Ia românească, simbol al identității naționale și patrimoniu cultural UNESCO

ia1

Dimensiune font:

| 24-06-2024 07:57

 * în fiecare an, pe 24 iunie, de Sânziene, sărbătorim și ia, acest obiect vestimentar care a dus România în lume * ia, cămașa tradițională românească, este mai mult decât un simplu articol de îmbrăcăminte * este un simbol al identității naționale, o moștenire culturală transmisă din generație în generație, o operă de artă cusută cu migală și dăruire

Ia ocupă un loc central în cultura și tradițiile românești. Este purtată cu mândrie în zilele de sărbătoare, la evenimente importante și în viața de zi cu zi. Pentru multe generații de români, ia a fost un simbol al purității, frumuseții și spiritualității. Fiecare regiune a țării are propriile sale variații de ie, fiecare cu modele, culori și stiluri distincte care reflectă specificul local.

În folclor, nu este doar o haină, ci și un obiect cu puteri simbolice și protectoare. Se spune că motivele brodate pe ie pot alunga spiritele rele și pot aduce noroc și prosperitate purtătorului. De asemenea, ia este asociată cu feminitatea și fertilitatea, fiind adesea purtată de tinerele fete la diferite ritualuri și ceremonii de inițiere.

Cum se coase o ie

Realizarea unui astfel de obiect de vestimentație este un proces laborios care necesită multă răbdare și măiestrie. În mod tradițional, femeile învățau să coase ii de la mamele și bunicile lor, transmițând astfel tehnicile și modelele de la o generație la alta.

Materialele folosite pentru confecționarea iei sunt, de obicei, naturale: in, cânepă, bumbac sau mătase. Acestea sunt alese pentru confortul lor și pentru capacitatea de a suporta broderiile detaliate. Instrumentele principale sunt acul și ața, deși, în unele cazuri, se folosesc și mărgele sau paiete pentru decorare.

Primul pas este desenarea modelului pe țesătură. Aceasta se face, de obicei, cu un creion sau cu un marker special pentru textile. Modelul este inspirat din motivele tradiționale specifice fiecărei regiuni.

Cusăturile de bază sunt realizate cu fir alb sau colorat, în funcție de design. Acestea formează conturul modelului și asigură stabilitatea broderiei.

Broderia este cea mai complexă etapă, implicând diferite tehnici de cusut, cum ar fi punctul în cruce, punctul în lanț, punctul în ochi de pisică etc. Fiecare tehnică adaugă textură și adâncime modelului.

După finalizarea broderiei, părțile iei sunt asamblate prin coasere. Aceasta include mânecile, gulerul și partea principală a cămășii.

Finalizarea: Ultimul pas este finisarea marginilor și adăugarea eventualelor detalii decorative suplimentare, cum ar fi mărgelele sau paietele.

Semnificația motivelor

Fiecare motiv brodat pe ie are o semnificație specială și poate varia de la o regiune la alta. Aceste motive sunt adesea inspirate de natură, viața de zi cu zi și credințele populare. Motivele florale sunt foarte comune și simbolizează frumusețea, fertilitatea și reînnoirea. Fiecare floare are propria sa semnificație. De exemplu, trandafirii pot reprezenta dragostea, iar macii pot simboliza sacrificiul și memoria.

Motivele geometrice sunt de asemenea frecvente și pot simboliza ordine, echilibru și armonie. Acestea includ forme precum romburi, cercuri și linii ondulate, fiecare având o semnificație aparte.

Animalele sunt adesea reprezentate pe ii, fiecare având propria sa simbolistică. De exemplu, păsările pot simboliza libertatea și spiritul, iar caii pot reprezenta puterea și energia.

Figurile umane sunt mai rare, dar pot fi întâlnite, în special în scene care reprezintă viața cotidiană sau ritualurile. Acestea simbolizează, de obicei, aspecte ale existenței umane, cum ar fi munca, dragostea sau religia.

Ia în atenția întregii lumi

Ia românească a început să atragă atenția internațională în secolul XX, datorită eforturilor unor personalități și a interesului tot mai mare pentru cultura tradițională și autentică.

Unul dintre cei mai importanți ambasadori ai iei românești a fost Regina Maria a României. Ea a fost adesea fotografiată purtând ii, atât în țară cât și în străinătate, contribuind astfel la popularizarea acestui element vestimentar. Regina Maria a fost fascinată de cultura tradițională românească și a încurajat portul iei la evenimente oficiale.

Un alt moment de cotitură în popularitatea iei a fost interesul manifestat de artiști și designeri celebri. Pictori precum Henri Matisse au fost inspirați de frumusețea și complexitatea iei, includând-o în operele lor. De asemenea, designeri de modă precum Yves Saint Laurent și Tom Ford au creat colecții inspirate de ia românească, aducând-o în atenția publicului global.

Ia românească a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al umanității de către UNESCO, recunoaștere care subliniază valoarea sa culturală și istorică. Acest proces a implicat eforturi susținute din partea comunităților locale, a cercetătorilor și a autorităților.

Pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO, ia a trebuit să îndeplinească o serie de criterii stricte. Acestea includ autenticitatea, valoarea culturală, importanța pentru comunitățile locale și riscul de dispariție. Dosarul de candidatură a fost elaborat cu atenție, incluzând documentații istorice, testimoniale și studii etnografice.

Includerea iei în patrimoniul UNESCO este o recunoaștere oficială a importanței sale culturale și a necesității de a o proteja și promova. Aceasta înseamnă și o responsabilitate crescută pentru comunitățile locale și autoritățile române de a asigura continuitatea tradiției de a coase ii și de a transmite această moștenire generațiilor viitoare.

Maura ANGHEL

Povestea iei românești este o mărturie a bogăției culturale și a identității naționale. De la originile sale modeste ca îmbrăcăminte tradițională, ia a evoluat într-un simbol al frumuseții, spiritualității și creativității românești. Prin recunoașterea internațională și includerea în patrimoniul UNESCO, ia continuă să fie o sursă de mândrie și inspirație pentru români și pentru întreaga lume.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:07

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Creativitatea, șansa fiecăruia la un viitor mai bun
25/07/2024 09:45

Creativitatea este una dintre cele mai remarcabile trăsături ale umanitătii, permitandu-ne să inovăm, să ne adaptăm si să explorăm lumi noi si fascinante. Importanta creativitătii nu poate fi subestim ...

Termopanele au distrus diamantul geamgiilor
23/07/2024 16:00

Pe străzile aglomerate si zgomotoase ale oraselor moderne, un sunet distinct lipseste: ciocănitul delicat al geamgiului care ajustează ultima bucată de sticlă intr-un cadru de lemn. Este o artă veche, o m ...

Lumea văzută prin ochii copiilor cu Sindrom Down
23/07/2024 15:45

Într-o sală de clasă plină de culoare si zambete, copii de toate varstele se adună in jurul unor mese acoperite cu hartie, vopsea, pensule si lut. Este o zi specială la Centrul de Artă pentru Copii ...

  Cariere neconvenționale, portrete de curaj și inovație
22/07/2024 14:30

În lumea digitală, tot mai multi tineri romani isi croiesc drumuri in cariere neconventionale, sfidand asteptările traditionale si explorand noi oportunităti. Ei isi urmează pasiunile si isi transform ...

Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză rămâne în libertate
21/07/2024 18:08

Referatul de evaluare efectuat de către Serviciul de Probatiune de pe langă Tribunalul Bucuresti in cazul elevului care si-a injunghiat profesoara de japoneză concluziona că „este necesară aplicarea ...

Unul din zece copii este obez
20/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
20/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
20/07/2024 09:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Curajul inovării și asumării
20/07/2024 09:01

Inovatia este motorul progresului si un element esential pentru dezvoltarea societătii si a economiei globale. Însă, inovarea nu vine fără riscuri si provocări. Curajul de a inova si de a-ti asuma re ...

Canicula și pericolul deshidratării, o lume în care fiecare picătură contează
20/07/2024 08:53

Într-o vară toridă, cand termometrele urcă ametitor de aproape de 40 de grade Celsius, canicula devine un pericol iminent pentru sănătatea noastră. Străzile oraselor par ca niste cuptoare incins, i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei