ERR(2): Warning: file_get_contents(app/newcache/bursa.html): failed to open stream: No such file or directory
Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat

risul ascuns

Dimensiune font:

| 15-04-2024 11:20

 

Gâdilatul, o practică comună care induce râsul și poate strânge legături între oameni, este mult mai complex decât pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zâmbete sau hohote de râs, ascunde mecanisme psihologice și biologice profunde ce străbat istoria evolutivă umană. Fenomenul de gâdilat a fascinat oamenii de știință și filozofi timp de secole, de la Aristotel, care se întreba de ce nu ne putem gâdila singuri, până la cercetătorii moderni care studiază interacțiunile neuronale implicate.

Gâdilatul poate fi clasificat în două categorii principale: knismesis și gargalesis. Knismesis se referă la o senzație ușoară, adesea cauzată de atingerea neașteptată a pielii, care nu induce neapărat râs și poate fi mai mult iritantă decât plăcută. Pe de altă parte, gargalesis este tipul de gâdilat intens care produce râs și necesită o stimulare mai agresivă, fiind asociat cu zonele corpului extrem de sensibile, cum ar fi talpa piciorului sau subsuoara.

Interesant este că răspunsul la gâdilat are rădăcini adânci în biologia noastră. Studiile sugerează că râsul provocat de gâdilat este un mecanism vechi, posibil un mod de a dezvolta abilități de luptă și apărare. În timpul gâdilatului, reacțiile de apărare sunt stimulate, iar râsul poate servi ca un semnal social non-verbal care indică jocul non-amenințător între pereche sau în grup. Aceasta explică și de ce nu putem produce același efect atunci când încercăm să ne gâdilăm singuri; creierul nostru distinge între stimulii auto-induși și cei externi, anulând răspunsul automat la auto-stimulare.

Pe lângă aspectele biologice, gâdilatul are și implicații psihologice semnificative. În contextul relațiilor interumane, actul de gâdilat poate servi la întărirea legăturilor sociale și la exprimarea afecțiunii. La nivel familial, părinții folosesc adesea gâdilatul ca o formă de joc cu copiii lor, ceea ce ajută la stabilirea conexiunilor emoționale și la învățarea limitelor personale și a consimțământului reciproc. În relațiile de cuplu, poate fi o formă de flirt sau de joc intim, consolidând legătura afectivă între parteneri.

Cu toate acestea, gâdilatul nu este întotdeauna perceput pozitiv. Pentru unii, poate fi o sursă de anxietate sau chiar de disconfort intens, o intruziune în spațiul personal care declanșează reacții de luptă sau fugă. Diferența în receptivitate poate fi influențată de numeroși factori, inclusiv de experiențele anterioare, de contextul social și cultural sau de trăsăturile individuale de personalitate. De aceea, este important ca actul de gâdilat să fie întotdeauna consensual, cu o înțelegere clară a limitelor fiecărei persoane.

Cauzele și mecanismele gâdilatului

În lumea academică, cercetările privind gâdilatul continuă să ofere insight-uri valoroase despre natura umană și despre modul în care interacționăm cu cei din jur. Prin studiul neuroștiinței și al comportamentului, oamenii de știință speră să descifreze mai multe despre cum și de ce procesăm aceste stimuli senzoriali în moduri atât de diverse. De exemplu, analiza activității cerebrale în timpul gâdilatului ar putea dezvălui noi informații despre zonele cerebrale implicate în procesarea emoțiilor și a senzațiilor tactile.

Mai mult decât un simplu joc

Gâdilatul este mai mult decât un simplu joc între prieteni sau familie; este o fereastră către complexitatea interacțiunilor noastre sociale și emoționale. Pe măsură ce descoperim mai multe despre acest subiect fascinant, ne apropiem de înțelegerea mai profundă a modului în care corpul și mintea noastră funcționează împreună pentru a naviga și a modela relațiile umane. Gâdilatul nu este doar o sursă de amuzament, ci și un instrument de explorare a limitelor umane, de la cele fizice la cele emoționale.

Mai mult decât atât, gâdilatul poate avea implicații terapeutice neașteptate. Este binecunoscut că râsul poate reduce stresul, eliberând endorfine, hormonii bunăstării, care pot ajuta la atenuarea durerii și la îmbunătățirea stării de spirit generale. Terapiile care includ râsul, inclusiv gâdilatul într-un cadru controlat și consensual, sunt folosite în unele contexte pentru a ajuta pacienții cu diverse afecțiuni, de la depresie la afecțiuni cronice, să găsească alinare și bucurie.

Există, de asemenea, o dimensiune culturală a gâdilatului, care variază semnificativ de la o societate la alta. În unele culturi, gâdilatul este o practică comună și acceptată în jocurile dintre adulți și copii, văzută ca o formă de exprimare a afecțiunii și o modalitate de a întări legăturile familiale. În alte culturi, însă, gâdilatul poate fi considerat nepotrivit sau chiar invaziv, mai ales între adulți. Aceste diferențe subliniază cât de mult poate varia interpretarea gesturilor fizice în funcție de contextul social și cultural.

Pe plan științific, unul dintre cele mai intrigante aspecte ale gâdilatului este legat de reacția noastră neurologică. Cercetările au arătat că, în timpul gâdilatului, sunt activate anumite zone ale creierului care sunt responsabile pentru procesarea senzațiilor plăcute și neplăcute. Acest lucru ar putea explica de ce reacțiile la gâdilat pot varia atât de mult de la o persoană la alta și chiar de ce unele persoane nu pot fi gâdilate deloc.

Și animalele se gâdilă

Un alt aspect interesant este că animalele, în special primatele, arată comportamente similare gâdilatului uman, sugerând că acesta ar putea avea o bază evolutivă comună. Observațiile asupra jocului la primatele tinere includ adesea elemente de gâdilat, care par să joace un rol în dezvoltarea socială și în învățarea limitelor în interacțiunea fizică. Acest lucru subliniază ideea că gâdilatul poate avea funcții sociale complexe și la alte specii, nu doar la oameni.

Prin urmare, studiul gâdilatului deschide uși către o înțelegere mai profundă nu numai a comportamentului uman, dar și a celui animal. În timp ce cercetătorii continuă să exploreze aceste teritorii complexe, este clar că gâdilatul rămâne un subiect fascinant pentru știință, oferind perspective unice asupra modului în care emoțiile și relațiile sociale sunt modelate în diverse contexte.

Așadar, pe măsură ce învățăm mai mult despre gâdilat, descoperim că acesta este mult mai mult decât o sursă de amuzament pasager. Este o fereastră către fundamentul emoțional și social al ființei umane, un puzzle neurologic care continuă să stârnească curiozitatea și să inspire cercetători din întreaga lume. Pe parcursul acestei explorări, ne dăm seama că fiecare râs și fiecare moment de legătură umană care rezultă din gâdilat poartă în sine o parte din misterul și frumusețea vieții.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Magia eternă a circului. O călătorie prin timp și uimire
29/05/2024 16:37

Circul, această formă unică de divertisment, a fascinat si incantat publicul de-a lungul secolelor. De la primele sale manifestări in antichitate pană la spectacolele moderne, circul a evoluat si s-a adapt ...

Universul copiilor timizi
29/05/2024 10:28

Timiditatea la copii are rădăcini adanci si complexe. Cercetările arată că aproximativ 30-40% din timiditate este ereditară, insă mediul in care creste un copil joacă un rol la fel de important. Experie ...

Pi, o constantă universală
28/05/2024 15:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
28/05/2024 15:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
28/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Anorexia, lupta din interior
28/05/2024 11:38

Studiile au arătat că genetica joacă un rol semnificativ in predispozitia unei persoane la anorexie. Anumite gene pot influenta sensibilitatea individului la tulburările alimentare. De exemplu, o disfunctie ...

Umbrele și lacrimile din curtea școlii. Efectele violenței copiilor
28/05/2024 11:13

Una dintre cele mai importante surse ale comportamentului violent in randul copiilor este mediul familial. Copiii care cresc in medii unde violenta domestică este prezentă au tendinta să internalizeze acest ...

Tăcerea țipătului. Povara invizibilă a bulimiei
27/05/2024 11:45

Bulimia este o tulburare alimentară care afectează profund vietile celor care suferă de ea. Întelegerea cauzelor, recunoasterea impactului si mobilizarea resurselor comunitare sunt esentiale pentru a a ...

  Puterea imageriei, cheia realizării visurilor și dezvoltării personale
27/05/2024 10:56

Imageria mentală, cunoscută si sub numele de vizualizare sau imaginatie ghidată, este procesul de a crea sau recrea imagini mentale, sunete, mirosuri, gusturi si alte senzatii in mintea noastră. Este un f ...

Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei