând mai multe despre secretele cortexului orbito-frontal, putem să ne dezvoltăm o mai mare conștientizare și empatie față de cei care se confruntă cu tulburări ale acestei regiuni cerebrale. O înțelegere mai profundă a modului în care funcționează aceste tulburări poate contribui la dezvoltarea de tratamente mai eficiente și la promovarea unei abordări mai compasionale în îngrijirea sănătății mintale.

În cele din urmă, învățând să navigăm prin labirintul de secrete ale cortexului orbito-frontal, ne apropiem de o înțelegere mai cuprinzătoare a ceea ce înseamnă să fim umani. Această explorare continuă a complexității creierului uman ne provoacă să ne întrebăm mereu și să căutăm răspunsuri la întrebări esențiale despre natura umană și despre ceea ce ne definește în calitate de indivizi unici în lumea noastră vastă și diversă.

Tulburări alimentare și dependența de substanțe

Pe măsură ce cercetările în domeniul neuroștiințelor avansează, se deschid noi perspective asupra modului în care cortexul orbito-frontal influențează comportamentul uman. Unul dintre aspectele interesante care a captat atenția oamenilor de știință este legătura dintre funcționarea anormală a acestui cortex și anumite tulburări psihologice și psihiatrice.

De exemplu, studiile au evidențiat asocierea între disfuncțiile cortexului orbito-frontal și afecțiuni precum tulburarea de personalitate borderline, tulburarea obsesiv-compulsivă sau chiar dependențele de substanțe. Aceste conexiuni oferă o nouă perspectivă asupra modului în care modificările în funcționarea cortexului orbito-frontal pot contribui la apariția și evoluția acestor tulburări mentale.

Conexiunile COF-ului cu alte regiuni ale creierului sunt, de asemenea, esențiale în înțelegerea dependenței de substanțe. De exemplu, COF-ul interacționează strâns cu amigdala, o regiune asociată cu răspunsurile emoționale și cu procesarea recompenselor. Această conexiune poate influența modul în care individul percepe și reacționează la stimulii legați de consumul de substanțe.

În plus, descoperirile recente arată că cortexul orbito-frontal poate juca un rol crucial în procesele de luare a deciziilor în situații morale și în gestionarea conștiinței noastre etice. Acesta este implicat în evaluarea consecințelor sociale ale acțiunilor noastre și în calcularea costurilor și beneficiilor morale. De exemplu, leziunile la nivelul cortexului orbito-frontal pot duce la deficiențe în procesele de judecată morală și la comportamente antisociale.

În concluzie, cortexul orbito-frontal ascunde secrete esențiale ale comportamentului uman, care ne pot ajuta să înțelegem mai bine modul în care funcționăm și interacționăm în lumea din jurul nostru. De la controlul impulsurilor și până la gestionarea relațiilor sociale, această regiune cerebrală complexă este un actor crucial în modelarea personalității și a comportamentului nostru cotidian. Cu toate acestea, cunoștințele noastre despre acest domeniu încă evoluează, iar fiecare descoperire nouă aduce o lumină mai clară asupra acestui tărâm misterios al minții umane.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei