Ştefan Dimofte, ultimul ieșean general între veterani

1 general

Dimensiune font:

| 01-12-2021 09:22

Pierduți în haosul lumii contemporane și în (im)perfecțiunile vieții, uităm de fapt care sunt adevăratele bogății ce ne-au fost dăruite de către predecesori. 1 Decembrie ne prilejuieşte, de fiecare dată, reîntâlnirea cu trecutul şi cu rememorarea evenimentelor care au stat la baza consolidării României ca stat modern. Iar o discuţie cu Ștefan Dimofte, general maior (în retragere), supravieţuitor al celui de-al doilea Război Mondial, ajuns acum la venerabila vâstă de 99 de ani, nu poate fi decât un privilegiu pentru un reporter aflat faţă în faţă cu unul dintre ultimii veterani ieșeni în viață. 

Ștefan Dimofte s-a născut pe 15 martie 1922, într-o casă cu șase frați, în fosta comună Gloduri, astăzi Izvorul Berheciului, din județul Bacău. A trăit să vadă cele mai crude și grele momente ale Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Se ajunsese la un moment dat să fugim de ruși, deși noi eram aliați cu ei pentru a-i distruge pe nemți. Era o învălmășeală de nici nu știai pe cine să crezi”, povesteşte veteranul. O face apelând la detalii, semn că, în ciuda vârstei, mintea i-a rămas tânără. Povestea curge logic, de la episoade din adolescenţă, la cele ce au tangenţă cu activitatea militară.

Fiind mezinul familiei, Ştefan și-a terminat studiile primare în anii ʼ30, atunci când țara a fost lovită puternic de o criză financiară. Din această pricină, familia nu și-a mai putut permite să îl trimită la studii mai departe. „A fost greu pentru că eram la o distanță de 40 de kilometri de oraș, iar ca să faci naveta nici nu intra în discuție, trebuia să stai la gazdă. Dar și aici era greu, gazdele cereau mulți bani pe chirie, bani pe care nu îi aveam”, spune veteranul. Însă după terminarea crizei, cu ajutorul fraților săi, tânărul Ștefan a reușit să-şi finalizeze studiile gimnaziale și să ajungă în București, unde a acces la Şcoala de Maiştri Militari Armurieri şi Artificieri de pe lângă Arsenalul Armatei. Din cei 43 de elevi ai școlii, Ștefan Dimofte a absolvit printre primii zece, trecând cu brio și de examenul de bacalureat industrial. De aici, tânărul absolvent a ajuns, în iarna anului 1943, la Slatina, în Regimentul 26 Artilerie Slatina Olt.

Martor al bombardamentelor americane de la Ploiești

În vara aceluiași ani, băiatul a luat parte la bombardamentele americane, în zona Ploiești. „Un avion a căzut în zona Slatina şi pilotul canadian a fost luat prizonier. Când a fost adus în regiment, am văzut cum arată un aviator american, era mulatru, înalt, îmbrăcat cu nişte haine kaki fine. Am vrut să-l servesc cu telemea şi roşii de la cantină, dar nu a vrut să mănânce. El a vrut să-mi dea un port ţigaret, dar şi eu l-am refuzat. Altădată a ajuns un bombardier american și arunca bombe pe calea ferată Pitești-Potcoava-Slatina”, povesteşte veteranul.

După ce a asistat la aceste bombardamente, în data de 1 martie 1944 a apărut ordinul prin care Dimofte, împreună cu alți colegi, trebuiau să meargă pe front.

De aici începe un capitol sensibil în viața tânărului Dimofte, mai ales după ce află că fratele său mai mare, Ernest, este numit comandant de batalion de sacrificiu în Crimeea, zonă încercuită și bombardată de ruși. De altfel, la scurt după ce ajunge pe front, află că iubitul său frate, care i-a fost și învățător, a trecut la cele veșnice.

„Am crezut că nu mai scap”   

„Pe 20 august 1944, care a căzut într-o zi de duminică, la ora 04.00 dimineața ne-am trezit bombardați de ruși. A fost o bătălie în care rușii au spart frontul de la Iași, iar comandantul regimentului, un anume Ceaușescu, nu a spus nimic celor din subordine cu execpţia unor ofițeri. Peste noapte, acesta a fugit. Noi am plecat de acolo, iar în noaptea de 22 spre 23 august am primit ordine de la colonelul Dumitrescu, comandant al Regimentului 21 Artilerie să fugim care cum putem pentru că eram încercuiți de ruși. Am zis că sigur nu mai scap cu viață, dar am scăpat”, ne-a mărturisit generalul Dimofte.

Deși perioada războiului a fost cruntă, generalul Dimofte a reușit să scape fără nicio rană. Din spusele sale, a avut norocul de a face parte din Artilerie, și nu la Infanterie, unde era mult mai periculos. Bătrânul general crede că a supravieţuit ororilor războiului și prin credință. Spune că a avut o cruciuliță încă din anii 1940, de pe vremea când era elev și asta l-a ferit de multe rele. A păstrat-o până în anul 2012, când a decis să o ofere cadou nepoatei sale, care este plecată peste hotare.

A luate parte la un război inutil

În 1945, după ce s-a terminat războiul, s-a întors acasă, la Bacău. Nu-și văzuse părinții și frații de un an și jumătate. Timp în care doi dintre frați fusesră luaţi prizoneri. „Au fost prizonieri într-un război care n-a adus minic bun pentru România. N-a avut efect pentru că nu ne-au dat Basarabia, doar pentru asta am luptat în război, ca să luăm înapoi Basarabia și Bucovina de Nord cu Ținutul Herța, dar nu ne-au dat nimic”.

Iaşul, a doua casă

După câțiva ani de la terminarea războiului, Ștefan o întâlnește pe Natalia, care făcea studii pentru lucru manual și cea care, reușește, în scurt timp să-i fure inima. Trei ani mai târziu cei doi ajuns să se căsătorească și să se mute la Roman. „Am venit eu singur la Iași în 1967, iar un an mai târziu, în 1968, am primit apartament în Iași. În viața civilă am lucrat ca inspector de stat pentru protecția muncii pe județul Iaşi”, ne mai spune generalul.

A rămas în Iaşi, unde şi-a crescut cele patru fete, pe care le-a ocrotit cu grijă și le-a îndrumat către cariere de succes. De altfel, două dintre ele s-au stabilit ulterior în Statele Unite ale Americii.

Acum, generalul Dimofte îşi trieşte viaţa în liniștea apartamentului său din Podu Roș, după ce soția a trecut la cele veșnice, în urmă cu puțin timp. Alături de una dintre fete, veteranul își notează zi de zi amintiri din viața sa demnă de film și povestește cu nostalgie episoade dintr-o tinerețe încă vie în mintea sa. Gabriela RUSU

 

* * *

 

În anul 2015, colonel dr. Cezar Cobuz a scris o carte despre „Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole”, iar în primele pagini apare întreaga poveste a generalului-maior Ștefan Dimofte

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
 Povestea lui Jonathan, țestoasa care la 190 de ani se bucură din plin de viață
26/01/2022 14:45

O testoasă pe nume Jonathan, cu varsta de 190 de ani, a devenit cea mai bătrană testoasă din istorie, adăugandu-se unei liste lungi de reusite. Jonathan s-ar fi născut in 1832, ceea ce inseamnă că ...

Când au fost semnate primele acte legate de Unirea Principatelor
23/01/2022 15:30

Alexandru Ioan Cuza şi alţi revoluţionari paşoptişti semnau, in 1848, la Braşov, primele acte care aveau să ducă la Unirea Principatelor din 24 Ianuarie 1859. Alexandru Ioan Cuza, domnitorul ales in am ...

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa va călători în Groapa Marianelor
18/01/2022 13:30

  Yusaku Maezawa, antreprenorul miliardar devenit luna trecută prima persoană civilă din Japonia care a călătorit la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a declarat vineri că plănuie ...

Anna Frank, trădată de un notar evreu
18/01/2022 13:28

O investigaţie condusă de un fost agent FBI referitoare la persoana care a denunţat-o pe adolescenta Anne Frank şi pe familia ei naziştilor a identificat drept suspect principal un notar evreu care ar fi ...

Rănile emigrării - femeie de 45 de ani, moartă într-o baracă din lemn, la Florența
06/01/2022 08:15

Viorica Zaiat a murit pe stradă, la varsta de 45 de ani, intr-o colibă de lemn din grădina Spitalului Careggi din Florenţa. După moartea in mizerie a femeii, presa italiană a plecat in căutarea trecutu ...

Cum arătau Revelioanele în comunism
02/01/2022 12:46

Revelioanele romanilor dinainte de ’89 se desfăsurau intre reperele clasice ale vremii: petrecere de sufragerie, apartament ori casă, asistată permanent de programul special al singurului post Televizi ...

  Monedă românească veche, estimată la 100.000 de lei
02/01/2022 10:45

  După ce bancnota de 2.000 de lei cu eclipsa de soare din 1999 a ajuns să fie căutată de colectionari, care dau sume enorme pentru a o avea, incă o monedă romanească te poate imbogăti instant dac ...

Obiceiuri pentru noroc de Sfântul Vasile : Vin vărsat pe masă şi pomană pentru săraci
01/01/2022 11:28

Anul incepe cu sărbătoarea Sfantului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat "păzitor de duhuri rele ...

 Obiceiuri de Anul Nou în lume
31/12/2021 12:15

  Anul Nou este intampinat in mod diferite pe glob. La mexicani, noaptea de Anul Nou se numeşte „Noaptea Ridichilor” pentru că fiecare copil primeşte in dar un Moş Crăciun confe ...

Ce semnifică tradiția Plugușorului și a Sorcovei
31/12/2021 08:55

Lăsarea in urmă a vechiului an si intrarea intr-un nou an este marcată de fiecare dată prin obiceiuri care ii incantă nu doar pe cei mici, dar si pe cei mari. Acestea difera de la o zonă la alta in functi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei